Divarit

Havia kahden ottelun pelikieltoon, valitusoikeudessa epäselvyyttä – ”Piti soittaa 17 kertaa ennen kuin Vuola soitti takaisin”

10.03.
2019
Divarit

Aleksi Havia ei pelaa tärkeässä ottelussa tänään Tiikereitä vastaan. Kuva: Anssi Koskinen.

Salibandyliitto asetti Aleksi Havian kahden ottelun pelikieltoon lauantain Divarin puolivälieräottelun jälkeen. FBC käytti mahdollisuutensa valittaa, mutta valitusta ei käsitellä ennen tänään kello 17 alkavaa ottelua.

Salibandyliitto tiedotti asiasta tänään seuraavasti:

Pääsarjojen kurinpitäjä on määrännyt FBC Turun Aleksi Havian kahden ottelun pelikieltoon tämän lyötyä vastapelaajaa mailalla genitaalialueelle Divarin puolivälieräottelussa Tiikereitä vastaan 9.3. FBC Turulla on mahdollisuus valittaa päätöksestä Salibandyliiton valituslautakunnalle.

Tapaus on tullut kurinpitomenettelyyn Tiikerien tekemällä videotutkintapyynnöllä.

Tiikerit katsoi tutkintapyynnössään, että Aleksi Havia mahdollisesti kostoksi edeltävästä tilanteesta huitaisi Tiikerien pelaajaa täysin tahallisesti mailallaan genitaalialueelle. FBC Turku myönsi vastineessaan, että Havia napautti Tiikerien pelaajaa mailan rystypuolella kevyesti reiteen mutta kiisti pyrkimyksen vahingoittamiseen tai keihästämiseen.

Kurinpitäjä tiivistää päätöksen perustelut näin:

Kiistatonta tapahtumassa on, että Havian maila osuu Lundia genitaalialueelle ja lyönti on tahallinen, kuten Haviakin vastineessa myöntää. Teko näkyy videolta esteettömästi ja päinvastoin kuin FBC:n vastineessa väitetään, lyönti tapahtuu mailan lavan kärjellä ja osuu genitaalialueelle.

Katson, että Havia on osoittanut tilanteessa merkittävää piittaamattomuutta toisen pelaajan terveyttä ja turvallista pelaamista kohtaan ja täten syyllistynyt pelisääntöjen 617 2 kohdan raakaan rikkomukseen.

Kurinpitokäytännössä mailalla/mailan tupella tapahtuneisiin lyönteihin/tökkäisyihin, osuivatpa ne sitten käteen, vartaloon taikka genitaalialueelle, on suhtauduttu ankarasti. Mailalla pelaajan vartaloon tapahtuva kevytkin lyönti on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai jopa vakavan loukkaantumisen lyönnin kohteelle, erityisesti osuessaan päähän tai genitaaleihin.

Vastaavissa kurinpitotapauksissa genitaalialueelle osuneista iskuista on annettu perustapauksessa ottelussa annetun PR3 rangaistuksen lisäksi yhden ottelun pelikielto tai jos ottelussa ei ole annettu PR3 rangaistusta, on kurinpitorangaistus ollut kahden ottelun pelikielto.
Tässä tapauksessa ei ole lieventäviä tai ankaroittavia perusteita.

Pääkallo.fi soitti tapauksen tiimoilta FBC Turun manageri Antti Väärille. Hän kertoi, ettei valitusta käsitelty ennen tämän illan peliä.

– Tilanteessa ei ole nyt enää mitään epäselvää. Kaksi minuuttia sitten tuli päätös, että valitusta ei käsitellä ja otamme Havian pois kokoonpanosta, Vääri virkkoi.

Ärsytystä turkulaisten leirissä herätti se, ettei valituslautakunnan puheenjohtaja Lasse Vuolaa meinattu saada asian tiimoilta kiinni.

– Koomista tässä on kuitenkin se, etti ihmisiä saa tällaisen asian tiimoilta tässä aikataulussa kiinni. Piti soittaa 17 kertaa ennen kuin Vuola soitti takaisin.

Valitus käsitellään kuitenkin ennen mahdollista kolmatta peliä, mikäli FBC Turku voittaa tänään ja sarja jatkuu.

– He käsittelevät valituksen ennen tiistain peliä ja sitten katsotaan mikä on tilanne, Vääri päätti.

Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila