Liigat

Koovee kaipaa kipeästi tuloksia säilyäkseen – ”Maalin tappioasemakin tuntuu isolta”

06.02.
2019
Liigat

Ilja Pantzarin ryhmällä on korkea vuori kiivettävänään. Kuva: Esa Jokinen.

Tampereen Koovee on miesten Salibandyliigassa tukalassa tilanteessa sarjan hännillä. Pääkallo.fi haastatteli päävalmentaja Ilja Pantzaria kuluvan kauden suhteen.

Koovee on Salibandyliigan sarjajumbona ja tällä hetkellä hurjassa 14 ottelun tappioputkessa. Edellinen voitto on lokakuun alusta ja kaikkiaan voittoja on tältä kaudelta kasassa vain kaksi.

Koovee-luotsi Ilja Pantzar jakaa kauden kolmeen pätkään, jotka ovat kaikki eronneet toisistaan jonkin verran.

– Ensimmäiset kahdeksan peliä ennen EFT-taukoa menivät aika suunnitelmien mukaan. Pelillisesti olimme sellaisessa tilassa kuin odotinkin ja silloin meille niitä ainoita pisteitä tulikin. Odotin, että olisimme ottaneet niitä enemmänkin, sillä niissä matseissa siihen oli mahdollisuus ja suunta oli hyvä.

– Pelillisesti huonoin jakso oli viiden pelin rypäs EFT:n ja MM-tauon välissä. Pelasimme muutaman todella huonon pelin ja se on ottanut edelleen niin sanotusti pannuun. Tuo jakso aloitti alamäen.

– MM-tauosta lähtien olemme harjoitelleet taas paremmin ja välillä on tullut oltua aika hämillään. Pelaaminen on ollut monella mittarilla pääosin ihan hyvää, mutta ongelmaksi on koitunut korostetusti tehottomuus. Pyrimme jatkuvasti ratkomaan sitä, miten hyödynnämme maalipaikat paremmin.

Maalinteko todella on tuottanut joukkueelle tuskaa. Se on tehnyt 20 ottelussa vain 76 maalia. Kyse ei olisi siitä, etteikö Koovee pääse maalipaikoille. Runsaasti informaatiota peleistä keräävä Koovee on tilastojensa valossakin pystynyt luomaan riittävästi ykkössektorin maalipaikkoja.

– Tehottomuus on aika ylimalkainen käsite ja sen taakse meneminen on oikomista. Yksi asia mikä vaikuttaa on se, ettemme malta rakentaa viisi-vastaan-viisi-hyökkäyspeliä riittävästi. Tilankäyttömme hyökkäyspäässä on ollut liian yksipuolista ja rytmi puuttuu. Jos emme pääse nopeilla hyökkäyksillä suoraan maalipaikoille, on meillä ollut hankaluuksia käyttää painotonta puolta, jossa tilaa olisi enemmän.

– Nopeiden ratkaisujen hakeminen on näkynyt siinäkin, että meidän vetoja jää tosi paljon peittoihin. Painimme kovasti näiden asioiden kanssa. Joskus uralla on tuntunut, että pelataan päin mäntyä, mutta joku aina onnistuu tekemään maalit. Tämän joukkueen kanssa tilanne on vähän toisin päin, mikä harmittaa poikien puolesta.

– Totta kai sekin on myönnettävä rehellisesti, ettei meillä pelaajaprofililtaan ole sellaisia kovan luokan maalintekijöitä joukkueessa niin paljoa.

”Welhot-peli on hyvä esimerkki”

Tuska näkyy pelissä myös siten, että joukkue lamaantuu hetkellisesti, mikäli vastustaja iskee nopeasti esimerkiksi pari maalia.

– Tässä tilanteessa maalin tappioasemakin tuntuu isolta ja varmasti se on ollut pelaajille raskasta. Meillä on yleisesti aika hyväntuulinen joukkue, enkä usko, että arjessa välttämättä huomaisi meidän olevan tappioputkessa, jos ei tietäisi tilannettaa. Peleissä tietyillä hetkillä se paine varmasti näkyy.

Viime kaudella Koovee punnersi liigapaikkansa karsintojen kautta, mutta kokonaisuutena silloinkin tilanne oli jo samansuuntainen. Koovee teki sarjassa kolmanneksi vähiten maaleja (118) ja kärsi runsaasti niukkoja tappioita. Tämän kauden painolasti on kuitenkin Pantzarin mukaan nimenomaan kuluvan kauden peruja.

