Liigat

Historiallisesti finaaliin yltänyt TPS ei Classicia kumartele – ”Se on väärä lähestymistapa”

08.04.
2019
Liigat

TPS on tehnyt pitkän päivätyön päästäkseen mitalipeleihin. Kuva: Anssi Koskinen.

Turun Palloseura eteni ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana salibandyn SM-finaaleihin. Pääkallo.fi jututti päävalmentaja Jukka Ruotsalaista ottelun jälkeen.

Ratkaisevassa kuudennessa ottelussa TPS aloitti rytinällä rynnien jo 3-0-johtoon. Avauserän lopulla SPV onnistui kuitenkin kaventamaan pelin maalin päähän vielä ennen ensimmäistä erätaukoa. Lopulta eroksi jäi nimenomaan yksi maali, sillä loppuluvut olivat mallia 5-4 turkulaisten hyväksi.

– Tämän päivän peliin tulimme kuin olemme kotona tämän sarjan peleihin tulleet ja lataus oli kova. Kolme maalia niistä paikoista pitikin tehdä. Olimme aika ylivoimaisia ensimmäisellä kympillä. Sitten tuli nopea vastaisku ja siitä kavennus. Hetken päästä vastaisku johti meidän jäähyymme ja peli olikin yhtäkkiä 3-2.

– Emme me huonosti pelanneet sen ensimmäisen kympin jälkeenkään, mutta vastustajalla on melkoinen rutiini. Siinä SPV juuri on pirun hyvä, että yksittäiset tilanteet heitä vastaan voivat maksaa paljon.

– Toisen erän loppu oli hyvä ja viimeisessä erässä pelasimme hyvin rauhallisesti ja fiksusti. Oli tosi luottavainen olo koko ajan. Siinä kun teimme 4-3-maalin, niin alkoi olla sellainen fiilis, että tämä hoidetaan. Siinä kun kaveri tasoitti niin homma olisi voinut lähteä väärään suuntaan, mutta kestimme ja kuittasimme sen ja jätkät pelasivat tosi hyvin, Ruotsalainen analysoi.

Kurinalaisuutta ja sydäntä

Kokonaisuudessaan sarja meni TPS:lle maalein 4-2. Turkulaiset olivat seinäjokelaisille myrkyllinen vastustaja tällä kaudella, sillä molemmat runkosarjakohtaamisetkin menivät TPS:lle. Koko sarjaa Ruotsalainen kommentoi seuraavasti.

– SPV teki todella paljon maaleja runkosarjassa, ja me pidimme heidät pääosin neljässä-viidessä maalissa. Pelisuunnitelmamme onnistui toki hyvin, mutta kyllähän tuo näyttää eritoten sen, miten kurinalainen ja sitoutunut ryhmä meillä on ja millaisella sydämellä se pelaa. Ei se vahinko ole.

– Oikeastaan pelissä, jonka hävisimme 10-3 kotona, pelasimme huonon toisen erän. Edellisessä pelissä meillä oli myös huono toinen erä. Muuten mielestäni veimme pelillisesti tätä sarjaa. Sekin matsi, jonka hävisimme 4-2, oli meiltä hyvä peli. Kosonen vähän ryösti sen pelin. Kyllä tässä oikea joukkue varmaan meni pelillisestikin jatkoon, Ruotsalainen puheli.

Pitkäjänteisyyttä seurassa

Ruotsalainen itse on toiminut seurassa jo pitkään. Historiallinen finaalipaikka merkitsee seuralle paljon ja on osoitus pitkäjänteisestä työstä. Keskittyminen kääntyi kuitenkin nopeasti jo tulevaan finaalisarjaan ja puheista huokuu se, että matka tavoitteeseen on vielä pahasti kesken.

– Onnellinenhan tässä pitää olla, että saa olla mukana. Itsekin olen pitkän pätkän ollut Turussa, joten onhan tämä hienoa nähdä, kun tässä on aika paljon tehnyt moni ihminen tämän eteen töitä. Kaikki heistä, kenelle kiitos kuuluu, eivät enää ole edes seurassa. Kyllä se palkinto jossain vaiheessa vain tuppaa tulemaan, kun tehdään pitkään hyvin töitä.

