Liigat

Nilkkavaivoista kärsinyt TPS-sentteri parsittiin kuntoon tosipeleihin – ”Tähän me tähtäsimme”

20.03.
2019
Liigat

TPS:n kakkosviisikko oli vaikea pideltävä Nokian KrP:lle kuudennessa puolivälierässä. Kuva: Esa Takalo

TPS:n tehoketjua johtanut Jaakko Hautamäki hehkutti välieräpaikan varmistumisen jälkeen tulikuumaa viisikkoaan, joka iski joukkueen kaikki maalit. Nyt myös Hautamäki itse lähentelee jopa uransa parasta kuntoa.

Kun päätössummeri pärähti Raholan teurastamolla tiistai-iltana, oli turkulaisilla juhlan paikka. Turun Palloseura eteni ensimmäistä kertaa miesten Salibandyliigan välieriin ja juhlisti sitä vielä kentällä kannattajiensa kanssa.

Illan ehdoton superketju oli TPS:n kakkosviisikko, joka löi taululle vierasjoukkueen jokaisen maalin 3–4-voitossa Nokian KrP:stä.

Kuudennen puolivälierän tehokkaimmaksi äityi kakkosvitjan sentteri Jaakko Hautamäki. Rinnalla pelannut Sami Saarinen iski Hautamäen esitöistä kaksi osumaa, ja Mikko Hautaniemi puolestaan yhden.

Pirteä turkulainen oli yhtä hymyä ottelun jälkeen, vaikka se lopulta muuttuikin varsinaiseksi trilleriksi, kun KrP nousi 1–4-tappioasemasta maalin päähän kolmannessa erässä.

– Kyllä, aika monet näistä peleistä ovat yleensä tällaisia trillereitä pudotuspeleissä. Pakko kuitenkin sanoa, että oikea joukkue meni tästä jatkoon, Hautamäki tuumi selkää taputelleiden turkulaisfanien kävellessä ohi.

Erityisesti avauserä oli TPS:ltä äärimmäisen vahva joukkueen pitäessä ja liikuttaessa palloa. Kontrolloidut hyökkäykset loivat tilanteita, joista olisi useampikin maali voinut syntyä ilman nokialaisten maalivahti Arvid Vonkin torjuntoja.

– Olimme koko sarjan ajan pelillisesti parempia. Pari peliä Nokia onnistui voittamaan silkalla maalintekotaidolla. Heillä on tosi terävä kärki, mutta me olimme pallollisesti ja pelillisesti edellä, Hautamäki jatkoi hehkutustaan.

Nilkat taas kunnossa

Voittoon riittäneet osumat takonut kakkoskentällinen on ollut puolivälierissä oivassa vedossa.

Pitkänhuiskea Hautaniemi – joka myös viimeisteli voittomaalin tiistaina – johtaa joukkueen sisäistä pistepörssiä tehoin 7+5=12.

TPS:n pelaajat kiittivät vieraskannattajia tuesta Raholassa. Kuva: Anssi Karjalainen

Saarisen kaksi maalia olivat avainasemassa ”Tepsin” hyvälle alulle. Taitavana pelaajana tunnettu Hautamäki sen sijaan tasapainottaa ketjun pelaamista ja tippui usein pelinrakentelussa pohjalle asti jakamaan syöttöjään.

Kun mukaan lisätään hyvin toisiaan tukeva pakkipari Niklas Niiranen–Juuso Alin, niin palaset tuntuvat loksahtaneen paikoilleen.

Hautamäki nauttii onnistumisista täysin rinnoin, sillä kulunut vuosi on ollut hänelle hankala ennen kevään tosipelejä.

– Olemme löytäneet aivan loistavan kentän, jolla on kiva pelata salibandya.

