Liigat

VeikkausTV-ennakko: Happee veitsi kurkulla Tapiolassa – pitkä välieräputki uhkaa katketa

15.03.
2019
Liigat

Oilers voitti puolivälieräsarjan kolmannen pelin dramaattisten vaiheiden jälkeen jatkoajalla. Happeeta uhkaa putoaminen välierien ulkopuolelle ensimmäisen kerran sitten kevään 2011. Kuva: Esa Jokinen

Esport Oilers ja Jyväskylän Happee kohtaavat perjantaina miesten Salibandyliigan neljännessä puolivälieräpelissä Espoon Tapiolassa. VeikkausTV näyttää klo 18.30 alkavan ottelun.

Lähtökohdat:

Ennakko-odotuksiin nähden Oilers on ollut sarjassa melko selkeästikin edellä. Espoolaisjoukkue johtaa sarjaa 3-0 ja välieräpaikka on katkolla jo perjantain ottelussa. Happeen ainoa mahdollisuus jatkoon on siis voittaa kaikki neljä jäljellä olevaa ottelua.

Avauspelissä tilanne oli tasan vielä kolmannen erän alussa, mutta juuri viimeisen kympin alun tietämillä vierasjoukkue maalasi kolmesti, ja nappasi avausvoiton maalein 10-6. Toisessa pelissä Espoossa nähtiin tarkka vääntö, jonka Oilers vei nimiinsä maalein 3-2. Tulos kuitenkin jopa mairitteli jyväskyläläisiä. Kolmas peli oli Happeen näpeissä vielä kolmannessa erässä, kun se johti kahdella maalilla. Oilers nousi kuitenkin tasoihin, ja jatkoajan syöttövirhe johti espoolaisten voittomaalin. Yksittäiset virheet eivät ole kuitenkaan syynä Oilersin 3-0-johtoon.

Tulosten takaa voi nähdä sen, että kokonaisuudessaan Oilers on pelannut tasaisemmin ja selkeästi parempaa pallollista peliä. Esimerkiksi kolmannessa pelissä Happee ei pystynyt johtoasemassa ottamaan pelin hallintaa itselleen, vaan se puski ja yritti turhankin innokkaasti, vaikka mitään hätää ei ollut. Oilers on myös puolustanut pääosin tarkemmin, kuin Happeen kokenut nippu. Pienten marginaalien peleissä tuolla seikalla on ollut iso merkitys.

Perjantaina Happee tarvitsee ehjän esityksen, ja selkeän kohennuksen pallolliseen peliinsä. Sekään ei toki takaa vielä voittoa, sillä Oilers on tähän asti onnistunut omassa pelissään todella hyvin, ja runkosarjan aallonpohjia ei olla nähty kolmessa ensimmäisessä pelissä. Hirviltä löytyy kuitenkin todella paljon kokemusta tiukoista paikoista, ja nähtäväksi jää saako joukkue vielä kerättyä rivinsä, kun tilanne on kaikkein tukalin. Kokeneeksi joukkueeksi on kuitenkin hölmöillyt yllättävän paljon tähän mennessä.

Kuumat ja kylmät:

Oilersin tehopelaajia ja kuumia pelaajia ovat olleet Justus Kainulainen (4+1), Heikki Iiskola (1+4) sekä Markus Markkola (1+4). Riku Holopainen on iskenyt jokaisen ottelun viimeisen maalin, joten laituri on toiminut voittomaalin tekijänä kahdessa viimeisessä ottelussa.

Happeen tehomiehiä ovat olleet Peter Kotilainen (1+6), Paul Kotilainen (4+0) ja Jami Manninen (3+1). Kaksi ensiksi mainittua on tehotilastossa reippaasti pakkasella kolmen pelin jälkeen. Varsinkin Peter Kotilainen on paikoin ollut turhankin innokas hakemaan otteluiden ratkaisuja, vaikka on toisaalta onnistunutkin otteluissa.

Happeen kärkinimet ovat onnistuneet pistenikkaroinnissa hyvin, mutta ”taustalta” ei ole tullut juurikaan tulitukea. Siltä suunnalta voi odottaa vielä enemmän.

Yhteinen historia:

Runkosarjassa joukkueiden väliset kohtaamiset menivät tasan. Edellisellä kaudella Happee vei voiton molemmista runkosarjan kohtaamisista. Seitsemästä viimeisestä pelistä Oilers on siis voittanut neljä.

Taistelupari:

Justus Kainulainen, Oilers – Peter Kotilainen, Happee

Kotilaista viisi vuotta nuorempi Kainulainen on jatkanut vahvaa virettään pudotuspeleissä. Ykkössentteri on onnistunut kentän molemmissa päädyissä erinomaisesti, ja sentterin rooli on iskostunut yhä vahvemmin pelaajan selkärankaan. Kotilainen on toki ollut parhaimmillaan erinomainen, mutta paikoin turhankin halukas ratkaisemaan pelit itse. Kummankin pelaajan ylärekisteri on todella korkea, ja Kotilaisen vielä Kainulaista korkeampi, kun pohditaan vaikka MM-finaaleita. Jos peli menee tiukaksi, niin näiden pelaajien ratkaisuja kannattaa seurata.

Kokoonpanot:

Joukkueet ovat pelanneet pääosin täysillä kokoonpanoilla. Jani Lehtoniemi on tosin uupunut Oilersin rivistöstä lähes koko kauden.

Edelliset ottelut:

13.3. Happee-Oilers 5-6 ja.
11.3. Oilers-Happee 3-2
7.3. Happee-Oilers 6-10

Pääkallo.fi:n maaliarvio:

Happee tarvitsee perjantaina ehjemmän esityksen mitä se on tähän mennessä pystynyt näyttämään. Voi nähdä, että molemmilla on kuitenkin paineita, sillä Oilersin pitäisi laittaa sarja poikki ja Happeella pelissä on pakkovoiton paikka. Isommat paineet ovat kuitenkin ehdottomasti vieraiden niskassa. Maalimäärien arvioiminen on sinällään haastava tehtävä, että repeäminenkin on mahdollinen, jos Happeen peli lähtee väärille urille. Odotusarvoisesti Tapiolassa nähdään kuitenkin tiukka ottelu.

Maaliarvio: Oilers 4, 5, 6 – Happee 4, 5, 6

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen