Liigat

Koposelta ehdotus playoffien tuomariasetteluihin: ”Se toisi heillekin kilpailua”

17.03.
2019
Liigat

Tommy Koponen (oik.) esitti varsin mielenkiintoisen ehdotuksen. Kuva: Juha Käenmäki.

Miesten Salibandyliigan puolivälieräsarjassa SPV:n ja EräViikinkien välillä framille nousi myös tuomaritoiminta ja eritoten linjan muuttuminen, kun tuomaripari vaihtuu jokaisen ottelun jälkeen.

Tilanne nostettiin esille myös EräViikinkien seurajohdon toimesta. ErVi-kippari Jani Kukkola oli myös sitä mieltä, että olisi parempi kun sama pari viheltäisi koko sarjan.

ErVin päävalmentaja Mika Ahonen ei pitänyt kyseisestä hämmingistä, vaan oli sarjan aikanakin ohjeistanut pelaajiaan keskittymään olennaiseen.

– Kun nämä kevään pelit alkavat, niin sitten alkaa myös hirveä kalabaliikki, mistä en oikein tykkää. Pojillekin olen sanonut, että pelataan vaan, eikä tarvitse joka asiaan keskittyä. Pelit kun ovat päättyneet, niin nähdään kuka on kuka, Ahonen kommentoi lauantain pelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa viitaten juuri kaukalon ulkopuolisiin asioihin.

Pressin jälkeen Ahonen myönsi silti olevansa sitä mieltä, että linja muuttui pelistä toiseen.

– Olen playoffeissa ollut mukana aika monta vuotta, enkä itse lue mitään uutisia sinä aikana, enkä tiedä mitä kirjoitellaan Pääkallossa tai muualla. Ei minua kiinnosta pätkääkään. Kuulin kyllä, että jotain on kommentoitu.

– Itse tutkailen hommaa aina vähän tilanteen mukaan. Kyllähän tuomaritkin tekevät kentällä virheitä, niin minäkin niitä pelin aikana teen. Alussa vähän rapatessa roiskui, mutta kyllähän sen jälkeen linja muuttui. Niin tuomarit itsekin sanoivat. Olen tyytyväinen, että hekin katsovat videoita ja tilanteita, joita tulee.

– Omalla kohdalla tapana on ollut monta vuotta, etten kesken pelin puutu siihen. Tänään pikkuisen sanoin, kun siellä alettiin vähän hyppimään, mikä on aika turhaa. Toki minäkin jouduin yhdessä pelissä vähän hyppäämään, kun (SPV-hyökkääjä Jukka-Pekka) Pelto-Arvo tuli yhdessä tilanteessa aika kovaa päin, Ahonen naurahti.

Mika ”Amu” Ahonen. Kuva: Juha Käenmäki.

Tuomarikeskustelun ulkopuolelta pressin jälkeen ilmeni myös muuta mielenkiintoista liittyen Ahoseen. Hän nimittäin väläytti, ettei välttämättä jatka enää valmentamista.

– No vielä ei ole mitään tietoa jatkosta. Pitää vähän miettiä tässä ja tällä hetkellä näyttää siltä, että voi olla, että lopetan kokonaan lajin parissa, ”Amu” totesi.

Joukkueille mahdollisuus vaikuttaa tuomaripareihin

SPV-luotsi Tommy Koposella oli niin ikään sananen sanottavana heränneeseen tuomarilinjakeskusteluun liittyen. Hän esitti ehdotuksen, jota on nostanut jo omien sanojensa mukaan esille myös sarjapalaverissa ennen kautta.

– Mitä jos ottelusarjan kahteen ensimmäiseen otteluun aseteltaisiin eri parit? Molemmat parit viheltäisivät yhden ottelun, ja sen jälkeen kahden pelin jälkeen joukkueilta tulisi palaute. Sitä ei olisi edes pakko antaa, jos ei halua. Sitten palautteen ja erotuomariasettelijan kanssa käytyjen keskustelujen perusteella päätettäisiin kumpi pari jatkaa sarjan loppuun, Koponen totesi.

– Näen, että näin joukkueilla olisi mahdollisuus vaikuttaa, ja jos palautteet menisivät ristiin, niin se olisi erotuomariasettelijan päätös, Koponen jatkoi.

Pelin henki olisi tuomareillekin playoffien mukainen, siten kuin se on pelaajille ja joukkueille.

– Se toisi tuomareillekin kilpailua ja painetta, jota tämä playoff-henki on. Salibandyssa olemme monissa asioissa notkeampia kokeilemaan uusia asioita ja tämä voisi olla yksi selkeä vaihtoehto sen sijaan, että sitten puhutaan siitä, miten tuomarit epäonnistuivat tai muuta. Näin joukkueilla olisi mahdollisuus vaikuttaa, parempi pari jatkaisi sarjan loppuun, eikä kenelläkään olisi nokan koputtamista, Koponen pohti.

Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila