Koovee julkaisi viime viikolla tiedotteen, jossa se kertoo kehittävänsä junioripolkuaan. Uutta valmennuslinjausta ei ole suunnattu vain huippujen kehittämiseen, vaan nyt päätetyissä linjauksissa pyritään tarjoamaan lisämahdollisuuksia myös harrastejoukkueiden ja muun toiminnan muodossa.
Kooveessa on jo pitkään ollut tarjontaa eri-ikäisille tyttö- ja poikajunioreille sekä erityisryhmille. Tämän tuloksena seura on pystynyt liikuttamaan satoja pelaajia vuosittain, voittanut mitaleja sekä tyttöjen että poikien juniorisarjoissa ja kasvattanut pelaajia niin kansalliselle kuin kansainväliselle huipulle. Tästä esimerkkinä viime vuonna maailman parhaaksi naispelaajaksi valittu Veera Kauppi, joka on pelannut Kooveessa sekä poikien että tyttöjen joukkueissa.
Koovee näkee, että valmennuspolkua tulee kuitenkin koko ajan kehittää. Haasteita nykytoiminnassa seuran mukaan on ainakin valmennuksen painopisteissä, harrastamisen loppumisessa erilaisten syiden takia ja tuessa joukkueille ja valmentajille. Tästä syystä seuran taustoilla on tehty työtä, joka tähtää toiminnan edelleen kehittämiseen ja parantamiseen. Työ on aloitettu jo viime keväänä silloisen valmennuspäällikkö Jaakko Niemen toimesta ja sitä on jatkettu työryhmissä kesän ja syksyn aikana.
Merkittävimmät uudistukset kohdistuvat valmennuksen vaiheistukseen ikäryhmän mukaan, harrastepolun luomiseen kilpailullisen toiminnan rinnalle, resurssien kohdentamiseen valmennustoiminnan kehittämiseen, sekä erilaisten apuvälineiden hallittuun käyttöön valmennuksen tukena. Linjausten päämäärä on kehittää kokonaisuutta tukemaan yksittäisen pelaajan kehittymistä riippumatta siitä, mihin pelaaja harrastamisellaan tähtää. Tarkoitus ei siis ole hylätä elementtejä, jotka toimivat jo, vaan täydentää niitä ja tuoda uusia elementtejä salibandyn harrastamiseen.
Vaiheistuksella ohjataan osaltaan sitä, mihin seuran työntekijät aikansa ja fokuksensa suuntaavat. Yhden valmennuspäällikön sijasta Kooveella tulee jatkossa olemaan työntekijöitä koordinoimassa kunkin vaiheen valmennusta ja myös osallistumassa aktiivisesti valmennustoimintaan. Tällä pyritään kohdistamaan resurssit mahdollisimman tehokkaasti seuran keskeisiin tehtäviin ja mahdollisimman lähelle joukkueita ja pelaajia.
Osana tätä työtä Koovee järjestää olemassa olevien työntekijöiden vastuita uudelleen ja palkkaa uusia resursseja erilaisiin, uuden mallin mukaisiin rooleihin. Lisäksi Kooveen salibandykerhojen toiminta organisoidaan kiinteämmin yhteen muun salibandytoiminnan kanssa. Marko Lahtinen jatkaa salibandykerhojen vetäjänä ja hän tulee toimimaan yhdessä vuoden alusta liikuntapäällikön tehtäviin palanneen Jari Fagerströmin kanssa. Fagerström tulee vastaamaan sekä kerhojen että nuorimpien juniorien toiminnasta (G- ja F2- juniorit) kokonaisuutena.
Tätä vanhempien juniorien niin sanotun taitovaiheen (F1-D2-ikäiset juniorit) ottaa vastuulleen yksi valmennuspäällikkö, joka myös osallistuu yhtenä tekijänä päivittäiseen valmennukseen ja vastaa valmentajien rekrytoinnista, ohjaamisesta ja koulutuksesta. Vaiheen pääfokuksena on harjoittaa salibandyn yksilötaitoja ja motorisia valmiuksia ilman varsinaisia kilpailullisia tavoitteita.
Seuraavassa niin sanotussa akatemiavaiheessa toiminta tähtää joukkuepelaamisessa tarvittavien taitojen kehittämiseen ja joukkueena toimimiseen. Tämä vaihe (D1-B -juniorit) pitää sisällään myös mahdolliset yläasteen ja toisen asteen aamuvalmennukset ja mukaan tulevat myös kilpailulliset tavoitteet.
Kilpapolun kärkenä ovat luonnollisesti seuran huippu-urheilua edustavat joukkueet, joihin jatkossa luetaan A-juniorit sekä seuran edustusjoukkueet. Näissä joukkueissa pelaajan oma rooli korostuu kehittymisessä aivan huipputasolle asti. Pelaajan vastuu omasta harjoittelusta, ruokailusta ja levosta korostuu ja valmennuksen rooliksi muodostuu puitteiden luominen ja pelitaktisten asioiden opettaminen. Tätä vaihetta vetää jonkin huippu-urheiluvaiheen joukkueen päävalmentaja oman roolinsa lisäksi.
Koovee näkee tärkeinä myös valmennuksen tueksi tarkoitetut työkalut. Aiemmin on käytetty MyCoazh-työkalua. Kuluvalla kaudella on otettu käyttöön Coach Tools -paketti. Lisäksi AutoCenter Areenalla harjoitusten videomateriaalien käyttö luo uudenlaisia mahdollisuuksia harjoitusten läpiviemiseen.
Tämän lisäksi seura aikoo hakea tauon jälkeen mukaan myös Salibandyliiton FBA-toimintaan edellyttääkseen tukitoimia joukkueiden ja pelaajien kehittymiselle.
Niin kutsutun kilpa- tai huippu-urheilupolun rinnalle Koovee luo harrastepolun, joka tarjoaa mahdollisuuden jatkaa lajin harrastamista, vaikka pelaaminen ei tähtäisikään lajin huipulle. Harrastepolun tavoitteena on tarjota mielekäs tapa jatkaa urheilua ja juurruttaa se osaksi arkirutiineja, jotta liikunta olisi osa muuta elämää myös tulevaisuudessa.
Tiedotteen mukaan avoinna olevien tehtävien täyttäminen sisäisillä ja ulkoisilla hakijoilla tapahtuu talven ja kevään kuluessa ja siitä tiedotetaan erikseen seuran eri kanavien kautta.