Liigat

Hankala TPS sai Jarmo Härmän jopa luopumaan ”näätärockista”: ”Meillä ei ollut mitään jakoa”

20.03.
2019
Liigat

Jarmo Härmä myönsi käyttäneensä lehdistötilaisuuksien sanailua taktisena osana puolivälierien aikaan. Kuva: Esa Takalo

Viime kaudella Nokian KrP:n sensaatiomaiseen pronssisijaan luotsannut Jarmo Härmä kohtasi ryhmänsä kanssa hyvin erilaisen kauden, johon mahtui hyvää mutta myös paljon huonoa. Tiistaina Härmä ja KrP siirtyivät kesäloman viettoon.

Tiistaina KrP:n kotikentällä Raholassa nähtiin hurja trilleri kuudennessa puolivälierässä. TPS meni toisen erän lopussa jo 1–4-johtoon, mutta isäntäjoukkue kiri vähitellen johtoa päätöserässä.

Nokialaiset ylsivät maalin päähän, mutta eivät sen lähemmäksi.

Lehdistötilaisuudessa KrP-kapteeni Matti Koskela kuvaili ottelua koko sarjan näköiseksi. Myös päävalmentaja Jarmo Härmä yhtyi ajatukseen.

– Oli se sarjan näköinen, ja kyllä TPS oli parempi. Olin tyytyväinen alun kontrollointiimme, ja se oli sitä peliä, jolla voitimme kaksi ottelua tässä sarjassa, Härmä sanoi Pääkallo.fi:lle.

Hän myönsi, että Nokian KrP joutui jo aikaisessa vaiheessa muokkaamaan pelisapluunaansa TPS:aa vastaan. Vauhdikkaasta ”näätärockista” päästettiin hieman irti, ja joukkue alkoi pelata pallollisesti fiksummin.

– Lähdimme muuttamaan pelitapaamme hieman. Varsin nopeasti Turussa huomasimme, että sillä aiemmalla tyylillämme meillä ei ollut mitään jakoa, ja oli pakko muokata. TPS on kyllä niin kova joukkue puolustamaan, ja maalivahti Pyry Luukkonen otti tänäänkin hyviä torjuntoja, Härmä jatkoi.

Tiistaina TPS:n viimeiseksi jäänyt osuma saattoi olla lopulta kohtalokas. Mikko Hautaniemi muutti lukemat 1–4:ään vain kahdeksan sekuntia ennen toisen erän päättymistä – klassinen pukukoppimaali.

– Se oli kyllä tosi ikävä. Meillä oli ensin aika kova paine ennen sitä, ja sitten 1–4:ään, Härmä harmitteli irvistäen.

– Viimeinen erä oli silti loistava meiltä. Peli kulki ihan yhteen suuntaan, ja saimme reilusti ylivoimaa.

Henkistä kampitusta

Mennyt puolivälieräsarja oli todellinen viihdepaketti salibandyn seuraajille. KrP sai ennen kutospeliä valituksensa läpi TPS-kapteeni Olli Laineen pelikiellosta. Laine huilaa vielä seuraavankin ottelun törmättyään KrP:n veskari Antti Kortetmaahan neljännessä puolivälierässä.

Kurinpidon valituksen lisäksi nokialaiset pyysivät tuomaripari Henri Heinola–Manu Marttisen vaihtoa ottelusarjasta.

Jälkimmäinen ei kuitenkaan toteutunut. Härmä ei moittinut kaksikon suoritusta tiistaina, vaikka Koskelan saama viiden minuutin huitomisjäähy mietityttikin.

– En ole nähnyt sitä vielä, osuiko maila naamaan. Mutta muuten he vetivät ihan hyvin. Se ei ollut valmentajien ratkaisu, että vaihdettaisiin tuomariparit, seurassa on muitakin henkilöitä. Jopa meitä ylempiä, Härmä hyvmähti.

Hän kuitenkin myönsi, että verbaalinen mittelö oli tietyllä tavalla osa suunnitelmaa.

– Rehellisyyden nimissä, oli siinä taktistakin juttua mukana. Huomasimme sarjan alussa, että kaveri on meitä pelillisesti edellä. Meillä oli raskas kausi runkosarjassa, mikä oli vienyt henkisiä varoja.

Joona Rantalan (oik.) kasvoilta paistoi tiistaina pettymys. Jarmo Härmä kuitenkin kehui vuolaasti nuoren lahjakkuuden huippukautta. Kuva: Esa Takalo

Laineen pelikieltoon johtanutta tilannetta Härmä ”häpesi” ex-kiekkovalmentaja Juhani Tammista lainaten.

– Siinä Laineen pelikiellossa ei ollut kyse mistään taktisesta herjasta, vaan olimme puhuneet, että se valitus piti tehdä yhteisen hyvän nimissä. Olin juuri aiemmin käynyt Helsingissä keskustelemassa liiton työni puolesta, mikä on sallittua noissa tilanteissa. Asiaan piti saada selvyys, Härmä täsmensi.

