Divarit

Pääkalloennakko: Pystyykö LNM murtamaan puolivälieräkirouksensa kokenutta Toria vastaan?

06.03.
2019
Divarit

Onko Loviisan Tor kaadettavissa tänä keväänä jo puolivälierissä? Kuva: Juhani Järvenpää.

Miesten Divarin runkosarjassa toiseksi sijoittunut Limingan Niittomiehet valitsi monien yllätykseksi puolivälierävastustajakseen Loviisan Torin. Sarja käynnistyy lauantaina.

Lähtökohdat:
Liminka otti runkosarjassa eniten kolmen pisteen voittoja (15) kaikista Divarin joukkueista. Se aloitti kauden hyvin, kompasteli keskivaiheilla, mutta nosti tasoaan taas loppukaudella. LNM lähtee playoffeihinkin kahden ottelun voittoputkessa.

”Niittarit” on todella mielenkiintoinen joukkue ja varmasti hankala vastustaja siinä mielessä, että sen riveissä ei juuri tähtipelaajia vilise. Paras pistemies Eerik Lukkari oli koko sarjan pörssissä vasta sijalla 34, mikä kertoo siitä, että LNM:n ratkaisuvoima lepää varsin laajalla säteellä. Ratkaisijoiden puutteena se ei varsinaisesti ole näkynyt, sillä joukkue teki sarjassa viidenneksi eniten maaleja (150). Myös puolustus pelasi varsin mallikkaasti, sillä päästettyjä osumia omaan verkkoon tuli sarjassa kolmanneksi vähiten.

Loviisan Tor oli puolestaan kiinni runkosarjan voitossa asti vielä pitkään, mutta viimeisestä seitsemästä pelistään se hävisi neljä ja valahti lopulta viidenneksi. Tor on monena vuonna yltänyt jatkoon avauskierrokselta ja mennyt aina liigakarsintoihin saakka, mikä osaltaan aiheutti ihmetystä LNM:n valinnan suhteen. Tällä kaudella molemmat kohtaamiset ovat kuitenkin menneen liminkalaisten nimiin, joten itseluottamus Loviisan kaatamiseksi on pohjoisessa kovaa luokkaa.

Torin ykköspyssy runkosarjassa oli 42 pistettä takonut Tatu Könönen ja häntä komppasivat yli 30 pisteellä tutut nimet Jesse Tolvanen ja Andreas Hietala. Torin tilastot ovat runkosarjassa muutenkin kovaa luokkaa, sillä se teki toiseksi eniten maaleja (162) ja päästi vain yhden enemmän kuin Liminka. Ratkaisuvoimaa löytyy siis vielä enemmän kokeneilta keltapaidoilta.

Pelillisesti Liminka on osoittanut tällä kaudella pystyvänsä niin prässäämään korkeammalta kuin puolustamaan matalammaltakin. Tor on myös ollut aloitteellisempi kuin muutamana aiempana vuonna, mutta playoffeissa se varmasti panostaa maalinestopeliin ja vastaiskuihin, jos se vähänkään näyttää tarpeelliselta.

Knopit:
LNM:n valinnan kohdistuminen Loviisaan ei yllätä enää niin paljoa historiatilastoja vilkaistessa. LNM on edellisen kerran hävinnyt Torille 22.10.2017 vieraissa ja voittanut kotonaan tämän kauden ja kahden edellisen kauden kamppailuista kaikki.

Huolestuttavampi tilastofakta on se, että kolmesti Divarin playoffeissa esiintynyt LNM ei ole vielä kertaakaan punnertanut välieriin saakka ja se on onnistunut voittamaan kahdeksasta playoff-pelistään näin ollen vain kaksi.

Taistelupari:

Aki Karjalainen, LNM – Niko Nordström, Loviisan Tor

Karjalainen, 16, on Suomen tulevaisuuden toivoja maalivahtirintamalla. Nuorukainen on kopannut tällä kaudella palloja ”niittareiden” maalinsuulla selkeänä ykkösvahtina ja on varmasti paljon vartijana tulevassa playoff-sarjassa.

Nordström, 30, on puolestaan kokenut torjuja, joka on jakanut totuttua enemmän vastuuta tällä kaudella Henri Haapaniemen kanssa, mutta lähtee varmasti playoff-sarjaan ykkösenä. Viime kaudella Torin matka liigakarsintoihin olisi tyssännyt jo moneen otteeseen ilman Nordströmin huippuotteita.

Maalivahteina tämä duo eroaa toisistaan todella vahvasti, sillä Karjalainen on pienikokoinen ja äärimmäisen nopealiikkeinen maalivahti. Nordström puolestaan on iso ja peittävä vahti, joka ei välttämättä ole niitä liikkuvimpia mahdollisia veräjänvartijoita. Maalivahtien arvo on sarjassa suuri ja on mielenkiintoista nähdä viekö sarjassa voiton kokemus vai nuoruus.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
10.02.2019 LNM-Loviisan Tor 6-2
11.11.2018 Loviisan Tor-LNM 4-6

Näin pelataan:
09.03. 18:00 LNM-Loviisan Tor Kempelehalli
10.03. 17:00 Loviisan Tor-LNM Loviisan LH
12.03. 18:30 LNM-Loviisan Tor Kempelehalli (tarvittaessa)

Kumpi voittaa?
Vaikka Pääkallon kausiennakossa Tor oli veikkailtuna korkeammalle, ovat Limingan otteet vakuuttaneet kauden edetessä. Sarja on äärimmäisen tasainen ja veikkaamme sen sisältävän kolme kappaletta kotivoittoja. Näin ollen LNM jatkaa välieriin voitoin 2-1.

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.