– En usko, että viime kautta enää mietitään. Welhot-peli on hyvä esimerkki siitä miten tällä kaudella johtoasemamme on välillä sulanut. Johdimme 5-1 ja kaveri nousi tasoihin. Pääsimme erätauolle vielä tasoissa, mutta Welhojen siirryttyä maalin johtoon nousi ajatus, että taasko näin. Se on selvä juttu, että tuollaiset asiat painavat pelaajia.

– Pelaajamme ovat kuitenkin suhteellisen kokemattomia tällaisissa tilanteissa. Monet ovat tottuneet voittamaan junnupeleissä enemmän kuin häviämään. Meiltä puuttuu hieman sellaisia pelaajia, jotka olisivat olleet tällaisissa tilanteissa aiemmin ja onnistuneet voittamaan vaikeudet. Sitä kautta pelin läpivienti vaikeilla hetkillä on haastavaa. Meidän johtavat pelaajat ja kopin ”liiderit” ovat kuitenkin noin 24 vuotiaita tai nuorempia.

Kuva: Esa Jokinen.

Kooveen edellisestä voitosta runkosarjassa varsinaisella peliajalla on kulunut pian vuosi. Edellisen kerran Koovee juhli varsinaisen peliajan voittoa 17.2.2018. Uudella kotiareenallaan Koovee on voittanut vain kerran, lokakuussa 2017.

Muistatko uraltasi vastaavaa tilannetta, että olisi ollut näin pitkä putki ilman varsinaisen peliajan voittoa?

– En muista kyllä. Olen ollut 20 vuotta mukana ja iso osa urasta on mennyt vanhimpien poikajunioreiden parissa. Suurin osa niistä kausista on vietetty toisessa päässä sarjataulukkoa. Vaikeita vuosiakin on matkan varrelle mahtunut, mutta ei ihan tällaista. Toki minä ajattelen aika yksinkertaisesti, että joko voitat tai häviät, tuli tulos sitten varsinaisen peliajan, jatkoajan tai rankkareiden päätteeksi.

– Ei tämä mukavaa tietenkään ole, se on pakko sanoa, mutta töitä on ainakin tehty. Tällaisiin tilanteisiin kun saa etäisyyttä, niin usein näistä oppii helvetisti, vaikkei koskaan haluaisikaan kokea näin vaikeita hetkiä.

Derbyssä asetelma unohtuu

Perjantaina edessä on tärkeä peli, kun vastaan asettuu tällä hetkellä maailman paras seurajoukkue Classic. Paikallistaisto ei kuitenkaan hirvitä pahnanpohjimmaisia.

– Ei se sarjataulukko saa painaa muutenkaan. Voittaa meidän pitää ja olemme korostetusti nostaneet sitä kliseetä, että edetään vastustaja ja peli kerrallaan. Emme voi ajatella paljonko voittoja tarvitaan mihinkin, vaan meillä on seuraava peli perjantaina Classicia vastaan ja sillä selvä.

– Sinä aikana kun minä olen edustusjoukkueessa ollut mukana, olemme pelanneet Classicia vastaan erittäin hyviä pelejä, mutta pistettäkään niistä ei ole vielä irronnut. Emme ole toki varmasti ainoita siinä veneessä.

Derbyissä on kuitenkin näkynyt korostetusti se, että paikallispelissä taulukon tilanne vähän unohtuu. Classic-ottelu oli syksylläkin Kooveen synkimmän jakson keskellä ainoa valonpilkahdus. Revanssihenkeäkin on syksyltä tallessa mukavasti.

– Peli oli tasan vielä 51 minuutin pelin jälkeen ja sen ratkaisi lopulta maali, jossa pallo ei ylittänyt maaliviivaa, kun sen jälkeenpäin videolta näki. Se jäi kaivelemaan.

– Meillä on paljon jätkiä, jotka ovat pelanneet jo junioreista asti Classicin jätkiä vastaan. Se on hyvä puoli, että me emme pelkää Classicia. Me emme kunnioita heitä väärällä tavalla, vaan aidosti lähdemme voittamaan niitä pelejä. Tuntuu, että joillekin muille häntäpään tai alemman keskikastin joukkueille Classic vaikuttaa enemmän peikolta kuin meille. Me olemme nytkin valmistautuneet tiukkaan paikallispelitaistoon sillä mentaliteetilla, että me voitamme sen pelin.