– Joukkueella oli huikea fiilis, mutta heistä näki heti, että tässä on nyt otettu vasta yksi steppi eteenpäin. Varmasti se Nokia-sarjan voittaminen poisti enemmän paineita harteilta. Nyt joukkue oli hyvällä tuulella, mutta fiilis oli sellainen, että keskitytään jo tulevaan.

Ruotsalaiselle henkilökohtaisestikin joukkueen menestys merkitsee paljon, mutta hän ei nosta omaa työtään jalustalle.

– Turha valehdella, etteikö tässä olisi hieno fiilis. Kyllä se lämmittää, kun kokee jossain onnistuvansa ja pääsee omana aikanaan seurassa vielä kokemaan tämän. Enemmän näen kuitenkin, että isommassa kuvassa pitää olla onnellinen seuran puolesta.

– Varmasti herrat, kuten Perttu Kytöhonka, Eero Juvonen ja Aki Vilander osaavat olla iloisia meidän puolestamme nyt. Esimerkiksi he kun ovat tehneet sitä valtavaa pohjatyötä tälle kaikelle ja välillä ei varmasti ole tullut kuin paskaa niskaan, Ruotsalainen kommentoi.

”Se on maailman paras joukkue”

Finaalissa vastaan asettuu Tampereen Classic, joka on voittanut tällä kaudella jo Suomen cupin, sekä Champions Cupin. Kolmena edellisenä keväänä tamperelaiset ovat juhlineet Suomen mestaruutta.

– Se on maailman paras joukkue. Minua ei kuitenkaan kiinnosta haastammeko heidät hyvin, vai emme. Se on väärä lähestymistapa. SPV:stä löytyi asioita, joihin iskeä ja niitä löytyy kyllä Classicistakin.

– Totta kai Suomen mestaruus vaatii aika maksimaalisen onnistumisen, mutta niin se kuuluu ollakin. Hienoa päästä nyt mittaamaan ne lopulliset rajat tästä ryhmästä. Tavoite on neljän voiton päässä ja nyt on odottava fiilis.

Jukka Ruotsalainen on tehnyt TPS:ssa loistavaa työtä. Kuva: Juha Käenmäki.

Ruotsalainen ei ole seurannut juurikaan muita playoff-sarjoja, joten tulevien vuorokausien aikana edessä on melkoinen urakka. Joukkue kun tahtoo scoutata vastustajansa tarkasti.

– Olemme jo suunnitelleet, miten tässä jatketaan ja kun pelejä ei ole tullut tässä playoffien aikana seurattua, niin tänään ruvetaan sitten perkaamaan.

Runkosarjassa molemmat pelit menivät Classicin nimiin 7-3 ja 2-0. Turussa TPS oli pitkän pätkän hyvin mukana pelissä ja Tampereen mittelö oli hyvin tasainen. Tuossa pelissä oli myös tuplapanos, sillä se oli samalla Suomen cupin välierä.

– Ei niitä runkosarjan pelejäkään unohtaa kannata. Pitää analysoida, miten Classic on peliään niistä muuttanut ja sen perusteella katsoa onko siellä jotain, missä onnistuimme tai epäonnistuimme. Kyllähän nekin pelit kuitenkin kertovat jotain kuitenkin joukkueiden peli-identiteeteistä.

– Tampereen pelissä oli vielä aika isot panoksetkin, joten sieltä löytyy varmasti jotain asioita. Se oli cupin välierä, joten tuskin kaverikaan siinä kauheasti hassutteli, vaan aika ”all in” molemmat joukkueet olivat. Tärkein on kuitenkin nyt scoutata nämä yhdeksän edellistä peliä, Ruotsalainen päätti.

Finaalisarja alkaa lauantaina 13.4. Tampereella. Salibandyliigan mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Asemapaikka: Weissenfels, Saksa

Twitter: @ilkkakittila