Liigat

Pääkalloennakko: Kotiedut pitävät naisten liigan puolivälierissä

22.03.
2019
Liigat

SB Pro voitti lopulta runkosarjan vahvan välisarjan myötä. Kuva: Juhani Järvenpää

Kuluneen kauden naisten Salibandyliiga oli mielenkiintoisempi kuin pitkään aikaan. Sarjan kärjessä ottelut olivat erittäin tasaisia ja sijoitukset kuuden joukkueen kärjessä vaihtuivat useaan otteeseen.

PSS ja SB-Pro erottautuivat kauden aikana hiukan irti muusta joukosta, mutta SSRA, Eräviikingit, Koovee ja TPS taistelivat tiukasti sijoituksista keskenään. Pelicans ja Classic pelasivat vahvan kevään ja Pelicans nousi jopa hätyyttelemään TPS:aa kuuden joukossa. NST ja ÅIF jäivät näistä kahdeksasta jälkeen jo alkukaudesta, eikä pisteitä kertynyt merkittävästi.

Tällä kaudella naisten Salibandyliigan runkosarjaa pelattiin hiukan eri formaatilla kuin aiemmin. Pudotuspeleihin selvinneistä joukkueista kuusi pelasi kahta niin sanottua sijoitussarjaa, A-sarja sijoille 1-3 runkosarjassa sijoittuneiden kesken ja B-sarjaa sijoilla 4-6 olleiden kesken. Kaksi muuta pudotuspelijoukkuetta selvisi paras viidestä-pudotuspelisarjojen kautta. Sijoilla 7 ja 10 olleet Pelicans ja NST sekä kahdeksas Classic ja yhdeksäs ÅIF setvivät paremmuuden keskenään. Näistä pareista voittajina melko odotetusti selvisivät Pelicans ja Classic.

Sijoitussarjat saatiin loppuun viikonvaihteessa ja lopulta SB-Pro nousi piikkipaikalle, PSS oli toinen ja SSRA kolmas. Sijoitussarja B:ssä tapahtui sen verran, että Koovee ohitti äärimmäisen niukasti Eräviikingit TPS:n myötävaikutuksella ja otti viimeisen kotiedun puolivälieriin. TPS:n ja Eräviikinkien välinen viimeinen ottelu meni lopulta rangaistuslaukauskisaan, jossa TPS otti loppujen lopuksi voiton jatkopareissa. Koovee ja Eräviikingit päätyivät näin tasapisteisiin ja Koovee otti kotiedun useamman runkosarjan kolmen pisteen voiton perusteella.

Pudotuspeliparit valittiin sunnuntai-iltana ja valinnoissa oikeastaan ainoa muutos runkosarjajärjestykseen oli se, että SB-Pro otti ensimmäisenä vastustajakseen sijalta 7 Pelicansin. PSS otti runkosarjan kahdeksannen Classicin ja SSRA:n valittua TPS:n jäi viimeiseksi pariksi Koovee-Eräviikingit. Kuriositeettina voi mainita, että nämä kaksi joukkuetta ovat kohdanneet tällä kaudella jo viidesti, joten jos puolivälieriä tahkotaan viisi ottelua tulevat joukkueet kohtaamaan kaudella kymmenen kertaa.

Tulevalla kaudella 2019-20 naisten Salibandyliigaa tullaan pelaamaan kahdessa lohkossa. Niin sanotun NLA:n muodostavat tämän kauden puolivälieräjoukkueet ja niin sanottuun NLB:hen päätyvät NST ja ÅIF. Kummassakin lohkossa pelataan kolminkertainen sarja ja ylimääräisen kotipelin saavat näistä puolivälieristä jatkoon menneet joukkueet.

