Liigat

Pääkalloennakko: Steelers ennakkosuosikkina liigakarsinnan avausvaiheeseen

14.03.
2019
Liigat

Karhut ja Steelers painivat siitä, kumpi jatkaa ensi kaudella Salibandyliigassa. Kuva: Kari Saha / UrheiluSuomi.com

Miesten Salibandyliigan karsintojen ensimmäisessä vaiheessa kohtaavat Steelers ja Karhut. Sarjan voittaja säilyy liigassa ja hävinnyt jatkaa pelejään Divarin finaalisarjan hävinnyttä joukkuetta vastaan. Sarjapaikan säilyttämiseen vaaditaan kolme voittoa.

Lähtökohdat:
Steelers oli pitkään jo playoff-taistossakin kiinni, mutta taipui lopulta heikon loppukauden myötä aina karsintoihin saakka. Kymmenestä viimeisestä pelistään se voitti vain kaksi ja nekin jatkoajalla.

Steelersin murheenkryyniksi muodostui se, että se teki niin vähän maaleja. Sitä vähemmän liigassa osuivat vain Welhot ja Koovee. Omiin Steelers päästi kauden aikana sarjan kahdeksanneksi vähiten.

Tehoista vastasi todella vahvastivat 50 pistettä tehnyt Nico Jonaeson, sekä 37 pistettä takonut Ville Lastikka. Seuraavaksi eniten pisteitä teki Markus Sipronen (22) ja ainoastaan kolme pelaajaa sen lisäksi ylsi kymmeneen pisteeseen tai yli. Maalinsuulla Santtu Pohjonen oli vakuuttava läpi kauden torjuen 81,86 prosentin varmuudella. Päästettyjen maalien keskiarvo oli 4,95 peliä kohden.

Steelersin Ville Lastikan on huhuttu olevan hyllytettynä. Mikäli tämä tieto pitää paikkansa, heikentää se merkittävästi joukkueen asemia karsinnassa.

Liigaan täksi kaudeksi noussut Karhut päätti vaihtaa valmentajaa kesken kauden melkoisen myllerryksen saattelemana. Suunta ei tulosten puolesta parantunut. Päinvastoin, viimeiset kahdeksan peliä Karhut saalisti 0,625 pistettä per peli, kun sitä ennen pelatuissa 18 ottelussa se oli kerännyt pisteitä 0,67 per ottelu. Karhujen rekordi viimeisen 10 ottelun puntarissa on sama kuin Steelersillä, vain kaksi voittoa, mutta molemmat varsinaisella peliajalla.

Karhut kamppaili läpi kauden puolustuspelaamisen kanssa. Se päästi liigassa eniten maaleja, kaikkiaan 220 kappaletta. Tehdyissä maaleissakin se oli liigan neljänneksi heikoin yhdessä OLS:n kanssa 126 osumalla.

Karhuilta viisi pelaajaa teki yli 20 pistettä. Tomi Jerkku voitti sisäisen pörssin 33 tehopisteellä ollen samalla ainoa 30 pisteen ylittäjä. Jos Steelersillä 10 pistettä tai enemmän joukkueesta teki vain kuusi pelaajaa, Karhuilla niitä oli 12.

Porilaiset ovat läpi kauden peluuttaneet maalivahtejaan suhteellisen tasaisesti, mutta yhdenkään torjujan tilastot eivät, pitkälti myös repaleisen viisikkopuolustuksen myötä, ole häikäisevää luettavaa. Eniten pelannut ja mahdollisesti myös karsintasarjaan ykkösenä lähtevä Rasmus Österman torjui prosentilla 73,08 ja päästi seitsemän osumaa per peli.

Pelillisesti Steelers on siis kamppaillut läpi kauden hyökkäyspelaamisensa ja Karhut vastaavasti puolustuksensa kanssa. Sikäli lähtökohdat sarjaan ovat varsin mielenkiintoiset. Toki kauden lopussa Karhut on pyrkinyt tiivistämään puolustustaan, mutta tilanne ei ole merkittävästi muuttunut, kun taas vastaavasti hyökkäyspelaamisesta on hävinnyt sekin vaarallisuus, mitä alkukaudesta löytyi.

Steelers lähtee ottelusarjaan hienoisena ennakkosuosikkina, vaikka kauden keskinäisten kohtaamisten voitot menivät 1-1.

Knopit:
Kauden keskinäisistä kohtaamisista molemmat menivät jatkoajalle ja kummallakin kertaa voittajaksi selviytyi vierasjoukkue.

Kyseessä on historiallinen sarja, sillä porilainen ja hämeenlinnalainen joukkue eivät ole kohdanneet toisiaan niin Divarin playoffeissa, Salibandyliigan playoffeissa, kuin Salibandyliigan karsinnoissakaan vielä koskaan aiemmin.

Taistelupari:

Markus Sipronen, Steelers – Eero Harjula, Karhut

Näiltä herroilta löytyy juonikkuutta, mutta myös riskikerrointa. Parhaimmillaan sekä Sipronen, että Harjula ovat erinomaisia pelintekijöitä ja pystyvät tuottamaan maalipaikkoja yllättävistäkin tilanteista ketjukavereilleen ovelilla oivalluksillaan. Toisaalta ”kuningassyöttöjä” katkeaakin tämän tästä.

Kumpikin peluri teki runkosarjassa 22 tehopistettä, Sipronen 9+13 ja Harjula 6+16. Sipronen oli Steelersin pörssin kolmas ja hänen arvonsa nousee entisestään, mikäli Lastikka ei pelaa. Harjula puolestaan oli Karhujen pörssin neljäs samoilla pisteillä Antti Vuorisen kanssa, mutta Vuorisella oli tehtyjä maaleja enemmän.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
10.02.2019 Karhut-Steelers 5-6 JA
08.11.2018 Steelers-Karhut 6-7 JA

Näin pelataan:
16.03. 17:00 Steelers-Karhut Elenia Areena
17.03. 18:00 Karhut-Steelers Porin UT
21.03. 18:30 Steelers-Karhut Elenia Areena
23.03. 18:00 Karhut Steelers Porin UT (tarvittaessa)
26.03. 18:30 Steelers-Karhut Elenia Areena (tarvittaessa)

Kumpi voittaa?
Tasaisia pelejä on tulossa ja Karhuilla on toki sauma yllättää, mutta lähtökohtaisesti ennakkosuosikin viitta menee Hämeenlinnaan.

Steelers jatkaa Salibandyliigassa voitoin 3-1. Karhut jatkaa kauttaan karsimalla Divarin finaalit hävinnyttä joukkuetta vastaan.

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.