Liigat

Petri Kaukon mittava ura päättyi tunteikkaissa merkeissä: ”Ajatus on tässä kauden aikana kypsynyt”

15.03.
2019
Liigat

Petri Kauko edusti koko uransa pääsarjassa Happeeta. Kuva: Esa Jokinen.

Happeen kausi päättyi perjantai-iltana 9-5-puolivälierätappioon Tapiolassa. Samalla päättyi yksi kaikkien aikojen komeimmista urista Salibandyliigassa, kun Petri Kauko, 39, päätti pelaajauransa.

Vaikka pelissä ei ollut mitään erityisen hohdokasta Happeen kannalta, niin Kauko iski kuitenkin ottelun viimeisen maalin ottelun viimeisellä minuutilla, ja ainakin siinä oli jotain positiivista symboliikkaa. Loppuvihellyksen jälkeen Kauko riensi halaamaan perhettään katsomoon, ja tunnelma oli erittäin haikea ja tunnepitoinen. Kaukosta ja joukkuekavereista näkyi ne sadat ja tuhannet yhdessä vietetyt tapahtumat sekä kokemukset.

Happeen vierasfanit osoittivat hienosti suosiotaan Kaukolle sekä myös uransa päättäneelle Jaska Kuneliukselle. Kyyneliä vuodatettiin, ja tappiosta huolimatta Kaukon mittava liigaura sai myös ansaittua positiivista huomiota olosuhteista huolimatta.

Loppuseremonioista päätellen tuo oli uran viimeinen peli?

– Kyllä se oli. Siihen tulokseen on tultu, että nyt loppuu, Kauko kertoi.

Kuten monissa muissakin tapauksissa, ajatus lopettamisesta paisui mielessä pikku hiljaa.

– Lähdin tähän kauteen sillä ajatuksella, että tämä voi olla viimeinen kausi, mutta en ollut silloin vielä lyönyt mitään ihan lopullisesti lukkoon. Kyllä se ajatus on tässä kauden aikana kypsynyt, että nyt on aika, sentteri avasi.

Uran päättäminen vieraskentällä 4-0-sarjan jälkeen ei ollut ehkä kaikkein optimaalisin, mutta sillä ei varsinaisen päätöksen kanssa ollut enää mitään tekemistä.

– No, totta kai olisin halunnut päättää tämän ihan toisella tavalla, mutta ei se tuohon päätökseen vaikuta millään tavalla.

Kuva: Juhani Järvenpää.

Itse pelissä Oilers oli jälleen jyväskyläläisiä edellä, ja viimeistään kolmannen erän alku ratkaisi kamppailun.

– Meidän pallollinen peli oli sellaista, että hirveä määrä tehtiin virheitä koko sarjan ajan. Tuo joukkue on äärimmäisen kova niissä kääntöpaikoissa. Verkko pölisi aika kivasti. Ei siinä mitään. Kaveri pelasi hyvin ja me ei ihan päästy sille tasolle mitä itse odotimme. Jos 4-0 seisoo taululla, niin se on aika selkeätä silloin, Kauko linjasi.

Samalla katkesi Happeen pitkä välieräputki. Joukkue jäi viimeksi mitalipelien ulkopuolelle keväällä 2011.

– Kyllä minä lähdin tähän sarjaan sillä mielellä, että tästä jatkoon mennään ja pelataan tänäkin vuonna mestaruudesta. En osaa sanoa mistä se johtuu, mutta ei osunut kauden parhaat pelit tähän vaiheeseen, kun sen pelin pitäisi olla parhaimmillaan.

Kauko on toiminut Happeen taustoilla markkinointitehtävissä jo muutaman kauden ajan. Salibandy ei ole sen vuoksi jäämässä, vaikka peliura päättyy.

Ura Happeen taustoilla on ilmeisesti jatkumassa kuitenkin?

– Kyllä, kyllä. Nyt saa keskittyä niihin asioihin. Tuossa sanoin Keskisuomalaisen haastattelussa, että tietyllä tavalla välillä vähän raskasta ollut. Se syö vähän molempia, pelaamista ja sitä toista puolta. Nyt keskitytään siihen ja ollaan seurassa mukana, ja varmaankin pyörin näissä peleissäkin aika aktiivisesti mukana, ehkäpä kaikkien aikojen Happee-pelaaja päätti.

Teräsmies ja syöttökone

Muutama nosto kertoo olennaisen Kaukon pelaajaurasta. Kaikkien aikojen eniten Salibandyliigan runkosarjan otteluita (552). Kaikki 21 pelikautta Happeessa nousuineen ja laskuineen. Runkosarjassa kaikkien aikojen eniten maalisyöttöjä (421) ja yhteensä 679 pistettä (258 maalia).

Pudotuspeleissä 122 ottelua ja 114 tehopistettä (46+68). Yksi SM-kulta, kolme SM-hopeaa ja kaksi SM-pronssia.

Kaukon pelisilmä oli yksi parhaista mitä Salibandyliigassa on koskaan nähty. Iki-Happee aiempien kausien arvostettu kapteeni, teräsmies, pallomaestro, ja oletettavasti myös tulevaisuudessa Salibandyliigan Legendaksi arvostettu pelaaja.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen