VeikkausTV-ennakko: Turku ja Pori kalisuttelevat sapeleitaan lauantai-illan liigamittelössä

TPS kaatoi SPV:n perjantaina Turussa ja kohtaa Karhut lauantaina Porissa. Kuva: Anssi Koskinen

TPS kaatoi SPV:n perjantaina Turussa ja kohtaa Karhut lauantaina Porissa. Kuva: Anssi Koskinen

Karhut ja TPS mittaavat toisiaan lauantaina miesten Salibandyliigan pelissä Porissa. VeikkausTV näyttää klo 18 alkavan ottelun suorana lähetyksenä.

Lähtökohdat:

Kotijoukkueena toimiva Karhut on liigassa tällä hetkellä toiseksi viimeisenä 13 pistettä keränneenä. Tammikuun alun KrP-rökäletappion myötä päävalmentaja Mikko Lehti sai potkut, ja Juha-Petri Kujansuu ryhtyi joukkueen päävalmentajaksi. Sittemmin joukkue on pelannut neljä peliä ja hävinnyt kaikki, mutta sai yhden pisteen Welhot-ottelun rankkarikisatappiosta.

Karhut on onnistunut koko kauden varsin hyvin niissä otteluissa, missä vastassa on ollut niin sanotusti saman tason eli häntäpään joukkue. Porilaisten pelitapa on vahvasti reaktiivinen ja mistään liian organisoidusta pallollisesta pelitavasta sitä ei voi syyttää, vaikka se Lehden kesken jääneen projektin keskeisenä kehityskohteena olikin. Viisikkopuolustuksessa olisi erityisesti parantamisen varaa. Hyökkäyspäässä Karhut ei ole tokikaan sarjan heikoimmasta päästä. Maaliero on kuitenkin rankasti miinuksella johtuen puolustuspään ongelmakohdista (106-189).

Karhujen pisteonnistujia ovat olleet Tomi Jerkku (13+12), Ville Salonen (7+16), Benjamin Lepola (14+6) ja Eero Harjula (5+15). Puolustus- ja hyökkäyspelin epäsuhdanteesta kertoo hyvin se, että joukkueessa ei ole yhtään pelaajaa, joka olisi tehotilastossa plussalla. Maalivahtiosasto ei ole sarjan parhaimmistoa, mutta siihen osastoon joukkue ei ole kuitenkaan kaatunut tähän mennessä.

TPS lähtee lauantain kamppailuun sarjan kolmannelta pallilta ja perjantain maukas SPV-voitto hihassaan. Viimeiset neljä peliä ovat olleet sinällään vaikeita, että joukkue on kärsinyt niissä kaksi tappiota. Ne ovat tosin tulleet Classicia ja ErViä vastaan.

TPS on viisikkotasolla sarjan parhaiten organisoituja joukkueita. Se näkyy eritoten sillä saralla, että omassa päässä ei juuri soi. TPS on osunut 132 kertaa runkosarjassa, mikä ei ole ihan liigan kärkipäätä, mutta on Classicin ohella ainoa joukkue jonka verkkoon on osuttu alle 100 kertaa (96). Voikin hyvin sanoa, että pelillisesti lauantaina kohtaa kaksi hyvin erilaista ryhmää.

Hyökkäyspään ykköspyssy on ollut odotetusti Miko Kailiala (24+17) ja Eero Jalo (14+16) pelaa myös vahvaa kautta. TPS:n kohdalla voi kuitenkin sanoa, että monesti pisteet jakautuvat melko tasan eri kentällisten välillä. Puolustuspään parhaimmistoa ovat Lauri Stenfors sekä Janne Nurminen, joka ovat tehotilaston kärkipäätä ja ovat onnistuneet myös pisteiden valossa hienosti tällä kaudella. Pyry Luukkonen on tolppien välissä Suomen maalivahtieliittiä.

Kuumat ja kylmät:

Karhujen Ville Salonen on esiintynyt varsin hyvin kolmessa viimeisessä ottelussa ja iskenyt tehot 1+4. TPS:n osalta voisi nostaa esille sen, että kolmessa viime ottelussa se on päästänyt vain seitsemän maalia. Se on vallan hyvä lukema, kun vastassa ovat olleet hyökkäysvoimaiset SPV, Classic ja Steelers. Puolustus- ja maalivahtipeli ovat siis onnistuneet. Kylmiä pelaajia on melko vaikea nostaa viimeisten otteluiden perusteella.

Porilaisilta voisi nostaa esiin useammankin ”pakkasukon”, mutta Eero Vanhatalolla on kyseenalainen kunnia olla koko sarjan tehotilaston viimeisenä lukemalla -38.

Yhteinen historia:

Joukkueet kohtasivat syksyllä Turussa ja silloin TPS oli selkeästi edellä maalein 10-3.

Taistelupari:

Benjamin Lepola, Karhut – Miko Kailiala, TPS

Lepola oli Karhujen ykköspyssy Divarissa, mutta liigassa meno on ollut melko maltillista, joskin mies on joutunut jättämään muutaman ottelun välistä. Vauhdikas, taitava ja hyvän laukauksen omistava Lepola on silti jaetulla kärkisijalla joukkueen maalipörssissä. TPS:lla ei ole viime vuosina oikein ollut selkeitä maaliseppoja, mutta Kailiala on vastannut siihen huuton erinomaisesti, vaikka alkukausi ei ollutkaan paras mahdollinen. Sen lisäksi laituri on osunut useissa tärkeissä paikoissa, ja johtaa myös joukkueensa syöttöpörssiä. On selvää, että molemmat joukkueet tarvitsevat onnistumisia näiltä herroilta.

Kokoonpanot:

Karhujen edellisestä ottelusta on pari viikkoa, ja tällä haavaa ei vaikuta siltä, että joukkueella olisi isompia poissaoloja. Juho Sorri on ollut jo pidemmän aikaa pois TPS:n kokoonpanosta. Muuten TPS:n kokoonpano oli perjantaina varsin kokonaisvaltainen.

Edelliset ottelut:

Karhut
26.1. Karhut-Indians 3-7
19.1. Karhut-Welhot 5-6 rl
18.1. Oilers-Karhut 8-2

TPS
7.2. TPS-SPV 7-3
27.1. Classic-TPS 2-0
23.1. TPS-Steelers 3-2

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus:

Lähtökohtaisesti TPS on otteluun selkeä ennakkosuosikki. Karhut on saanut levätä ja harjoitella pari viikkoa ennen ottelua, mutta sen mahdollisuudet voittoon ovat ennakoidusti melko pienet. TPS on kuitenkin tällä kaudella kärsinyt pari yllätystappiota Steelersiä ja Kooveeta vastaan, mutta lauantaina se ei näytä todennäköiseltä. Isoin ero tulee lähtökohtaisesti siitä, että TPS pelaa sen huomattavasti organisoidummin kuin porilaisnippu. Ei tarvitse myöskään valehdella sanoessa, että turkulaisten kokoonpano on selkeästi parempi ja kokeneempi ennakkoon ajatellen.

Maaliarvio: Karhut 2,3,4 – TPS 6,7,8

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.