Pääkalloennakko: Rempseä SPV ja kurinalainen TPS kamppailevat finaalipaikasta välierissä

Kookas Mikko Hautaniemi tulee olemaan vaikea pideltävä SPV:n puolustukselle. Välieräsarja käynnistyy keskiviikkona Seinäjoella. Kuva: Anssi Koskinen

Kookas Mikko Hautaniemi tulee olemaan vaikea pideltävä SPV:n puolustukselle. Välieräsarja käynnistyy keskiviikkona Seinäjoella. Kuva: Anssi Koskinen

SPV ja TPS kohtaavat miesten Salibandyliigan välieräsarjassa keskiviikosta eteenpäin. Sarjan voittaja ja SM-finalisti on selvillä viimeistään 9.4.

Lähtökohdat:

SPV oli Salibandyliigan runkosarjan kakkonen ja jatkoi hyviä otteitaan pudotuspeleissä. Se pudotti EräViikingit voitoin 4-1, eikä sillä ollut käytännössä mitään hätää helsinkiläisiä vastaan. TPS:aa vastaan pelattavassa sarjassa puntit ovat lähtökohtaisesti lähes tasan.

SPV ei varsinaisesti lähde pelaamaan puolustuksen kautta, mikä on näkynyt pudotuspeleissäkin. Kyse ei ole niinkään siitä etteikö joukkue kykenisi laadukkaaseen puolustuspeliin, vaan siitä, että prässi tuottaa omien maalipaikkojen lisäksi paljon saumoja myös vastustajille. SPV ei pyri puolustamaan pallollisen pelin kautta lähes laisinkaan, ja pitkät hyökkäykset ovat kortilla. Matias Veikkola pelasi erinomaiset puolivälierät ja iski pakin paikalta teho 3+9 viiteen peliin. Maalin suulla Eero Kosonen on pelipaikkansa paras maailmassa, joten tuohon osa-alueeseen joukkueen ei luulisi kaatuvan.

Jo aiemmin mainittu korkea prässipeli määrittää pitkälti SPV:n hyökkäystä. Joukkue iskee todella vinhasti vastaan, ja antaa ottelusta toiseen kovan paineen vastustajien puolustukselle. Varsinkin ErViä vastaan se tukaloitti vähemmän pallovarmojen puolustuspään pelaajien esiintymistä huomattavasti. SPV mätti peräti 47 maalia viidessä pelissä ja oli myös runkosarjan selkeästi eniten maalannut ryhmä. Sami Koski jatkoi runkosarjan vahvaa virettään, ja on mättänyt viiteen peliin tehot 6+11. Onnistujia on löytynyt kaikista kolmesta viisikosta, ja Joni-Arttu Sieppi sekä Jari Hankkio ovat jatkaneet maalivireitään pudotuspeleissä. SPV tuskin tulee kaatumaan hyökkäyspään tulivoimaisuuteensa.

TPS pelasi vahvan runkosarjan ja oli sarjataulukon kolmas 26 ottelun jälkeen. Puolivälierissä se kaatoi Nokian KrP:n melko tiukassa sarjassa voitoin 4-2 ja eteni välieriin seurahistoriansa ensimmäisen kerran. Kauden aiempien kohtaamisten ja suoritteiden valossa sarjasta SPV:tä vastaan tulee tiukka koitos.

Puolustuspelillisesti turkulaisryhmä on ollut tällä kaudella sarjan toiseksi paras Classicin jälkeen. TPS:n pelifilosofia on nojannut jo vuosia vahvaan viisikkopuolustukseen, ja tällä kaudella se on sujunut joukkueelta erinomaisesti. Kovilla hyökkäyspään osaajilla marinoitu KrP osui vain 25 kertaa TPS:n verkkoon kuudessa pelissä. SPV:tä ajatellen on turkulaisten kannalta hyvä, että puolustuksesta löytyy tarpeeksi pallovarmuutta prässin alla. Myös pallollinen puolustaminen on hyvä ase pohjalaisia vastaan. Puolustuksen johtohahmoja ovat eritoten maajoukkuemies Lauri Stenfors sekä pakkipari Janne Nurminen. Juuso Alin pelaa myös vahvaa kautta. TPS:n maalia vartioi Pyry Luukkonen, joka on valtakunnan parhaimmistoa pelipaikallaan.

Hyökkäyspäässä TPS on ehkä lähtökohtaisesti jäljellä olevan nelikon vaatimattomin kärkimateriaalin laajuuden suhteen. Turkulaisryhmä on hyvä vastaiskuissa, mutta kyllä se taitaa myös pallorallittelun. Puolivälierä ajatellen oli uhkakuvia sentteriosaston suhteen, kun ykkössentteri Janne Hoikkanen loukkaantui runkosarjan lopussa, mutta Olli Kinnunen täytti paikan loistavasti, ja Jaakko Hautamäki pelasi hyvin kakkosviisikon keskellä. Miko Kailiala pelasi tarpeeksi hyvin puolivälierissä, mutta vielä enemmän voidaan odottaa joukkueen ykköstähdeltä. Mikko Hautaniemi sen sijaan nousi sellaiseen rooliin, jota mieheltä on odoteltu pitkin kautta. TPS:n kolmonen ei ole SPV:n Siepin johtaman vastaavan kentän veroinen hyökkäyspäässä, joten sen puolustuksellinen rooli tulee korostumaan sarjassa.

Knopit:

SPV on yltänyt mitaleille joka kausi tällä vuosikymmenellä, kun se on pelannut välierissä. Joukkueet eivät ole koskaan aiemmin kohdanneet pudotuspeleissä.

SPV:n riveissä on useita miesten Suomen mestareita, mutta TPS:n riveistä niitä löytyy vain yksi. Kyseessä on tällä hetkellä loukkaantuneena oleva Hoikkanen. Miesten maailmanmestareiden määrässä TPS voittaa, sillä Hautaniemi, Kailiala ja Stenfors ovat voittaneet miesten MM-kultaa, ja SPV:ssä kunnian ovat saaneet Mikko Kohonen ja Kosonen.

SPV juhli viimeisintä Suomen mestaruuttaan keväällä 2015, ja silloin TPS pelasi vielä pitkälle kevääseen liigakarsinnoissa. Neljässä vuodessa on tapahtunut turkulaisittain merkittävää kohennusta.

Taistelupari:

Jari Hankkio, SPV – Mikko Hautaniemi, TPS

Huippuvireistä Hankkiota ei valittu syyskaudella Suomen MM-joukkueeseen oikeaksi laituriksi, ja edelle kiilasi juuri Hautaniemi. Kakkosviisikoidensa oikeat kaistat ovat olleet hyvässä maaliviressä pudotuspeleissä ja iskeneet molemmat seitsemän osumaa. Hautaniemi on myös syöttänyt viisi maalia. Pelaajina laiturit ovat jokseenkin erilaisia, sillä isokokoinen ja taitava Hautaniemi suojaa hyvin palloa ja on erinomainen maalineduspelaaja. Hankkiolla on hyvä laukaus ja vikkelät jalat, mutta myös Pohjanmaan mies on usein siellä missä tapahtuu eli maalikehikon läheisyydessä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

8.2. TPS-SPV 7-3
29.12. SPV-TPS 7-8 ja. (Suomen Cupin ottelu tuplapanoksella)

Näin pelataan:
Ke 27.3.2019 18:30 SPV – TPS Seinäjoen UT
Pe 29.3.2019 18:30 TPS – SPV Kupittaan ph
Su 31.3.2019 17:00 SPV – TPS Seinäjoen UT
Ti 2.4.2019 18:30 TPS – SPV Kupittaan ph
Pe 5.4.2019 18:30 SPV – TPS Seinäjoen UT (tarvittaessa)
Su 7.4.2019 17:00 TPS – SPV Kupittaan ph (tarvittaessa)
Ti 9.4.2019 18:30 SPV – TPS Seinäjoen UT (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:

Sarjassa kohtaa kaksi hyvin erilaista joukkuetta pelifilosofillisesti. Runkosarjassa TPS voitti molemmat kohtaamiset, mutta joukkue ei lähtökohtaisesti ole selkeä ennakkosuosikki sarjaan. SPV:n pelitavassa on nähty uhkakuvia koko kauden, mutta tähän asti se on toiminut hyvin. TPS:lla on lääkkeitä pohjalaisten pysäyttämiseen, mutta SPV:llä on jonkin sortin materiaalietu varsinkin hyökkäysarsenaalin suhteen.

Tiukaksi menee, mutta SPV jatkaa finaaleihin seitsemännen pelin jälkeen.

Äänestystulos foorumilla julkaisuhetkellä:

Finaaliin etenee…

SPV 63,2 %
TPS 36,8 %