VeikkausTV-ennakko: Indiansilla vaikea tehtävä Tampereella – kaksi vuotta sitten se onnistui yllätyksessä

Classic ja Indians aloittavat puolivälieräsarjansa perjantaina. Kuva: Juhani Järvenpää

Classic ja Indians aloittavat puolivälieräsarjansa perjantaina. Kuva: Juhani Järvenpää

Miesten Salibandyliigan puolivälieräsarja Tampereen Classic-Westend Indians käynnistyy perjantaina Tampere Areenassa. VeikkausTV näyttää klo 18.30 alkavan ottelun.

Lähtökohdat:

Samu Kuitusen luotsaama Classic lähtee pudotuspeleihin suurimpana mestarisuosikkina. Tamperelaisryhmä hävisi vain kaksi peliä runkosarjassa, ja oli ehdoitta vakuuttavin joukkue. Eikä se mikään ihmekään ole siinä valossa, että joukkue on juhlinut kolmea perättäistä Suomen mestaruutta. Classic on voittanut tällä kaudella jo Champions Cupin ja Suomen Cupin. Komean kauden pienenä kysymysmerkkinä on ollut avainpelaajien kuormitus ja pelikunto. Varsinkin vuonna 2019 osa huipuista on ollut poissa vahvuudesta erinäisten loukkaantumisten vuoksi (Janne Lamminen, Joonas Pylsy, Eemeli Salin ja Krister Savonen). Joukkue hävisi helmikuussa ensimmäisen kerran runkosarjassa varsinaisella peliajalla lähes kahteen vuoteen SPV:lle, mutta palasi päiväjärjestykseen kahdella komealla voitolla. Kaiken kaikkiaan Classic on ollut jopa kliinisempi kuin aiemmilla kausilla.

Maalivahtiosastoon Classic ei tule kaatumaan, niin kauan kuin ykköstorjuja ja maajoukkuevahti Lassi Toriseva on kunnossa. Toriseva oli runkosarjassa yksi sarjan parhaista maalivahdeista. Puolustus on sarjan parasta ja Classic päästi jälleen runkosarjassa vähiten osumia omaan nuottaan. Puolustuspäästä löytyy jopa neljä maajoukkuepelaajaa. Savonen, Lamminen, Mikko Leikkanen ja Juha Kivilehto ovat tärkeitä pelimiehiä molemmissa kenttäpäädyissä. On tärkeää huomioida, että koko Classicin pelitapa perustuu eritoten vahvaa viisikkopuolustukseen.

Classicin hyökkäys ei kalpene materiaalin puolesta puolustuspäälle. Sami Johansson oli runkosarjan tehokkain (41+20), mutta kovia tekijöitä löytyy kahdesta ensimmäisestä kentästä ihan jokaiselle sormelle. Oskari Heikkilä liekehti runkosarjassa ja Jussi Piha oli myös iskussa. Nico Salon, Salinin ja Pylsyn runkosarja ei ollut erityisen säkenöivä, mutta oletettavaa on, että tuon tason pelimiehet ovat taas piirun verran kovemmassa iskussa, kun tosipelit käynnistyvät. Vielä on mainittava, että Classicin kolmonen oli erinomainen koko runkosarjan ja esimerkiksi Aaro Helin teki läpimurtonsa liigassa. Classic pyrkii puolustamaan pallollisen hallinnan kautta, ja hyökkäämään ja ”hinkkaamaan” hitaasti mahdollisimman hyviä maalipaikkoja. Tästä tulee se aiemmin mainittu kliinisyys. On kuitenkin nähty, että Classic pärjää hyvin maalintekokilvoitteluissa ja vastahyökkäyspeli soljuu siltä varsin mukavasti.

Indians aloitti kauden hyvin, mutta marras-joulukuu oli siltä erittäin synkkä. Espoolaisryhmä keräsi tuossa välissä vain kuusi pistettä yhdeksästä pelistä ja paikoin näytti, että se voi luiskahtaa vielä pudotuspelien ulkopuolelle. Tämän vuoden puolella joukkue on ollut yksi vakuuttavammista suorittajista ja se hävisi vain kolme peliä viimeisestä kymmenestä. Viimeisellä kierroksella KrP:n ohi seitsemänneksi nouseminen ei kuitenkaan tuonut palkintoa, sillä Classic valikoi tällä kertaa mieluummin espoolaiset kuin paikallisvastuksen.

Maalivahtipelissä Indians häviää tamperelaisille, vaikka Mikko Kirvesniemi on kelpo liigatorjuja ja pelasi hyvän runkosarjan. Puolustuksessa Indiansilla on muutama todella taitava pelaaja. Hiukan aliarvostettukin Tuomas Harjula on erittäin pallovarma pelaaja ja oli joukkueensa tehokkain puolustaja. Isokokoinen Otto Lehkosuo taitaa myös pallollisen ja fyysisen pelin, ja on saanut näyttöpaikkoja miesten maajoukkueessa. Indiansin puolustusfilosofia lähtee pallonhallinnasta ja runkosarjassa se onnistui sillä saralla pääosin hyvin.