Ryhmäytyminen jäi puolitiehen

Nokian KrP lähti kauteen kovin odotuksin, ja ihan syystä, edellisen mitalisesongin jälkeen.

Alku oli kuitenkin kaikkea muuta kuin odotetunlainen, kun joukkue hävisi neljä ensimmäistä otteluaan runkosarjassa.

KrP sai rivinsä pikku hiljaa kasaan, mutta päälimmäisenä pelaajien ja valmennuksen mielissä oli viimeisen TPS-tappion jälkeen varmasti pettymys. Sen Härmä myönsi itsekin.

– Alussa näkyi, että pääsimme aloittamaan kauden myöhään, vasta toukokuun puolella. Tavoitteet olivat kovat, mutta emme ehkä kuitenkaan pystyneet sitoutumaan niihin.

– Loppuviimein aika iso muutos tuli jengissä edellisen kauden jälkeen, varsinkin henkisellä puolella. Kokeneita sotaratsuja lähti pois ja nuoria tuli tilalle. Ryhmäytyminen ei kuitenkaan tapahtunut kovin nopeasti, ja alkukaudesta se näkyi. Luulimme ehkä itsestämme liikoja.

Myöskään maalivahtipeli ei onnistunut, sillä Kooveesta tulleella Arvid Vonkilla oli vaikeuksia tottua uuteen pelitapaan, vaikka paransikin otteitaan kauden aikana.

Ryhtiliikkeestä huolimatta KrP menetti pisteitä itseään heikommin sijoittuneita joukkueita vastaan roppakaupalla.

– Se oli kauden kuva, että jätimme playoff-viivan alapuolelle laskujeni mukaan 16 pistettä. Se on todella iso määrä. Steelersille hävisimme molemmat pelit, eikä OLS:llekaan ollut tarkoitus antaa viittä pistettä, vaikka kotiseuturakas olenkin.

Nuoret pelaajat olivat lopulta niitä, jotka ansaitsivat erityismaininnan Härmältä. Etunenässä oli tietysti hyökkääjätähti Joona Rantala, joka tykitti runkosarjassa hirmutehot 30+35=65.

– Omista nuorista Sami Savolainen, Jere Mattila ja Elias Siira olivat suuri ilonaihe sen myötä, miten he pelasivat. Savolainen ja Mattila olivat loppukaudesta aivan jo ykköskentän jätkiä.

– Jos taas Rantalasta puhutaan, niin annoimme kaverille luottoa ja vastuuta. Hän saa tehdä virheitä välillä. Hyökkäyspäähän hän on ihan uskomaton kaveri. Vaikka tiesimme, kuinka hyvä hän on, niin emme nyt ihan odottaneet tuollaista ilotulitusta. Häntä on hienoa seurata arjestaan lähtien.

Samalla Härmä antoi pienen vihjeen miesten maajoukkueen suuntaan.

– Kyllähän playoffeissakin näkyi, että Joonalla on matkaa kokonaisvaltaisessa pelaamisessa, mutta toivottavasti hän pääsee maajoukkueenkin mukaan oppimaan kansainvälisen tason kautta kokonaisvaltaista pelaamista.

Toinen kausi KrP:n peräsimessä ei ollut Jarmo Härmän (vas.) mukaan floppi, mutta nälkä kasvoi tulevaa varten paljon. Kuva: Esa Takalo

Pienin muutoksin uuteen kauteen

Härmällä työt jatkuvat näätälauman peräsimessä ensi kaudellakin, mistä hän vaikutti tappiosta huolimatta olevan erittäin innoissaan.

Oululaislähtöinen luotsi kehui seuran tilannetta ja muistutti, että uusi Nokian hallikin on valmistumassa.

– Vaikka tuossa meni muutamana vuotena itselläni vähän pakonkin edessä haasteet vaihtuivat nopeasti, niin näen silti, että minun vahvuuteni ovat siinä, että saan rakentaa rauhassa useamman vuoden jutun. Nyt alkaa kolmas kausi täällä. Ensimmäinen oli napakymppi, enkä nyt sanoisi, että tämä toinenkaan ihan floppi olisi ollut. Sellainen minimisuoritus.

Seuran vahva juniorityö alkaa pikku hiljaa kantaa hedelmää myös liigakentillä, kun A-nuorista nousee uusia vastuunkantajia.

Härmän mukaan ensi kaudelle ei lähdetä tekemään isoja muutoksia.

– Luotamme omiin kasvatteihimme, ja meillä on joukkueessa nyt hyvä ikärakenne. Siellä on paljon -99 ja -00 syntyneitä.

– Ilomielin jatkan täällä hommien painamista, ja varmasti tästä saa nyt vähän lisää nälkääkin.

Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Espoo

Twitter: @A_Karjalainen