Lehto ei ole huolissaan Happeen tukaloituneesta tilanteesta: ”Nyt kääntyy, ei me tilastoja katsella”

Mikko Lehto (seisoo vaihtopenkillä) ei ole huolissaan Happeen tilanteesta. Joukkue on pelannut välierissä yhtäjaksoisesti keväästä 2012 lähtien, mutta nyt putki uhkaa katketa, kun Oilers johtaa sarjaa voitoin 2-0. Kuva: Esa Jokinen

Mikko Lehto (seisoo vaihtopenkillä) ei ole huolissaan Happeen tilanteesta. Joukkue on pelannut välierissä yhtäjaksoisesti keväästä 2012 lähtien, mutta nyt putki uhkaa katketa, kun Oilers johtaa sarjaa voitoin 2-0. Kuva: Esa Jokinen

Esport Oilers ja Jyväskylän Happee kalisuttelivat sapeleitaan toiseen otteeseen maanantaina Tapiolan Urheiluhallissa. Oilers otti puolivälieräsarjan toisen voiton viemällä kamppailun voiton lukemin 3-2.

Kaksi ensimmäistä erää olivat hyvinkin tunnustelevia ja tasaisia, jonka myötä kolmoserään lähdettiin luvuissa 2-2. Oilers löysi varsinkin kolmanteen erään vielä erikoisvaihteen ja nappasi ansaitun voiton. Varsinkin päätöserän perusteella lukemat jopa mairittelivat jyväskyläläisiä.

Oilers oli vieraiden edellä pallollisessa pelissä, ja Happeella oli ajoittain vaikeuksia sen suhteen. Kummankaan joukkueen puolustusta ei voi kuitenkaan moittia kuusikymppisen suhteen.

Happeen pääluotsi Mikko Lehto oli ottelun juonesta jokseenkin samoilla linjoilla.

– Sanotaan niin, että varsinkin siinä kolmannen erän ensimmäisellä kympillä hävittiin lähes jokainen kaksinkamppailu. Oli se sitten pallon kanssa tai ilman. Oltiin kyllä tosi kehnoja siinä välissä. Pallonmenetyksiä tuli kyllä huomattavan paljon vähemmän kuin ensimmäisessä pelissä. Pallollinen peli oli muuten vähän sellaista, että me ei haluttu niihin sektoreihin, mistä niitä maaleja tehdään, Lehto kommentoi pelin jälkeen.

Ensimmäinen osaottelu oli Happeelta melko heikko, ja varsinkin viimeinen erä ei ottanut lainkaan sujuakseen. Lehdon mukaan osa torstain epäonnistumisista oli saatu kitkettyä.

– Annettiin liikaa helppoja vastahyökkäyksiä kaverille. Saatiin ne nyt minimiin, mutta toki niitä tuli vieläkin. Se on tärkeä seikka, sillä Oilers on kyllä todella hyvä niissä. Jos me menetellään palloa keskialueella tai omalla alueella, niin sieltä tulee vaarallisia tilanteita.

– Seuraavaan peliin parannetaan vielä. Kaksi maalia on tosi vähän meille. Jos meille tehdään vain kolme, niin kyllä me yleensä ollaan silloin tosi lähellä voittoa, Lehto pohti.

Maanantaina ottelua leimasi myös Happeen ykkösviisikon tehottomuus. Itse asiassa Happeen ykkönen on ollut maaleitta jo viisi perättäistä erää. Pistehirmu Peter Kotilainen oli monessa mukana, mutta paikoin vaikutti, että maltti puuttui ja ratkaisut olivat turhan hätäisiä.

– Kovat odotukset on toki ja iso vastuu tehdä maaleja. Ei ollut tänään nappipeli heiltä, mutta varmasti parantavat ja tulosta tulee ihan varmasti.

Ottelusarja on nyt tilanteessa 2-0. Paras seitsemästä -ottelusarjojen aikana Salibandyliigassa (keväästä 2016 lähtien) ottelusarja ei ole kertaakaan kääntynyt toiselle joukkueelle, kun tilanne on ollut 2-0.

Sinänsä mielenkiintoisena lisänostona voi ottaa sen, että kevään 2016 Happee-Oilers-välieräsarjassa tilanne oli sama kahden pelin jälkeen. Happee keräsi vielä itsensä tuolloin siten, että pystyi kaapimaan kaksi voittoa, mutta Oilers eteni Superfinaaliin dramaattisten vaiheiden myötä voitoin 4-2. Happeella on tuossa mielessä paikka tehdä historiaa.

Lehto ei pienestä tilastonostosta juuri hätkähtänyt.

– Nyt kääntyy, ei me tilastoja katsella. Se on peli kerrallaan, ja nyt nollataan tämä. Huomenna palautellaan ja keskiviikkona on taas pallo keskellä, ja varmasti taas nälkäisempi kotijoukkue, joka haluaa sen voiton ottaa. Siitä taas mennään eteenpäin, ja turha tässä on miettiä yhtään sen pidemmälle.

Onko huolellisuus pallon kanssa sellainen teema, mitä pitää erityisesti parantaa jatkossa?

– On joo, mutta sitten on myös se juonikkuus. Meidän pitää päästä sinne sektoreihin ja haluta tehdä maaleja.

Happeen leiri ei tuntunut oikein sulattavan 10 sekuntia ennen loppua tullutta Peter Kotilaisen jäähyä, joka viimeistään tyrehdytti loppukirin. Katsomoon näytti siltä, että joukkue lähti harvinaisen vikkelään pois kentältä summerin soitua. Pudotuspelisarjojen aikana ei kätellä vastustajia ennen viimeistä peliä, että sinällään ei ole mitään pakkoa jäädä kentälle pönöttämään, mutta toki palkintojenjakokin oli vielä käynnissä.

Vaikutti siltä, että ainakin osalla teidän pelaajista oli harvinaisen kova kiire koppiin loppuvihellyksen jälkeen?

– En edes katsonut. Ainahan pudotuspelisarjan jälkeen kätellään vasta…

Juu, se on selvä juttu, mutta lähtö vaikutti harvinaisen pikaiselta, niin oliko siinä jotain?

– En edes itse kiinnittänyt siihen huomiota, eikä mielestäni ollut mitään epänormaalia, kysymyksestä hiukan hämmentynyt Lehto vakuutti.