Pudotuspelijoukkueita voi jakaa tässä vaiheessa kolmeen kategoriaan: ensimmäisessä ovat SB-Pro ja PSS, joiden hyökkäys on ollut tehokasta ja myös puolustuspäässä on pystytty pitämään vastustaja kurissa. Toisessa kategoriassa ovat SSRA, Koovee, Eräviikingit ja TPS, joilla sihti on ollut kohdillaan hyökkäyspäässä mutta myös vastustaja on päässyt maalintekoon. Kolmas kategoria ovat Pelicans ja Classic, joilla maalinteko on ollut haastavaa ja näin ollen maaliero nollan tienoilla tai pakkasella.

SB-Pro (1.) – Pelicans (7.)

Lähtökohdat:

SB-Pro varmisti itselleen sarjan ykköstilan kukistamalla toiseksi viimeisellä kierroksella PSS:n yhden maalin erolla. Nurmijärveläiset ovat pelanneet vahvan kauden valmentajanvaihdoksista huolimatta. Joukkueen rosteri on vahva ja ratkaisijoita löytyy useammastakin ketjusta. Elina Kujalan paluu kesken kauden joukkueeseen on tuonut lisäpotkua jo entuudestaan vahvaan joukkueeseen. Joukkueen tasaisuus näkyy siinä, että 10 tehopistettä tai yli teki joukkueesta kymmenen pelaajaa. Pistekärki oli runkosarjassa Heidi Lirkki tehoin 18+6 =24 ja kun ykkösmaalivahti Tiitu Siltanen otti koppeja lähes 83 prosentin tarkkuudella, niin SB-Pro tulee olemaan vaikea kaadettava mille tahansa joukkueelle. SB-Prolta löytyy laajuutta kolmeen vahvaan ja kokeneeseen kentälliseen.

Lahtelainen Pelicans on nousijajoukkue mutta pelasi silti erittäin vahvan kauden ja paransi otteitaan kevättä kohti. Pudotuspelisarjassa Pelicans joutui venymään NST:tä vastaan viiteen peliin mutta selvisi kuitenkin puodotuspeleihin. Pelicansin kulmakivinä ovat olleet maalivahdit Juulia Kataja ja Emmi Pölönen, joista molemmat ovat torjuneet sarjassa yli 80% tarkkuudella. Pisteet ovat tulleet vahvasti kolmikolta Sofia Mittentag, Veera Vilenius ja Anne Haapasalo ja tältä kolmikolta tehoja vaaditaankin, jotta voittoja sarjassa tulisi. Joukkueen puolustus joutuu todelliseen testiin SB-Pron kolmea kentällistä vastaan, varaa nukahduksiin ei ole.

Taistelupari:

Elina Kujala, SB-Pro – Ira Töyrylä, Pelicans

Osaltaan tässä ottelusarjassa ovat vastakkain kokemus ja nuoruus. SB-Pron kokenut keskushyökkääjä Elina Kujala on tottunut playoffs-otteluihin, kun taas Pelicansin Ira Töyrylä on näissä karkeloissa ensimmäistä kertaa. Kujala teki pelaamissaan kahdeksassa runkosarjan ottelussa 16 tehopistettä ja nosti SB-Pron ykköskentän tasoa merkittävästi. Töyrylän ja koko Pelicansin nuoren ryhmän pitää pelata erittäin hyvin, jotta SB-Pro pystytään pitämään kurissa.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

23.2. SB-Pro-Pelicans 10-2
24.11. Pelicans-SB-Pro 7-3

Näin pelataan:

La 23.3.2019 18:00 SB-Pro – Pelicans SB Arkadia Halli
Su 24.3.2019 18:00 Pelicans SB – SB-Pro Suurhalli Areena
Ke 27.3.2019 18:30 SB-Pro – Pelicans SB Arkadia Halli
La 30.3.2019 18:30 Pelicans SB – SB-Pro Suurhalli Areena (tarvittaessa)
Su 31.3.2019 18:00 SB-Pro – Pelicans SB Arkadia Halli (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:

Pelicans on pelannut erittäin hyvän kauden ja lunastanut paikkansa ylimmällä sarjatasolla myös tulevaksi kaudeksi. On kuitenkin vaikea ajatella, että tuo suoritustaso riittäisi jatkoon tästä parista. SB-Pro on pelannut vakuuttavasti koko kauden ja jos mahdollista parantanut peliään kevättä kohti. SB-Pron materiaalin laajuus ja kokemus nostaa sen tässä parissa ehdottomaksi ennakkosuosikiksi. Pääkallon veikkaus on se, että SB-Pro menee jatkoon suoraan kolmessa ottelussa ilman sen suurempia vaikeuksia.

