Pääkalloennakko: Sähköä ilmassa – pohjalaiset ennakkosuosikkeina suurseuraa vastaan

Jari Hankkio oli syksyllä vahvassa iskuss, ja palasi runkosarjan lopussa kentille hyvässä iskussa. Pääseekö mies samanlaiseen liekkiin pudotuspeleissä? Kuva: Anssi Koskinen

Jari Hankkio oli syksyllä vahvassa iskuss, ja palasi runkosarjan lopussa kentille hyvässä iskussa. Pääseekö mies samanlaiseen liekkiin pudotuspeleissä? Kuva: Anssi Koskinen

Seinäjoen Peliveljet ja helsinkiläinen EräViikingit mittaavat toisiaan miesten Salibandyliigan puolivälierissä. Ottelusarja käynnistyy perjantaina Seinäjoella.

Lähtökohdat:

SPV aloitti kauden hurjalla esityksellä, ja kaatoi vastustajan kuin vastustajan ennakkoluulottomalla hyökkäys- ja prässipeliltään. Kauden edetessä SPV:kin saatiin alati paremmin aisoihin, mutta seinäjokelaispoppoo sijoittui runkosarjassa komeasti kakkoseksi. Edellisen kerran joukkue sijoittui runkosarjassa yhtä hyvin kaudella 2014-15, jolloin se myös juhli Suomen mestaruutta.

SPV teki kauden alla harvinaisen tempun, sillä se luopui molemmista maalivahdeistaan ja otti tilalle kivikovan kaksikon. Eero Kosonen valittiin maailman parhaaksi salibandypelaajaksi vuonna 2018 ja Rasmus Hasu on luukulle päästyään torjunut hienosti. SPV on monena vuonna puolustanut hyvin, mutta nyt sen lähtökohta on ollut varsinkin kärkäs hyökkääminen. Puolustuspäästä löytyy pallollista osaamista Petri Hakosen, Jyrki Holopaisen, Matias Veikkolan ja Tuomas Mustosen muodossa, mutta myös oman pään varjuluksen taitoa on punaisten puolustusryhmityksessä.

Hyökkäyksessä SPV teki kovan työnäytteen runkosarjassa ja iski eniten maaleja (239). Se on jopa yli yhdeksän maalia ottelua kohden. Ykköspyssynä hääri syksyllä hurjassa vireessä lentänyt Jari Hankkio, joka voitti myös runkosarjan maalipörssin (46 maalia). Loistokkaan runkosarjan pelasivat myös Joni-Arttu Sieppi (41+16) ja Sami Koski (12+47). Kaikkiaan Siepin edustama kolmoshyökkäysketju, jossa pelasivat myös Tommi Hakala ja Janne Autio, oli koko sarjan parhaimmistoa kolmosviisikoiden osalta. SPV on todella inhottava vastustajien puolustuksen kannalta, sillä sen prässi ei anna liioin tilaa eikä aikaa. Toisessa päässä ajoittainen yltiöpäisyys antaa kuitenkin useimmiten mukavan määrän maalipaikkoja. SPV tuskin lähtee kuitenkaan muuttamaan mitään tuolla saralla, sillä runkosarjassa resepti toimi hyvin.

EräViikingit pelasi toisaalta melko odotetunlaisen runkosarjan sijoituksen osalta, mutta sen otteista jäi paikoin hyvin valju kuva. Runkosarjan loppu oli erityisen hankala, ja joukkue kärsi ennakkoon ajatellen yllättäviäkin tappioita. Kuudes sija tuli kuitenkin pääosin tarpeeksi hyvien otteiden myötä, eikä loppua lukuunottamatta näyttäytynyt erityisen huonosti.

ErVin pelifilosofia nojaa pitkälti tiiviiseen puolustuspeliin. Santtu Strandberg on joukkueen ykköstorjuja, ja on parhaimmillaan hyvä maalivahti, mutta runkosarja ei ollut mieheltä ehkä kaikkein parasta antia tähän mennessä. Puolustuksellisti ErVistä löytyy oman pään osaajia, mutta pallollinen varmuus ei kuulu erityisvahvuuksiin. Marko Juselius on pallollisesti vahvin puolustaja, ja SPV tulee olemaan hankala vastus ErVille tiukan prässinsä ansiosta, kun tilaa ja aikaa on jopa normaalia vähemmän. Ehkäpä Mika Ahonen keksii tuolla saralla vielä olennaiset lääkkeet.

Hyökkäyspelissä ErVi ei ole sarjan kirkkainta kärkeä. Paikoin sen hyökkäyspelissä on hyviä rakenteita, mutta osin ne näyttäytyvät hiukan ennalta-arvattavina ja valjuina. Aivan sarjan kärkitason maalintekijääkään ei löytynyt runkosarjassa. Kärkiosaamista kuitenkin löytyy ja varsinkin herrat Jani Kukkola, Lauri Kapanen sekä Mika Moilanen tulevat olemaan isossa roolissa pudotuspeleissä. Roni Laasosen ja Janne Hyvösen tervehtymiset tietävät myös hyvää leveyden kannalta. Ensiksi mainittu on tärkeä maalintekijä, ja Hyvönen on taas sentterinä pelillinen maestro. SPV:tä vastaan Ervin pitää onnistua hyvin maalinteon suhteen, sillä paikkoja on tiedossa todennäköisesti ihan mukava määrä.

Knopit:
Joukkueet kohtasivat vuonna 2017 välierissä. Silloin sarja oli tiukin mahdollinen ja ratkesi seitsemännen pelin jatkoajalla ErVin hyväksi.

Nyky-ErVin pelaajistossa on mukana kolme miesten Suomen mestaria ja ne ovat Kukkola, Kapanen ja Mikael Lax. Näistä tuorein mestari on Lax vuodelta 2011. Fuusioseuraan helposti yhdistyy takavuosien menestyksen myötä leima, että siellä on paljon kokemusta Suomen mestaruuksien voittamisesta, mutta nykyjoukkueessa tuo ei pidä oikein paikkaansa, vaikka toki miesten maailmanmestareita löytyy kolmekin joukkueesta. SPV:stä mestareita löytyy kahden käden sormille.

Taistelupari:
Tommy Koponen, SPV – Mika Ahonen, EräViikingit

Tässä parissa iso mielenkiinto kohdistuu myös pelitavallisiin seikkoihin. SPV oli hankala vastus ErVille runkosarjassa ja varsinkin syksyllä Seinäjoella nähtiin täystyrmäys. On mielenkiintoista nähdä onko SPV:llä tarvetta esimerkiksi tiivistää puolustuspeliään sarjan edetessä, ja minkälaisia lääkkeitä Ahonen löytää korkeaan prässipeliin.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
19.1. ErVi-SPV 3-5
14.10. SPV-ErVi 9-2

Näin pelataan:
Pe 8.3.2019 18:30 SPV – EräViikingit Seinäjoen UT Seinäjoki
Su 10.3.2019 17:00 EräViikingit – SPV Energia Areena Vantaa
Ti 12.3.2019 18:30 SPV – EräViikingit Seinäjoen UT Seinäjoki
To 14.3.2019 18:30 EräViikingit – SPV Energia Areena Vantaa
La 16.3.2019 17:00 SPV – EräViikingit Seinäjoen UT Seinäjoki (tarvittaessa)
Ti 19.3.2019 18:30 EräViikingit – SPV Energia Areena Vantaa (tarvittaessa)
To 21.3.2019 18:30 SPV – EräViikingit Seinäjoen UT Seinäjoki (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:

Runkosarjan perusteella SPV on sarjan ennakkosuosikki. ErVissä on kuitenkin piilevää potentiaaliakin, eikä sitä kannata lähteä missään nimessä aliarvioimaan. Pohjanmaalta ei tule ainakaan tunnetta puuttumaan, eikä yhtään yllättäisi, jos sarjassa räiskyisi samalla tavoin kuin kaksi vuotta sitten. Joukkueista löytyy myös pelimiehiä, joille konnuudet ja koiruudet eivät ole tuntemattomia. Vuosikymmenen alun finaalisarjat SPV:n ja SSV:n välillä olivat myös oma lukunsa näiden joukkueiden välisessä historiassa.

Seinäjoella jatketaan kevään pelejä otteluvoitoin 4-2.

Äänestystulos foorumilla julkaisuhetkellä:

Välieriin etenee…
SPV 84,2 %
ErVi 15,8 %