Mitä tarkoitit Sami Kosken ”saranoilla”, Jani Kukkola? ”Aika letkuksi hän menee”

Jani Kukkola (vas.) ja Sami Koski (taustalla) olivat pääosassa kaksi vuotta sitten sattuneessa tilanteessa, josta jälkimmäiselle tuomittiin ulosajo. Kuva: Jarmo Koskela

Jani Kukkola (vas.) ja Sami Koski (taustalla) olivat pääosassa kaksi vuotta sitten sattuneessa tilanteessa, josta jälkimmäiselle tuomittiin ulosajo. Kuva: Jarmo Koskela

Sekä EräViikinkien kapteeni Jani Kukkola että SPV:n pistenikkari Sami Koski tietävät, että Seinäjoella tulee olemaan kova meteli, kun puolivälieräsarja käynnistyy perjantaina.

Seinäjoen Peliveljien päävalmentaja Tommy Koponen asteli maanantaina Helsingin Sanomatalon lavalle ja kuulutti mikrofoniin, että sen puolivälierävastustajaksi asettuu EräViikingit.

Runkosarjassa toiseksi sijoittunut SPV voitti joukkueiden väliset molemmat kohtaamiset ja lähteekin sarjaan ennakkosuosikkina.

Pääkallo.fi päätti ottaa joukkueiden kantaviin voimiin kuuluvat Sami Kosken ja Jani Kukkolan luurin päähän ja kysyä viimeisiä tuntoja ennen mielenkiintoisen sarjan alkua.

Viisikolla klikkasi heti

Pohjanmaalta kajahti runkosarjassa, kun pelitapaansa hionut Peliveljien ryhmä tykitti hirmuisen kasan maaleja syksyn ja talven aikana. Taiturimaisena laitahyökkääjänä tunnettu Sami Koski oli joukkueensa toiseksi paras pistemies ja latoi parhaat runkosarjatehonsa tilastoihin sitten kauden 2013–2014.

26 ottelun saldoksi jäi pisteet 12+47=59. Aktiivisempi ja rohkeampi pelitapa tuki nimenomaan 33-vuotiaan Kosken vahvuuksia hyökkäyspäässä.

– Luulen, että oma viisikko oli hyvin pitkälti se syy myös tehoihin. Siinä meillä aika hyvin roolit klikkautuivat jo heti syksyllä, enkä muista, että koskaan aiemmin kaikki viisikon pelaajat olisivat tehneet yli kymmenen maalia, Koski kehuu.

– Varmaan se oli myös pelitavan ansiota. SPV on ollut aiemmin vastahyökkäyksiin perustuva joukkue, jossa pakit eivät ole päässeet niin tehokkaiksi. Nyt meidän viisikko on päässyt käyttämään kaikkien vahvuuksia, ja se on auttanut omaakin kauttani.

Kevät on Koskelle mieluista aikaa, ja lapsuuden muistot palaavat heti mieleen, kun puhe siirtyy alkaviin playoffeihin.

– Pikkupoikana jo konsolipelejä pelatessa piti aina kelata sinne pleijareihin asti. Siellä niitä pelejä ratkaistaan. On aina hienoa päästä pelaamaan näitä pelejä, ja erityislisän tuo, että pääsemme aloittamaan kotona. Seinäjoella tuntuu aina olevan hyvää nostetta katsojienkin puolesta playoffien aikaan.

Aktiivisen pelitavan vuoksi SPV myös päästi selvästi enemmän maaleja runkosarjassa kuin muut kärkijoukkueet. Omissa kolisi kaikkiaan 170 kertaa, mikä oli lähes 40 maalia enemmän kuin vastustaja EräViikingeillä.

Tässä vaiheessa kautta pelitapa on kuitenkin jo niin iskostunut pelaajille, etteivät seinäjokiset lähde uusia taikatemppuja keksimään.

– Jatkamme omalla hyvällä kaavalla, kuten tähänkin asti – tietenkin myös vastustajan mukaan. Koetamme vähän muokkailla pelitapaa sarjan myötä toimivammaksi. Tuskin kukaan tekee mitään radikaaleja muutoksia enää tässä vaiheessa.

Sami Koski (punaisessa) pelasi tehokkaimman runkosarjansa sitten kauden 2013–2014. Kuva: Jarmo Koskela

Odotettu vastus

EräViikinkien loppurunkosarja oli hieman takkuisa. Joukkue oli ensin neljän ottelun tappioputkessa, mutta sai lopussa kaksi niukkaa voittoa Kooveesta ja LASBista.

Kapteeni Kukkola kuitenkin vakuuttaa, ettei sillä ollut isoa vaikutusta kevään tosipeleihin lähdettäessä.

– Se oli vähän sellainen, kun totta kai Akatemian (Divari-joukkue) ja A-junnujen pelit olivat vielä päällä. Kokoonpano oli siksi rikkonainen myös treeneissä. Joukkueessa on silti säilynyt hyvä fiilis, Kukkola tuumii.

SPV:n puolivälierävalinta ei päässyt yllättämään häntä, vaikka EräViikingit sijoittuikin lopulta kuudenneksi.

– Aika odotettuhan se oli, etteivät he uskaltaneet Nokian KrP:tä ottaa. Arvelimme, että vastaan tulee joko TPS tai SPV, ja otamme tämän ilomielin vastaan.