PSS ja Classic pelasivat kaksi tiukkaa vääntöä runkosarjassa. Kuva: Esa Takalo

PSS (2.) – Classic (8.)

Lähtökohdat:

PSS on ollut nousemassa naisten liigatasolla ehdottomaan kärkeen jo useamman vuoden ajan ja tällä kaudella porvoolaiset ovat lunastaneet myös kovia odotuksia. Laaja materiaali ja taitavat kärkipelaajat antavat porvoolaisille mahdollisuuden voittaa mikä tahansa joukkue. Kun tähän lisätään Arla Salon erittäin hyvä peli kuluvalla kaudella, niin PSS:lla on mahdollisuus mennä tänä vuonna aivan päätyyn asti. Puolustus on ollut tiivis Salon edessä ja päästettyjen maalien määrä on ollut selkeästi sarjan pienin. Vaikka kovimmat tehot PSS:ssa ovat ykkösketjun Holmberg-Sundström-Holmberg varassa, muitakin maalintekijöitä PSS:ltä löytyy ja näennäisestä nuoruudesta huolimatta joukkue on varsin kokenut jopa pääsarjatasolla.

Classicin menetykset olivat erittäin kovaa luokkaa tähän kauteen lähtiessä ja se näkyi erityisesti alkukaudella. Slovakialaisvahvistusten Michaela Sponiarovan ja Denisa Ferencikovan jälkeen joukkueen maalinteko oli vaikeaa ja kapeasta rosterista ei pelinaisia löytynyt kuin kahteen kentälliseen. Talven aikana joukkueen nuorempi kaarti on nostanut tasoaan ja Classic ottikin loppukaudesta voitot PSS:sta ja paikalliskilpailija Kooveesta. Annu Selinummi ja Julia Woivalin ovat nousseet isoon rooliin, ja voivat onnistuessaan tuottaa vaikeuksia PSS:n puolustukselle.

Taistelupari:

Ella Holmberg, PSS – Kristiina Kauppila, Classic

Ella Holmberg on pelannut erittäin vahvan kauden Porvoossa ja on keskeisessä asemassa PSS:n hyökkäyspelissä. Kristiina Kauppila on Classicin runkopelaajia ja onnistuessaan pystyy tylsyttämään PSS:n hyökkäyspeliä. Noita onnistumisia kaivataan tässä sarjassa, sillä Classicin maalinteko on ollut tällä kaudella vaikeaa, joten puolustus pitää saada tiiviiksi.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

20.1. PSS-Classic 2-3 rl.
26.10. Classic-PSS 5-6 ja.

Näin pelataan:

La 23.3.2019 15:30 PSS – Classic Aurorahalli
Su 24.3.2019 18:30 Classic – PSS Ideapark
Ke 27.3.2019 18:30 PSS – Classic Aurorahalli
La 30.3.2019 18:30 Classic – PSS Tampere Areena (tarvittaessa)
Su 31.3.2019 15:30 PSS – Classic Aurorahalli (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:

Vaikka Classic pystyi puristamaan rankkarikisavoiton PSS:sta runkosarjan päätöskierroksilla, ei sille kovin suuria mahdollisuuksia tässä ottelusarjassa voi ennakkoon antaa. PSS:n materiaali on laajempi ja maalinteko onnistuu laajemmalla rintamalla. PSS pystyy joukkueena puolustamaan omaa maaliaan Classicia paremmin ja pudotuspeleissä tällä on suuri vaikutus lopputulokseen. Tiivis ottelutahti suosii myös PSS:aa laajemman pelaajamateriaalin kautta. Pääkallo uskoo, että Classic onnistuu yllättämään PSS:n kertaalleen ottelusarjassa mutta jatkoon menijästä ei ole tässä parissa epäselvää.

SSRA oli runkosarjan kolmonen naisten liigassa. Kuva: Ari Arola

SSRA (3.) – TPS (6.)

Lähtökohdat:

SSRA pelasi tasaisen runkosarjan ja pystyi vääntämään tärkeitä voittoja muista kärkikahinoissa olleista joukkueista voittamalla muun muuassa Kooveen molemmissa kohtaamisissa runkosarjan aikana. Joukkueesta löytyy paljon kokemusta eikä sen perustaso vaihtele juurikaan ottelusta toiseen. Pelaajista tällä kaudella ovat nousseet esiin erityisesti kokeneet Sanna Risteli ja Hanna Niemelä, jotka osuivat runkosarjassa yhteensa 31 kertaa maaliin ja tekivät 53 tehopistettä. Krista Määttä ykkösmaalivahtina ei ollut torjuntaprosentiltaan aivan liigan kärkeä, mutta on luotettava torjuja.

Turun mustavalkoinen ylpeys TPS on pelannut ennakko-odotuksiin nähden hiukan alavireisen kauden. Joukkueen ykkösketju on ollut erittäin hyvä, mistä osoituksensa koko hyökkäyskolmikon päätyminen liigan pistepörssin kärkikymmenikköön. Sofia Leino otti pistepörssin piikkipaikan 20+13 tehoilla ja myös Laura Rantanen osui 20 kertaa runkosarjassa. Lisäksi joukkueessa on maajoukkueen vakiotorjuja Noora Vuorela, joten kaikki edellytykset joukkueella on pärjätä tiukoissakin peleissä. Haasteena TPS:lla on ollut rosterin kapeus ja tehojen keskittyminen vomiakkaasti ykkösketjuun.

Taistelupari:

Sanna Risteli, SSRA – Jenna Saario, TPS

Oululaisten tärkein pelaaja on ollut Sanna Risteli, jonka hyvät otteet ovat nostaneet puolustajan myös maajoukkuerinkiin mukaan. Risteli on tällä kaudella tehnyt puolustamisen ohessa 18 maalia, joka olisi hieno lukema hyökkääjällekin. Jenna Saario taas on turkulaisten ykkösketjun moottori ja rakentaa paikkoja Rantaselle vasemmalla laidalla ja Leinolle oikealla. Saario pystyy tarvittaessa ratkomaan myös itse, joten oululaisten on syytä saada Saario tiukkaan vartiointiin.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

23.2. SSRA-TPS 5-4
24.11. TPS-SSRA 5-7

Näin pelataan:

La 23.3.2019 18:00 SSRA – TPS Kastelli
Su 24.3.2019 18:30 TPS – SSRA Kupittaan ph
Ke 27.3.2019 18:30 SSRA – TPS Kastelli
La 30.3.2019 17:30 TPS – SSRA Leaf-Areena (tarvittaessa)
Su 31.3.2019 18:00 SSRA – TPS Kastelli (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:

Vaikka joukkueet runkosarjan perusteella ovat melko tasaisia on tässä parissa kotiedun merkitys suuri. SSRA:lla on myös laajempi materiaali, josta maalintekijöitä löytyy ainakin kahteen ketjuun. Ristelin lisäksi Hanna Niemelä, Liinu Koivisto sekä Sofia Lappalainen osuivat runkosarjassa kaksinumeroisen määrän kertoja. TPS:n kärkipelaajien täytyy onnistua todella hyvin, jotta he pystyvät sarjassa SSRA:n haastamaan. Ennustus on se, että TPS voittaa kerran kotonaan, mutta ei pysty muuten SSRA:ta haastamaan ja SSRA menee välieriin.

EräViikingit ja Koovee ovat tulleet toisilleen hyvinkin tutuiksi tämän kauden aikana. Kuva: Jarmo Koskela

Koovee (4.) – Eräviikingit (5.)

Lähtökohdat:

Kooveeta veikattiin tässäkin julkaisussa häntäpäähän ennen kautta. Joukkue kuitenkin osoitti epäilyt vääräksi ja pelasi hyvän runkosarjan ja nousi sijoitussarjan viimeisellä kierroksella TPS:n avustuksella Eräviikinkien ohi, ja sai kotiedun puolivälieriin. Koovee on pelannut kapealla rosterilla, mutta saa kuitenkin kasaan kaksi hyvätasoista ketjua Ellinoora Huotarin ja Tuulia Ahon ympärille. Mia Vallenius on ollut ehkä Kooveen tärkein yksittäinen pelaaja ja Noora Laakso on pelannut hyvän kauden tolppien välissä yli 82% torjuntaprosentilla. Joukkue on SSRA:ta lukuunottamatta voittanut kaikki joukkueet kauden aikana ainakin kerran.

Kotiedun viimeisessä ottelussa menettänyt Eräviikingit oli ennakkoveikkailuissa ehkä aavistuksen korkeammalla, mutta erot sarjan kärjessä ovat niin pieniä, että siihen ei juuri kannata kiinnittää huomiota. EräViikingeillä on vahva rosteri ja tehoja löytyy laajalla rintamalla, tosin kahden kärkiketjun jälkeen maalintekokyky on hiukan arvoitus. Daniela Westerlund ja Taru Nordman ovat pisteiden valossa keskeiset pelaajat, mutta esiin pitää nostaa myös kokenut Anna Ylikojola, joka tuo varmuutta nuorehkon joukkuen pelaamiseen. Selkeätä ykköstorjujaa ei joukkueella ole, mutta sekä Laura Still että Sanna Viitanen ovat kelpo maalivahteja liigatasolle.

Taistelupari:

Mia Vallenius, Koovee – Daniela Westerlund, Eräviikingit

Tämä kaksikko edustaa myös maajoukkuetasolla uutta pelaajasukupolvea ja kummaltakin odotetaan vahvaa panosta tässä otteluparissa. Vallenius tekee merkittävän määrän tehoja puolustajan tontilta ja nousee vahvasti mukaan hyökkäyksiin, jos tilaa annetaan. Westerlund on samantyyppinen hyökkäysorientoitunut pelaajatyyppi, jonka pitää pelata hyvin, jotta Eräviikingit tästä jatkoon menee.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

10.3. Koovee-EräViikingit 6-8
2.3. EräViikingit-Koovee 5-4 ja.
26.1. EräViikingit-Koovee 3-1
14.10. Koovee-EräViikingit 2-5
16.9. Koovee-EräViikingit 8-2

Näin pelataan:

La 23.3.2019 18:30 Koovee – EräViikingit AutoCenter Areena
Su 24.3.2019 17:00 EräViikingit – Koovee Mosahalli
Ke 27.3.2019 18:30 Koovee – EräViikingit AutoCenter Areena
La 30.3.2019 18:30 EräViikingit – Koovee Mosahalli (tarvittaessa)
Su 31.3.2019 18:30 Koovee – EräViikingit AutoCenter Areena (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:

Viidestä keskinäisestä ottelusta kauden aikana Eräviikingit on voittanut useamman, sitä suosii myös laajempi rosteri tiukkatahtisessa ottelusarjassa. Koovee on pystynyt pienillä rosterimuutoksilla tekemään vahvaa jälkeä tällä kaudella ja rosterin kapeudesta huolimatta ratkaisijoita on löytynyt laajalla rintamalla kärkipelaajien takaakin. Ottelupari on erittäin tasainen ja menee viiteen otteluun. Toimitus uskoo siihen, että kotietu kääntää viidennessä ottelussa sarjan Kooveelle.

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.