Pääkalloennakko: Indians lähes mahdottoman tehtävän edessä Classicia vastaan

Otto Lehkosen edustamalla Indiansilla tulee hikiset paikata Krister Savosen edustamaa Classicia vastaan. Kuva: Juhani Järvenpää

Otto Lehkosen edustamalla Indiansilla tulee hikiset paikata Krister Savosen edustamaa Classicia vastaan. Kuva: Juhani Järvenpää

Tampereen Classic ja Westend Indians kohtaavat miesten Salibandyliigan puolivälierissä. Sarja käynnistyy perjantaina Tampereella.

Lähtökohdat:

Samu Kuitusen luotsaama Classic lähtee pudotuspeleihin suurimpana mestarisuosikkina. Tamperelaisryhmä hävisi vain kaksi peliä runkosarjassa, ja oli ehdoitta vakuuttavin joukkue. Eikä se mikään ihmekään ole siinä valossa, että joukkue on juhlinut kolmea perättäistä Suomen mestaruutta. Classic on voittanut tällä kaudella jo Champions Cupin ja Suomen Cupin. Komean kauden pienenä kysymysmerkkinä on ollut avainpelaajien kuormitus ja pelikunto. Varsinkin vuonna 2019 osa huipuista on ollut poissa vahvuudesta erinäisten loukkaantumisten vuoksi (Janne Lamminen, Joonas Pylsy, Eemeli Salin ja Krister Savonen). Joukkue hävisi helmikuussa ensimmäisen kerran runkosarjassa varsinaisella peliajalla lähes kahteen vuoteen SPV:lle, mutta palasi päiväjärjestykseen kahdella komealla voitolla. Kaiken kaikkiaan Classic on ollut jopa kliinisempi kuin aiemmilla kausilla.

Maalivahtiosastoon Classic ei tule kaatumaan, niin kauan kuin ykköstorjuja ja maajoukkuevahti Lassi Toriseva on kunnossa. Toriseva oli runkosarjassa yksi sarjan parhaista maalivahdeista. Puolustus on sarjan parasta ja Classic päästi jälleen runkosarjassa vähiten osumia omaan nuottaan. Puolustuspäästä löytyy jopa neljä maajoukkuepelaajaa. Savonen, Lamminen, Mikko Leikkanen ja Juha Kivilehto ovat tärkeitä pelimiehiä molemmissa kenttäpäädyissä. On tärkeää huomioida, että koko Classicin pelitapa perustuu eritoten vahvaa viisikkopuolustukseen.

Classicin hyökkäys ei kalpene materiaalin puolesta puolustuspäälle. Sami Johansson oli runkosarjan tehokkain (41+20), mutta kovia tekijöitä löytyy kahdesta ensimmäisestä kentästä ihan jokaiselle sormelle. Oskari Heikkilä liekehti runkosarjassa ja Jussi Piha oli myös iskussa. Nico Salon, Salinin ja Pylsyn runkosarja ei ollut erityisen säkenöivä, mutta oletettavaa on, että tuon tason pelimiehet ovat taas piirun verran kovemmassa iskussa, kun tosipelit käynnistyvät. Vielä on mainittava, että Classicin kolmonen oli erinomainen koko runkosarjan ja esimerkiksi Aaro Helin teki läpimurtonsa liigassa. Classic pyrkii puolustamaan pallollisen hallinnan kautta, ja hyökkäämään ja ”hinkkaamaan” hitaasti mahdollisimman hyviä maalipaikkoja. Tästä tulee se aiemmin mainittu kliinisyys. On kuitenkin nähty, että Classic pärjää hyvin maalintekokilvoitteluissa ja vastahyökkäyspeli soljuu siltä varsin mukavasti.

Indians aloitti kauden hyvin, mutta marras-joulukuu oli siltä erittäin synkkä. Espoolaisryhmä keräsi tuossa välissä vain kuusi pistettä yhdeksästä pelistä ja paikoin näytti, että se voi luiskahtaa vielä pudotuspelien ulkopuolelle. Tämän vuoden puolella joukkue on ollut yksi vakuuttavammista suorittajista ja se hävisi vain kolme peliä viimeisestä kymmenestä. Viimeisellä kierroksella KrP:n ohi seitsemänneksi nouseminen ei kuitenkaan tuonut palkintoa, sillä Classic valikoi tällä kertaa mieluummin espoolaiset kuin paikallisvastuksen.

Maalivahtipelissä Indians häviää tamperelaisille, vaikka Mikko Kirvesniemi on kelpo liigatorjuja ja pelasi hyvän runkosarjan. Puolustuksessa Indiansilla on muutama todella taitava pelaaja. Hiukan aliarvostettukin Tuomas Harjula on erittäin pallovarma pelaaja ja oli joukkueensa tehokkain puolustaja. Isokokoinen Otto Lehkosuo taitaa myös pallollisen ja fyysisen pelin, ja on saanut näyttöpaikkoja miesten maajoukkueessa. Indiansin puolustusfilosofia lähtee pallonhallinnasta ja runkosarjassa se onnistui sillä saralla pääosin hyvin.