Hyökkäyksessä Indiansilla on varsinkin kahdessa ensimmäisessä kentässä erittäin taitavia pelaajia. Aaro Astala on matkalla sarjan supertähdeksi ja sentteri on ykkösviisikon isokokoinen maestro. Astala oli joukkueen tehokkain pelaaja runkosarjassa. Oikealta puolelta laukovat Valtteri Kainulainen ja Kevin Nylund esiintyivät vahvasti runkosarjassa. Kainulainen on vauhdikas, maalintekotaitoinen ja fiksu tahtopelaaja. Nylund oli yksi kauden parhaista liigatulokkaista. Taitava ja hyvällä pelisilmällä varattu pelimies on hankala pideltävä, vaikka mies ei ole sarjan nopeimpia pelaajia. Indians tarvitsee kakkosviisikoltaan myös tehoja, jotta sillä olisi mahdollisuus horjuttaa Classicia, sillä sen kolmosviisikko jää taitotasossa selkeästi kahden ensimmäisen jälkeen. Indians on pelitavaltaan yksi sarjan parhaista joukkueista, ja se pystyy korkeatasoiseen pallolliseen peliin, joka myös kehittää pelaajia vuosi vuodelta. Kausi kauden jälkeen Mikko Laurikainen on saanut materiaalistaan lähes maksimaalisen suorituksen irti.

Kuumat ja kylmät:

Classic laittoi runkosarjan päätöspelissä kultamunat samaan koriin, ja tulosta tuli. Eemeli Salin naulasi tehot 3+4, Sami Johansson pisteet 4+2 ja Nico Salo tehot 2+3. 3+2 iskenyt Joonas Pylsykään ei kalvennut kolmikolle.

Aaro Astala naulasi kolmessa viimeisessä runkosarjan pelissä pisteet 3+4. Oskari Möykkynen iski kolmeen viime peliin tehot 3+1, mikä on nuorukaiselle hyvä saldo koko kautta katsoen.

Indians päätti runkosarjan hyvissä merkeissä, mutta sen kolmosviisikko on pelannut koko kauden miinusvoittoisesti, joten sillä saralla riittää parannettavaa.

Yhteinen historia:

Yhteisestä historiasta olennaista on se, että Indians on voittanut Classicin vain kahdesti Salibandyliigassa ja molemmilla kerroilla kyse on ollut pudotuspeleistä. Ensimmäinen voitto tuli 2014 ja toinen 2017. Tämä kevät on kolmas perättäinen, jolloin joukkueet kohtaavat pudotuspeleissä.

Taistelupari:

Nico Salo, Classic – Aaro Astala, Indians

Kaksi taitavaa ja hyvällä pelisilmällä varustettua sentteriä, joista toinen on Suomen maajoukkueen ykkössetteri ja toinen on matkalla maajoukkuekeskushyökkääjäksi. Salo on ollut niin pitkään huipulla, että ei välttämättä heti tule mieleen, että mies on vasta 25-vuotias. Astala on isokokoinen pelaaja, joka pystyy pitämään hyvin palloa ja jakamaan sitä eteenpäin. Maalintekijänä Astala on Saloa parempi, mutta tällä hetkellä tamperelainen on parempi kahden suunnan pelaaja. Joukkueiden ykkössenttereiden taistosta tulee mielenkiintoinen vääntö.

Kokoonpanot:

Indiansilla ei ole tiettävästi merkittäviä poissaoloja avauspelissä. Classicin Janne Lamminen oli runkosarjan lopun pois, ja Eemeli Salin, Joonas Pylsy sekä Krister Savonen ovat olleet poissa kokoonpanosta kevään mittaan.

Edelliset ottelut:

Classic
2.3. Oilers-Classic 1-9
26.2. Classic-LASB 16-6
21.2. Classic-SPV 8-9

Indians
2.3. Indians-Steelers 4-2
22.2. EräViikingit-Indians 5-7
13.2. Happee-Indians 4-8

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus:

Varsinkin avauspelissä voidaan arvioida, että Indiansilla on yllätyssauma. Se käytti tuon mahdollisuuden vuonna 2017 puolivälierien avauspelissä Tampereella. Nyky-Classic on kuitenkin kliinisempi kuin tuo vuoden 2017 painos. Pelien koventuessa se pystyy useimmiten myös löytämään sellaisen ekstravaihteen, että kovimmatkin vastustajat kaatuvat. Classic lähtee avauspeliin selkeänä suosikkina.

Maaliarvio: Classi 6,7,8 – Indians 4,5,6

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

Huom. Osa artikkelin tiedoista otettiin jo aiemmin julkaistusta puolivälieräsarjan ennakosta.