– Itselläni molemmat nilkat ovat vaivanneet koko kauden. Ne leikattiin viime keväänä, ja tähän me tähtäsimme, että pleijareissa mies on sitten kunnossa. Tiesimme, että näin kovalla jengillä meidän pitää saada kotietu, ja keväällä voi sitten niin sanotusti pelata täysillä, hän kertaa.

Hautamäki on kolmena aiempana keväänä kokenut kesälomille lähdön jo puolivälierävaiheessa. Nyt, kun nilkat taas toimivat, alkaa uran huippukunto lähestyä.

– En tiedä siitä, mutta nyt on ainakin sellainen kenttä, että tulosta tulee. Sitä kautta voisi niin ajatellakin, että olen parhaassa kunnossa. Pelillisesti menee tällä hetkellä hyvin.

– En ole kylläkään urani nopeimmassa kunnossa, hän naurahti.

Fantastinen tunnelma

TPS:n ja Nokian KrP:n puolivälieräsarjaa voi viihdyttävän lisäksi kuvailla kuumatunteiseksi. Ainakin sen perusteella, minkälaista viihdettä lehdistötilaisuuksissa oli pelien jälkeen tarjolla.

KrP:n päävalmentaja Jarmo Härmä toivottikin turkulaiset tervetulleeksi Raholan ”homeluolaan” viidennen kohtaamisen jälkeen, kun TPS-kapteeni Olli Laine oli sarkastiseen sävyyn maininnut KrP:n kotihallin ”upeista puitteista”.

Hautamäen mukaan tunnetta riitti, vaikkakin jätti huutelut muille.

– Meidän pelaajien ei onneksi tarvitse kauheasti miettiä, mitä kulisseissa tapahtuu. Antaa muiden pelleillä siellä, me vain pelaamme. Iso kunnia meidän ja Nokian pelaajille, ettei mitään ylilyöntejä tapahtunut, vaikka pari pelikieltoa annettiinkin.

Homeluola tai ei, tiistai-illan tunnelma Raholassa oli katsomosta aistittuna juuri sellainen kuin kauden tärkeimmissä peleissä kuuluukin olla. Nokian äänekkään kotiyleisön lisäksi meteliä oli saapunut pitämään usean kymmenen hengen kannattajaryhmä Turusta.

Jaakko Hautamäki odottaa jo innolla SPV:n kohtaamista Salibandyliigan välierissä. Kuva: Esa Takalo

Oli kannustuschantteja, kuittailua puolin jos toisin ja rytmikästä rummutusta. Sen myös pelaajat aistivat kentällä.

Sen sijaan yläparvella ottelua seurasivat pelikiellossa ollut Olli Laine ja loukkaantunut Janne Hoikkanen, jotka hädin tuskin pysyivät penkeissään ottelun loppuhetkien jännityksen vuoksi.

TPS:n ryhmä koostui seuran jääkiekko-, jalkapallo- ja salibandyjoukkuetta kannattavista nuoremmista turkulaisista. Seurassa on ollut tapana, että kevään ratkaisupeleissä kierretään vierasreissuja myöten mukana.

Mukana oli myös TPS:n A-juniorien pelaajia.

– Aivan loistavalta tuntui. Tuo on meidän sama faniporukka, joka on ollut vuodesta toiseen. Yleensä nuo A-junnut ovat meidän mukana pelaamassa, mutta nyt kävi niin, että heidän joukkueensa pelit jo loppuivat, vaikka ovat usein menneet finaaleihin asti. Tänä vuonna on sitten meidän miesten vuoro, Hautamäki kiitteli.

TPS saa välierissä vastaansa runkosarjassa toiseksi sijoittuneen Seinäjoen Peliveljet.

Illan tehonikkari ehti jo hieman makustella tulevaa vastustajaa.

– Hyviä fiiliksiä SPV:stä ja hienoa pelata. He karvaavat korkealta, ja molempiin päihin tulee paikkoja. Sopii meille, Hautamäki päätti.

Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Espoo

Twitter: @A_Karjalainen