Hyökkäyksessä Indiansilla on varsinkin kahdessa ensimmäisessä kentässä erittäin taitavia pelaajia. Aaro Astala on matkalla sarjan supertähdeksi ja sentteri on ykkösviisikon isokokoinen maestro. Astala oli joukkueen tehokkain pelaaja runkosarjassa. Oikealta puolelta laukovat Valtteri Kainulainen ja Kevin Nylund esiintyivät vahvasti runkosarjassa. Kainulainen on vauhdikas, maalintekotaitoinen ja fiksu tahtopelaaja. Nylund oli yksi kauden parhaista liigatulokkaista. Taitava ja hyvällä pelisilmällä varattu pelimies on hankala pideltävä, vaikka mies ei ole sarjan nopeimpia pelaajia. Indians tarvitsee kakkosviisikoltaan myös tehoja, jotta sillä olisi mahdollisuus horjuttaa Classicia, sillä sen kolmosviisikko jää taitotasossa selkeästi kahden ensimmäisen jälkeen. Indians on pelitavaltaan yksi sarjan parhaista joukkueista, ja se pystyy korkeatasoiseen pallolliseen peliin, joka myös kehittää pelaajia vuosi vuodelta. Kausi kauden jälkeen Mikko Laurikainen on saanut materiaalistaan lähes maksimaalisen suorituksen irti.

Knopit:

Classicin edellinen tappio pudotuspeleissä tuli juuri Indiansia vastaan. Espoolaiset voittivat vuoden 2017 puolivälierien avauspelissä Tamperelaiset maalein 9-8. Sen jälkeen Indians ei ole onnistunut voittamaan Classicia kertaakaan, mikä ei ole tamperelaisten rekordilla suuri yllätys.

Joukkueet kohtaavat nyt kolmantena perättäisenä keväänä pudotuspeleissä. Keväällä 2017 voitot menivät 4-1 tamperelaisille ja viime kevään välierissä Classic pyyhki Indiansilla lattiaa voitoin 4-0.

Taistelupari:

Nico Salo, Classic – Aaro Astala, Indians

Kaksi taitavaa ja hyvällä pelisilmällä varustettua sentteriä, joista toinen on Suomen maajoukkueen ykkössetteri ja toinen on matkalla maajoukkuekeskushyökkääjäksi. Salo on ollut niin pitkään huipulla, että ei välttämättä heti tule mieleen, että mies on vasta 25-vuotias. Astala on isokokoinen pelaaja, joka pystyy pitämään hyvin palloa ja jakamaan sitä eteenpäin. Maalintekijänä Astala on Saloa parempi, mutta tällä hetkellä tamperelainen on parempi kahden suunnan pelaaja. Joukkueiden ykkössenttereiden taistosta tulee mielenkiintoinen vääntö.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

2.10. Classic-Indians 8-5
23.1. Indians-Classic 2-10

Näin pelataan:

Pe 8.3.2019 18:30 Classic – Indians Tampere Areena Tampere VeikkausTV
Su 10.3.2019 17:00 Indians – Classic Otahalli Espoo
Ti 12.3.2019 18:30 Classic – Indians Tampere Areena Tampere
To 14.3.2019 18:30 Indians – Classic Otahalli Espoo VeikkausTV
La 16.3.2019 17:00 Classic – Indians Tampere Areena Tampere (tarvittaessa)
Ke 20.3.2019 18:30 Indians – Classic Otahalli Espoo (tarvittaessa)
To 21.3.2019 18:30 Classic – Indians Tampere Areena Tampere (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:

Tässä pitäisi lähteä siitä ajatuksesta, että miten Classic on ylipäänsä kaadettavissa. SPV onnistui kaatamaan tamperelaiset yltiöpäisellä prässillä ja vahvalla hyökkäyspelillä runkosarjan lopussa. Se ei kuitenkaan välttämättä toimi sarjassa, jossa pitäisi kaataa tamperelaiset neljästi. Sen sijaan tiukka puolustuspeli ja pallollinen hallinta voisi toimia pidemmällä tähtäimellä. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Classicia ei voita neljästi yksikään joukkue, mutta keväällä voi aina tapahtua yllätyksiä.

Indiansin materiaali ei kuitenkaan riitä Classicia vastaan ja tamperelaiset jatkavat välieriin voitoin 4-0. Espoolaiset voivat toki ottaa voiton, mutta se vaatii erittäin hyvää suoritusta, sillä tamperelaiset ovat parantaneet viime vuosina pelien koventuessa.

Äänestystilanne foorumilla julkaisuhetkellä:

Välieriin etenee…
Classic 87%
Indians 13%