Tulevaan valmistautuminen jo käynnissä

Tämänhetkisessä tilanteessa Koovee on kuitenkin selkeä altavastaaja. Sen mahdollisuudet punnertaa itsensä kuiville putoajan paikalta eivät myöskään realistisesti ajateltuna mairittele. Vaikka joukkue taistelee viimeiseen pisaraan saakka liigapaikasta, on seurassa valmistauduttu siihenkin, että sarjataso vaihtuu.

– On siitä puhuttu realistisena vaihtoehtona vuodenvaihteen jälkeen. Olemme kilpaillulla alueella, jossa toimii kaksi joukkuetta isoilla pelaajabudjeteilla. Meillä on pieni budjetti ja joukkue rakentuu eri tavalla. Yhteistyö seurajohdon kanssa on toiminut hyvin ja toimiin on jo ryhdytty ensi kauden suhteen, oltiin sitten liigassa tai Divarissa.

– Tiettyjä muutoksia on seuran strategiaan tullut ja tulossa joka tapauksessa huippupuolen osalta, oli sarjataso kumpi tahansa. Siihen tähdätään, että muutaman vuoden päästä pelaamme uskottavasti playoff-paikoista. Jos putoamme nyt, niin siihen tulee yksi lisäaskel. Sieltä halutaan kuitenkin nopeasti ylös, jos niin käy, mutta siihenkin strategiset muutokset valmistavat.

Miten iso juttu se oikeasti on Kooveelle, jos liigapaikka lähtee?

– En voi kaikkien puolesta sanoa, mutta muotoillaanko näin, että se on totta kai iso, muttei suunnattoman iso. Olemme alueella, jossa on paljon pelaajia ja jonne myös tulee jatkuvasti paljon pelaajia. En usko mihinkään syöksykierteeseen, vaikka onkin riski, että joku pelaaja lähtee, jos tippuminen on edessä. Toki pitää huomioida, että nopeaa paluuta ajatellen joukkueen pitää olla vahva. Nousu ei ole ikinä helppo homma.

– Pelaajat ovat kuitenkin vahvasti sitoutuneet siihen, että kuusi jäljellä olevaa peliä taistelemme parhaamme mukaan ja maaliskuun toinen päivä nähdään jatkuvatko pelit karsinnassa vai miten homma menee.

Kuva: Esa Takalo.

Pantzar uskoo vahvasti, että vaikea tilanne on edelleen käännettävissä. Ensimmäinen voitto pitkään aikaan toisi joukkueelle hänen mukaansa paljon energiaa.

– Olen keskustellut ulkopuolisten ihmistenkin kanssa siitä, että peli on sillä tasolla tällä hetkellä, että sen puolesta rahkeita löytyy ottaa vielä riittävästi voittoja. Odotankin mielenkiinnolla sitä, kun tappioputki katkaistaan, sillä uskon sen murtavan jäätä.

– Arjessa koen, että olemme tällä hetkellä suhteellisen oikealla tiellä. Talven aikana olemme tehneet painopisteisiin muutoksia ja MM-tauon jälkeen olemme pystyneet parantamaan peliämme ja tuomaan harjoiteltuja asioita pelikentälle.

– Asiat liittyvät hyökkäyspelaamiseemme niin vastaiskujen kuin organisoidun hyökkäyksenkin osalta. Maalinteon suhteen pyrimme tukemaan pelaajia mahdollisimman paljon harjoitteilla, jotka tukevat ja tuovat rutiinia sen suhteen. Ylikorostaa sitä ei kannata, sillä siinä kohtaa se tulee jo korvista ulos.

Pantzar näkee muutenkin, että valmentajilla on iso ruutu haasteellisen tilanteen keskellä.

– Pelaajia pitää pyrkiä tsemppaamaan vahvasti siihen mielentilaan, että pelin sisällä tapahtuva toiminta on oleellista. Valmennuksen tulee auttaa jätkiä vaikeilla hetkillä ja vastuu on iso, koska meillä ei kokeneita pelaajia juuri ole. Meidän pitää miettiä miten me pystymme auttamaan pelaajia mahdollisimman hyvin ja luomaan rentoutta.

Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila