Lauantaina pelataan Salibandyliigan päätöskierros – tässä panokset viimeisiin otteluihin

TPS voi olla parhaimmillaan runkosarjan kakkonen ja huonoimmillaan viides. Kuva: Anssi Koskinen

TPS voi olla parhaimmillaan runkosarjan kakkonen ja huonoimmillaan viides. Kuva: Anssi Koskinen

Miesten Salibandyliigassa pelataan lauantaina viimeinen pelikierros. Muutamat sarjasijoitukset ovat vielä kutkuttavin tavoin avoimena.

Pudotuspeleihin pääsee kaikkiaan kahdeksan parasta joukkuetta. Sijoilla 1-4 sijoittuvat joukkueet saavat kotiedun pudotuspeleihin ja sijojen 1-3 joukkueet pääsevät valikoimaan pudotuspelivastustajiaan sijoille 5-8 sijoittuneista. Sijoille 9-11 jääneet jatkavat sarjassa. Sijoille 12-13 jääneet pelaavat playout-karsinnat, ja sarjan häviäjä kohtaa Divarin finaalisarjan häviäjän liigakarsinnoissa.

Varsinaisen peliajan voitosta saa kolme pistettä. Jatkoaika- tai rankkarikisavoitosta kaksi pistettä. Varsinaisen peliajan jälkeisestä tappiosta yhden pisteen.

Tasapisteissä ratkaisevat seuraavat asiat:
1) varsinaisella peliajalla voitetut ottelut
2) koko sarjan maaliero (tehdyt maalit miinus päästetyt maalit)
3) koko sarjassa otteluissa tehdyt maalit
4) keskinäisissä otteluissa saavutetut pisteet
5) keskinäisten otteluiden maaliero (tehdyt maalit miinus päästetyt maalit keskinäisissä otteluissa)
6) keskinäisissä otteluissa tehdyt maalit
7) arpa

Miesten Salibandyliigan runkosarjan päätöskierroksen ottelut:
17:00 Indians – Steelers Otahalli
17:00 Oilers – Classic Tapiolan UH Ruutu+
17:00 OLS – Nokian KrP Kastelli
17:00 SPV – Koovee Seinäjoen Urheilutalo
17:00 TPS – Welhot Kupittaan ph
17:00 EräViikingit – LASB Energia Areena Ruutu+ fanikamera
17:00 Happee – Karhut Jyväskylän monitoimitalo VeikkausTV

Sarjataulukkoa voit tiirailla täältä

Ohessa käydään kaikkien joukkueiden panokset runkosarjan päätöskierroksella.

1. Classic, 70 p.

Classic kohtaa runkosarjan päätöspelissä Oilersin ja haluaa luonnollisesti jatkaa voitokasta menoa SPV-”työtapaturman” jäljiltä. Tällä kaudella sai ensi kerran kolme pistettä voitosta, joten Classic teki jo hyvän aikaa sitten varmuudella kaikkien aikojen piste-ennäyksen runkosarjassa keräämällä 70 pistettä ennen päätöskierrosta.

2. SPV, 54 p.

SPV kompuroi Nokian KrP:n vieraana alkuviikosta, mutta sen onneksi TPS hävisi Happeelle tiistaina. SPV tarvitsee Kooveelta kaksi pistettä varmistaakseen kakkossijansa, joka olisi puolivälierävalintojen kannalta olennaista. Ennakoidusti seinäjokelaispoppoon ei voi odottaa häviävän Kooveelle, jolla ei ole kasassa yhtäkään varsinaisen peliajan voittoa koko kaudella. SPV on joka tapauksessa huonoimmassakin skenaariossa kolmas.

3. TPS, 53 p.

TPS:lla oli oiva sauma nousta sarjakakkoseksi tiistaina, mutta Happee vei voiton Turusta. Ihan kaikkein pahimmassa skenaariossa TPS voisi olla vielä runkosarjan vitonen. Tuolloin Happeen pitäisi kerätä vähintään kaksi pistettä Karhuilta ja Oilersin täydet kolme Classicilta. Tuossa skenaariossa TPS ei saisi saada yhtään pistettä Welhoilta. Jos taas SPV menettäisi pisteitä Kooveeta vastaan ja TPS onnistuisi omassa pelissään, niin se voi olla vielä sarjakakkonen. Kaikkiaan TPS voi siis vielä pahimmillaan menettää kotietunsa tai parhaimmillaan päästä valitsemaan Classicin jälkeen. Kolmikosta TPS, Happee, ja Oilers paras maaliero on Oilersilla, toiseksi paras Happeella ja TPS:lla kehnoin.

4. Happee, 51 p.

Happee ei voi nousta enää sarjakakkoseksi, mutta TPS:n se voi ohittaa. Karhuilla ei ole päätöspelissä mitään panosta, mutta TPS:n vastustajalla Welhoilla on ainakin jonkinmoinen. Toisaalta Oilerskin voi tulla Happeen ohi vielä, jos jyväskyläläiset eivät kerää pisteitä ottelustaan. Erikoisin skenaario voisi olla se, jossa Oilers nousisi TPS:n ja Happeen ohi kolmanneksi, jolloin nähtäisiin jälleen todellinen klassikko puolivälierissä. Se vaatisi Oilersilta täyden pistepotin, TPS:lta pisteettömän ottelun ja Happeelta maksimissaan kahden pisteen pelin.

5. Oilers, 50 p.

Oilers ei voi tippua alemmaksi. Se tarvitsee vähintään kaksi pistettä kotietuun sekä ristiinpeluuta ja kolme pistettä, sekä ristiinpeluuta, jotta kolmossija olisi mahdollinen. Päätöskierroksen vastus on kovin mahdollinen.

6. EräViikingit, 42 p.

ErVi kohtaa runkosarjan viimeisessä pelissä LASBin, jolla on paljon panosta päätöskierrokselta. ErVin panokset ovat melko pienet. Jos ErVi saa pisteenkin, niin se on kuudes runkosarjassa. Jos taas KrP ottaa kolmen pisteen voiton, ja ErVi ei saa pisteitä, niin nokialaispoppoo nousee kuudenneksi.

7. Nokian KrP, 39 p.

KrP:n runkosarja päättyy Oulussa, jossa se kohtaa OLS:n. KrP voi kolmen pisteen voitolla ja ErVin varsinaisen peliajan tappiolla nousta sijaa ylemmäs. Kahdeksantena oleva Indians voi nousta KrP:n ohi, jos nokialaiset eivät voita omaa peliään. Tasatilanteessa (ja kolmen pisteen voittojen ollessa tasan) KrP:n maaliero on tällä hetkellä vahvempi.

8. Indians, 37 p.

Indians tarvitsee vähintään kaksi pistettä noustakseen seitsemänneksi. Joka tapauksessa lienee realismia sanoa, että vähintään kolme pistettä, koska maaliero on +12 KrP:n hyväksi. Indians kohtaa Steelersin, joka pelaa päätöskierroksella veitsi kurkulla.

9. Welhot, 28 p.

Welhojen tilanne on periaatteessa kutkuttava, mutta toisaalta karsiminen näyttää jo hyvin epätodennäköiseltä. Welhojen pitäisi saada 0 pistettä viimeisestä pelistä, Steelersin kolme, LASBin vähintään kaksi ja OLS:n vähintään yksi piste, että Welhot joutuisivat karsimaan sarjapaikastaan. Kuopiolaisilla on kuitenkin vähiten varsinaisen peliajan voittoja ja heikoin maaliero.

10. OLS, 27 p.

OLS hönkii pisteen päässä Welhoista, ja sillä on pisteen etumatka LASBiin nähden sekä kahden pisteen etumatka Steelersiin nähden. Pistekin varmistaa OLS:n sarjapaikan, sillä Steelers voi mennä ohi vain pisteissä, koska OLS:lla on enemmän varsinaisen peliajan voittoja. Joten OLS voi joutua karsimaan, jos se häviää KrP:lle varsinaisella peliajalla ja Steelers voittaa Indiansin ja LASB saa vähintään pisteen päätöspelistään.

11. LASB, 26 p.

LASBin viimeinen koitos on ErVi. Käytännössä voitto varsinaisella peliajalla tai jatkoajalla/rankkareissa takaa lahtelaisten sarjapaikan. Jos se saa pisteen, niin sekin saattaisi riittää, vaikka Steelers hönkisi voitolla ohi, jos OLS ei keräisi pistettäkään. Vaikka LASB ei saisi pistettäkään viimeisestä pelistä, niin Steelersin pitää voittaa oma pelinsä varsinaisella peliajalla tai jatkoajalla/rankkareissa mennäkseen ohi.

12. Steelers, 25 p.

Steelersin tilanne on vaikea, mutta toisaalta aika selkeä. Se tarvitsee voiton runkosarjan viimeisestä pelistä välttääkseen karsinnat. Kolmen pisteen voitto todennäköisesti riittäisi sarjapaikan säilytykseen, vaikka sekään ei ole täysin varmaa. Joka tapauksessa Steelers tarvitsee vähintään kaksi pistettä viimeisestä pelistä välttääkseen karsinnat.

13. Karhut, 17 p

Karhuilla ei ole panosta viimeiseen peliin, vaan se karsii joka tapauksessa.

14. Koovee, 6 p.

Koovee on jo pudonnut liigasta, mutta ehkä pieneksi panokseksi voisi nostaa sen, että sillä ei ole vieläkään varsinaisen peliajan voittoa tilillään. Vastus on joka tapauksessa erittäin kova viimeisessä pelissä.