Syyspuoliskolla ErVi oli täysi vastaantulija Seinäjoella, kun Peliveljet murjoi helsinkiläisiä 9–2-loppunumeroin.

Toinen kohtaaminen sen sijaan oli huomattavasti tasaisempi, mutta Kukkola myöntää, että SPV oli vastustajana heille hankala.

– Kun kaksi kertaa tulee nuhaan, niin eihän se helppokaan ole silloin ollut. Ensimmäisessä jäimme vähän telineisiin heti alussa. Kotipeli oli parempi, mutta silloin törmäsimme Seinäjoen muuriin, maalivahti Eero Kososeen.

– Pitää olla paljon kliinisempiä kuin silloin.

Maalinteon tehokkuuden lisäksi Kukkola peräänkuuluttaa tasaisempaa pelaamista otteluiden sisällä, koska vastustaja tykkää laittaa palloa maaliin kovalla prosentilla.

– Oli tosi paljon hyviä jaksoja, mutta myös alamäkiä pelien sisällä. Suorittaminen pitäisi saada tasaisemmaksi. Sen tietää, että kun SPV:tä vastaan päästää yhden, niin helposti voi tulla enemmänkin.

”Aika letkuksi menee”

Myös Kukkolan ja Kosken kohtaamisista löytyy väriä, kun historiankirjoja selaa hieman taaksepäin. Keväällä 2017 nähtiin paljon keskustelua aiheuttanut tilanne, kun runkosarjan lopun pelissä miehet ottivat yhteen kaukalossa.

Kukkola meni tilanteen jälkeen antamaan kontaktin Koskelle. Tämä kaatui törmäyksen voimasta, ja samalla hänen mailansa heilahti suoraan Kukkolaa kasvoihin.

Kukkola sai tilanteessa kahden minuutin rangaistuksen, kun taas Koski sai pelirangaistuksen ja lähti suihkun puolelle. Varsinkin Pääkallo.fi:n kommenttiosiossa asiaa puitiin päivätolkulla vähemmän lämpimissä tunnelmissa.

Pieni mielenkiinto kohdistuukin siihen, minkälaisia kohtaamisia kaksikolta nähdään puolivälieräsarjan aikana.

– Mailani osui silloin valitettavasti Jania naamaan. Luulen, ettei meillä kuitenkaan ole sen isompia vääntöjä koskaan ollut kentällä. Meidän joukkueesta ne ovat enemmänkin nuo Tuukka Kiviranta ja Harri Karjala, jotka tykkäävät vääntää.

Tapaus on edelleen myös ErVin konkarin muistissa.

– Varmasti tullaan Samin kanssa kohtaamaan kaukalossa. Sen näkee playoffien edetessä, onko tanssipari sitten Koski vai joku muu, Kukkola heittää.

Viime helmikuussa pelatussa Classic–SPV-ottelussa Nico Salo sai viiden minuutin rangaistuksen, kun hän tönäisi Koskea maalin edessä selästä.

Tilanteesta ilmestyi Twitteriin video, ja Kukkola päätti käydä iskemässä pienen piikin sen yhteyteen.

Haluatko tarkentaa twiittiäsi Kosken ”saranoista”?
– Sanotaan näin, että aika letkuksi hän menee, kun lähelle pääsee. Välillä hän kyllä väisteleekin hyvin, mutta se on Samin pelityyli.

Kukkolan twiitti luetaan myös Koskelle ääneen. Hän naurahtaa hetken sen kuultuaan ennen kuin sanoo mitään.

Miten vastaat Kukkolalle?
– Ei minulla oikein ole hänelle vastattavaa. Se oli sellainen tilanne, että en yhtään odottanut Nicolta kontaktia. Olin saanut juuri pysäytettyä vauhdin ennen Kososta ja ajattelin, että tilanne on ohi. Sitten siinä tulikin osuma, ja meikäläinen oli lentokaistalla siinä vaiheessa.

– En edes tiennyt, että sellaisesta voisi viiden minuutin jäähy tulla.

Oliko siinä kaatumisessasi mukana pohjalaista lisää?
– Itse asiassa, ei ollut. En yhtään odottanut kontaktia. Minullahan oli puoli kättä mustana viikon verran, kun se osui siinä tolppaan. Onneksi ei mitään sen kummempaa.

Perjantain koitokseen molemmat lähtivät hyvin samanlaisin ajatuksin.

– Matsi tulee varmaan olemaan lähempänä sitä, joka pelattiin keväälläkin heitä vastaan. Yhden maalin pelejä, pomppu sinne tai tänne voi ratkaista. Joukkueellamme on luotto aktiiviseen pelitapaamme ja myös maalivahtipeliin. Erikoistilanteet ovat kliseisesti isossa osassa, Koski pohtii.

– Oma pää täytyy pitää tiiviinä ja jeesata pirusti veskaria. Yksi tärkeimmistä on, että osumme omista paikoistamme. Uskon, että itseluottamusta tulee, kun ketsuppipullo aukeaa, Kukkola päättää.

Jani Kukkola ottaa mielellään pudotuspeleissä vastaansa ”tanssiparin”, oli se sitten Koski tai joku muu. Kuva: Jarmo Koskela