Liigat

Kaupunkikanava: Indians-pakki selätti pitkään piinanneen masennuksen – ”En osannut levätä”

06.02.
2019
Liigat

Miikka Kareinen (keskellä) palasi liigaan löydettyään peli-ilonsa alasarjoista. Kuva: Juhani Järvenpää.

Westend Indiansin puolustaja Miikka Kareinen kertoi avoimesti Kaupunkikanavalle henkilökohtaisesta elämästään. Hän kärsi pitkään masennuksesta, mutta on nyt toipunut siitä.

Kareinen, 27, on pelannut tähän mennessä urallaan 40 peliä Salibandyliigaa ja 54 ottelua miesten Divarissa. Uransa suurimpana saavutuksena Kareinen juhli A-junioreiden SM-kultaa keväällä 2013 Tapanilan Erän kapteenina. Masennus katkaisi hänen toisen liigasesonkinsa kaudella 2014-2015.

– Jättäydyin pois joukkueen toiminnasta kevätkaudeksi. Kävin toki seuraamassa pelejä ja näin jätkiä, mutta en pelannut. Kauden jälkeen oli parin kuukauden miettimisjakso. Sen jälkeen totesin, että haluan pelata edelleen, mutta maltillisemmalla tasolla, Kareinen kertoo Kaupunkikanavan artikkelissa.

Kareisen masennus vei häneltä kyvyn nauttia lajista, jota hän oli harrastanut kuusivuotiaasta asti.

– En osannut oikein levätä. Vapaa-aikakin meni katsellessa säbävideoita tai kuormittaen itseään. Treenien jälkeen teki koulutehtäviä ja ei ollut sellaista lepoaikaa. Sen on huomannut, että lepo on elintärkeää. Tulee sellainen kierre, että mikään ei rentouta enää.

Kareinen haki ensin vauhtia sarjatasoa alempaa ja pelasi Divaria Erä Akatemiassa. Se ei kuitenkaan helpottanut, vaan edelleen oireilu vaivasi.

Paluu Salibandyliigaan oli aikeissa jo keväällä 2016 ja sopimus Indiansin kanssa syntyikin. Harjoiteltuaan joukkueen kanssa tovin, sopimus kuitenkin purettiin yhteisymmärryksessä Kareisen edelleen kärsittyä sekä henkisistä että fyysisistä ahdistusoireista.

Kausi 2016-17 kului lopulta kolmosdivarissa kavereiden kanssa hauskaa pitäen. Kauden mittaan peli-ilo löytyi, mutta Kareinen pohti siitä huolimatta jopa pelaamisen lopettamista. Vaihtoehtona lajin parissa jatkamiselle oli muun muassa salibandyn ohjaaminen seurakunnan nuorisotyön puolella.

– Sitten se fiilis jossain vaiheessa muuttui ja tuli fiilis, että haluaa pelata korkeammalla tasolla.

Kareinen siirtyi kaudeksi 2017-2018 pelaamaan EräViikigit Akatemiaan Divaria ja päätti onnistuneen sesongin jälkeen palata liigakentille Westend Indiansin liigajoukkueessa. Tällä hetkellä siviilipuolen asiat soveltuvat myös hyvin liigasalibandyn kanssa yhteen, joten ura saattaa hyvinkin jatkua vielä pitkään.

– Salibandy on oikeissa mittasuhteissa tällä hetkellä. Osaa nauttia isoista peleistä ja omista onnistumisista entistä enemmän. Toisaalta jos hävitään tai tulee epäonnistumisia, aikaisemmin niistä on soimannut itseään tosi pitkään ja on menettänyt yöunet. Nyt osaa suhtautua analyyttisemmin, että epäonnistumiset eivät mene enää persoonaan, vaan miettii mitä voisi tehdä siinä tilanteessa paremmin, Kareinen kertoo.

Kaupunkikanavan artikkeli aiheesta

Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila