Maailman parhaaksi valittu Veera Kauppi pelaa häikäisevää debyyttikautta Ruotsissa – ”Mennyt paremmin kuin kuvittelin”

Sekä Veera (vas.) että Oona (oik.) Kauppi sopeutuivat yllättävän nopeasti uuteen ympäristöön, ja uudessa seurassa heidät otettiin hyvin vastaan.

Veera Kauppi on löytänyt ilmiömäisen vireen jo ensimmäisellä Ruotsin-kaudellaan. Kuva: perwiklund.se

Veera Kauppi jätti viime kauden jälkeen Suomen kentät taakse ja suuntasi lahden toiselle puolelle, maailman kovimpaan salibandyliigaan. Sopeutuminen uuteen ympäristöön on sujunut paremmin kuin hän osasi odottaa.

Kuluva viikko alkoi varsin maistuvilla salibandyuutisilla suomalaisittain. Maailman parhaiden salibandypelaajien valinnat menivät ensimmäistä kertaa ikinä sekä miehissä että naisissa Suomeen.

Maailman parhaaksi naispelaajaksi Innebandymagazinet valitsi jo toisen kerran peräkkäin Veera Kaupin.

Tampereen Kooveessa aina Suomen maajoukkueen kantavaksi voimaksi asti noussut Kauppi vaihtoi maisemaa täksi kaudeksi siskonsa Oonan kanssa. Kaksikko siirtyi Uumajaan, hallitsevan Ruotsin mestarin IKSUn riveihin.

Pääkallo.fi:n tavoittama Veera Kauppi vaikutti edelleen olevan innoissaan valinnasta, joka pääsi yllättämään hänet.

– On aika epäuskoinen fiilis, ja olen sanonut sitä, että se tuntuu nyt vähän erilaiselta. Viime vuonna en ollut edes ajatellut, että tulisin valituksi. Nyt oli ajatus, että voisi olla mahdollisuus siihen. Aika uskomatonta silti.

– Treenaan ja pelaan joukkueessa, jossa on maailman huippuja. Valinta kertoo siitä, että on tehnyt duunia oikein, Kauppi hehkutti.

Kuluvan kauden aikana hän on toden teolla päässyt huomaamaan, miksi Superliiga on niin kovatasoinen kuin aina sanotaan.

– Lähes jokaisesta joukkueesta löytyy Ruotsin maajoukkuetason pelaajia ja tosi taitavia yksilöitä. Itsekin olen vääntänyt maaotteluissa meidän IKSUn pelaajia vastaan, ja kyllä siellä kiirettä on aina pitänyt. Samalla myös on ollut aika siistiä päästä nyt pelaamaan heidän kanssaan.

– Vauhti on kovempaa, ja sekä palloton että pallollinen peli parempaa tekeminen parempaa.

Arki rullaa

Superliigan runkosarjaa on nyt tahkottu 21 kierroksen verran. Voi sanoa, että Kauppien edustama IKSU on ollut dominoivan hyvä. Se johtaa sarjaa yhdeksän pisteen erolla KAIS Moraan, jossa puolestaan pelaa My Kippilä.

IKSUn maaliero on huima, peräti 154 osumaa plussan puolella.

Pistepörssi kuitenkin viimeistään kertoo, miten kova Kaupin debyyttikausi Ruotsissa onkaan ollut. Hän johtaa koko liigan pistepörssiä tehoin 48+26=74. Takana olevalla Moran ykköstykillä, Anna Wijkillä, on pisteitä kasassa 12 vähemmän.

Kauppi myöntää rehdisti, että pistemäärä on ylittänyt kaikki odotukset tähän asti, vaikka hän ei liiemmin paineita halunnutkaan kantaa niistä.

– En olisi uskonut tällaiseen määrään. Tavoitteiden asettaminen oli ennemminkin sitä, että en anna paineita itselleni siitä, että pitäisi joku tietty määrä pisteitä tehdä. Mutta nyt on mennyt tosi hyvin, aika paljon yläkanttiin siihen nähden, mitä odotin.

– Eikä se tietenkään ole huono juttu, hän naurahtaa perään.

Myös Oona-siskolla on kulkenut hyvin. Hän on pistepörssin 12. sijalla tehoin 22+15=37.

Hyvää kautta on edesauttanut se, että sopeutuminen uuteen ympäristöön kävi 21-vuotiailta siskoksilta todella nopeasti.

– Muutto ja kaikki asiat niin salibandyn kuin muunkin elämän osalta ovat menneet paremmin kuin kuvittelin. Tavoitteena oli, että jos sopeutuisi ensin tänne hyvin, niin se olisi ykkösjuttu. Se tapahtuikin lopulta tosi nopeasti sekä minulla että Oonalla. Arki on lähtenyt rullaamaan hirveän hyvin.

Alla olevasta videosta voi ihailla Veera Kaupin kuluvan kauden maaleja IKSUn paidassa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kiitos kuuluu myös joukkueelle ja seuralle, jotka ovat ottaneet suomalaiskaksikon hyvin vastaan.

Myös ruotsin kieli on jo melkein kokonaan tarttunut.

– Kaikki joukkuekaverit puhuvat aina ruotsia, ja ymmärrän, mitä he sanovat. Vielä kuitenkin mennään osittain englanniksi, ja pitäisi vain uskaltaa alkaa itse puhua ruotsia, hän tuumi.

Uusi liiga puhuttaa

Ruotsin salibandykauteen on mahtunut myös draamaa, eikä se koske niinkään kaukalon sisällä tapahtuvia asioita.

Länsinaapurissa ollaan ajauduttu tilanteeseen, jossa liigaseurat ovat irtautumassa maan salibandyliitosta ja perustamassa uutta sarjaa, niin kutsuttua ”Valioliigaa”.

Premier Floorball League on saanut puolelleen miesten Superliigasta suurimman osan seuroista, mukaan lukien hallitsevan mestarin Falunin.

Naisissa taas tilanne on monimutkaisempi. Kauppien IKSU on ilmoittanut, että se aikoo pysyä liitolle uskollisena, kun taas useampi seura on siirtymässä uuteen liigaan. Osa seuroista ei ole vielä antanut lopullista vastaustaan.

Kaupin mukaan tilanne on puhuttanut myös pelaajien keskuudessa.

– Siitä on ollut jonkin verran puhetta. Yllättävän paljon kuitenkin vaikuttaa siltä, etteivät pelaajat oikein edes tiedä, mitä uusi liiga lopulta tarkoittaisi. Se on niin monimutkainen asia, hän pohti.

Varmuutta ei vielä ole, mutta hurjimmillaan on huhuttu, että muutos vaikuttaisi uudessa liigassa pelaavien pelaajien maajoukkue-edustuksiin. Ruotsalaislehtien mukaan liitto sulkisi Valioliiga-pelaajat jatkossa pois Ruotsin maajoukkueesta.

– Uskomatonta, miten tähän tilanteeseen on päästy, että lajin sisällä riidellään näin. Meidän seuran sisällä on käyty asiat selkeästi ja hyvin läpi. Nyt odotellaan, mitä ylemmiltä tahoilta kuuluu. Aika järjetöntä.

Kohti Globenia

Kaksi valintaa maailman parhaaksi korostavat sitä, kuinka nopeasti ja nuorella iällä Kauppi on pystynyt nousemaan aivan absoluuttiselle huipulle.

Jo aiemmin mainittu Wijk valittiin saman tittelin saajaksi kolmesti putkeen ennen kuin Kauppi katkaisi sen. Ensimmäisen kerran valinnan saadessaan Wijk oli kuitenkin 23-vuotias.

Kaupin puheista voikin aistia, että vaikka jo nyt on paljon saavutettu, niin vielä enemmän on mahdollista saavuttaa.

– Ajattelen, että olen vielä niin nuori, että tässä on hurjasti potentiaalia kehittää itseään. Haluan aina olla paras mahdollinen versio itsestäni. Joka treeneissä ja pelissä on halu kehittyä paremmaksi.

– Omissa treeneissä on niin kova tekemisen taso, että helposti tulee myös huonoja päiviä, mutta samalla ne kuljettavat eteenpäin, että pääsee treenaamaan ja pelaamaan tällä tasolla.

Superliigan runkosarja jatkuu vielä maaliskuun loppuun asti. IKSUn meno on ollut sen verran vakuuttavaa, että se on ehdottomasti suurin suosikki, kun mestaria ratkaistaan kauden päätteeksi Tukholman Globenissa.

Notkahduksiin ei kuitenkaan ole varaa näin kovassa sarjassa.

– Jos jatkamme näin kuin olemme pelanneet, meitä on aika vaikea päihittää. Mutta tiedän, että meillä on myös ollut heikompia jaksoja, ja samalla muut joukkueet ovat petranneet syksystä peliään.

– Toivottavasti meiltä löytyisi vielä yksi vaihde lisää, ettei tulisi lopahduksia playoffien aikana. Luotan meidän joukkueeseen, ja Ruotsin mestaruus on, totta kai, tavoite.

Sekä Veera (vas.) että Oona (oik.) Kauppi sopeutuivat yllättävän nopeasti uuteen ympäristöön, ja uudessa seurassa heidät otettiin hyvin vastaan.