Liigat

Kaksi punaista korttia tunteikkaassa kolmannessa finaalissa – TPS kavensi sarjan

18.04.
2019
Liigat

TPS kaatoi Classicin ensimmäisen kerran yhdeksään vuoteen. Kuva: Esa Takalo.

TPS vei todella tunnerikkaan kolmannen miesten Salibandyliigan finaalin Tampereella maalein 4-3. Voitot ovat nyt 2-1 Classicin hyväksi.

Classic lähti peliin kovalla intensiteetillä, mutta se tuotti lähinnä TPS:lle avausminuuttien aikana ylivoimahyökkäyksiä ja maalipaikkoja. Maaleja ei kuitenkaan syntynyt ja erän seuraavat olivatkin sitten tamperelaisten. Muutamasta mainiosta paikasta huolimatta tulosta ei isäntienkään toimesta tehty.

Erän keskivaiheilla peli alkoi rauhoittua ja muuttui hyvin tarkaksi. TPS otti pallollisen hallinnan, mutta jo hyökkäysalueelle pääseminen tuotti vaikeuksia, sillä sinne haluttiin maltillisesti päästä vailla minkäänlaista riskiä. Vastaavasti Classic ei lähtenyt karvaustaan ylös pumppaamaan.

Lopussa Classic sai ylivoiman, mutta ei onnistunut hyödyntämään sitä. Yhteenvetona avauserästä voi siis todeta, että muutamista maalipaikoista huolimatta peli oli suurimmalta osin varsin kyttäilevää ja pallollinen peli jätti molempien osalta toivomisen varaa. Tunnetaso näytti olevan korkealla ja kaksinkamppailuissa väännettiin todella kovaa vielä vähän tilanteen jälkeenkin.

Ottelun avausmaali syntyi Albert Koskisen lavasta ajassa 22:51. Koskinen napautti ilmasta kauniin laukauksen suoraan Tino Salmisen vaikeasta syötöstä. Toki pallo livahti ohi Pyry Luukkosen aavistuksen helposti.

TPS:n kuittia ei tarvinnut kauaa odotella, kun Olli Laine löysi vastaiskun päätteeksi reipas puolitoista minuuttia myöhemmin Sami Saarisen takatolpalta. Saarinen ohjasi pallon näppärästi ohi voimattoman Lassi Torisevan.

Ajassa 27:12 TPS siirtyi johtoon, kun Mikko Hautaniemi piiskasi pallon takanurkkaan nopean vastaiskun päätteeksi. Matala laukaus lähti kehnosti peittäneen Mikko Leikkasen jaloista. Hautaniemi jatkoi mainioita otteitaan vapauttamalla upealla syötöllä Niklas Niirasen painottomalta laidalta viitisen minuuttia myöhemmin. Niiranen niittasi TPS:n jo kahden maalin karkumatkalle.

Pari minuuttia tästä ja Janne Nurmiselle vihellettiin jäähy työntämisestä. Pitkään jo näytti, että TPS-alivoima kestää toistamiseen ottelussa, mutta aivan ylivoimansa lopussa Classic petasi paikan Eemeli Salinille, joka teki finaalisarjan avausmaalinsa hienolla laukauksella.

Lisää hienouksia nähtiin kaksi ja puoli minuuttia ennen toista erätaukoa, kun Janne Lammisen pitkä lättysyöttö löysi takatolpalta Sami Johanssonin lavan. Johanssonilla oli helppo työ tuoda peli tasoihin.

Kolmannen erän alkuun nähtiin varsin erikoinen tilanne, kun Miko Kailiala sai punaisen kortin PR1-koodin (pelirangaistus 1) saattelemana. Näin ollen lisäpelikieltoa ei ole lähtökohtaisesti tulossa. Tilanteessa Kailiala ajoi hanakasti maalille ja Salin häiritsi häntä takapuolelta mailalla. Vastaan tullut Toriseva toi jalat eteen ja Kailiala menetti kovasta vauhdista tasapainonsa. Kailiala ja Toriseva törmäsivät kovalla vauhdilla toisiinsa ja molemmat loukkasivat itseään, Kailiala miehistä pahemmin, sillä hän makoili tilanteen jälkeen tovin vielä TPS:n vaihtoaition vieressä jääpussi leuassaan.

Erotuomarit ovat pudotuspeleissä keskittyneet eritoten maalivahteihin kohdistuneisiin kontakteihin. Playoffien aikana pelikieltoa moisista tärskyistä ovat kärsineet jo Juha Kivilehto ja Olli Laine.

TPS kuitenkin kesti Classicin viiden minuutin ylivoiman kokonaisuudessaan ja peliä jatkettiin edelleen tasatilanteessa. Paikkoja erän aikana oli muutamia molemmilla, mutta maalinteko tuotti tuskaa.

Viisi minuuttia ennen loppua nähtiin ottelun kannalta ratkaiseva tapahtuma, kun Classic sai yhtä aikaa kaksi jäähyä. Sami Johanssonille vihellettiin kahden minuutin jäähy mailaan lyömisestä ja Eemeli Salinille puolestaan nousi punainen kortti – niin ikään koodilla PR1 – vaarallisesta pelistä. Tilanteessa Salin kaatoi polvellaan hänestä ohi pyörähtämässä olleen Jaakko Hautamäen.

TPS:n sankariksi nousi Sami Saarinen, joka pääsi poimimaan viidellä kolmea vastaan ylivoimalla Juho Sorrin laukauksen irtopallon ja nostamaan sen ohi Classic-vahti Torisevan.

Lopussa Classic otti maalivahtiakin pois päästen pelaamaan tasaviisikoin. Enempää osumia ei kuitenkaan nähty, joten TPS nappasi arvokkaan avausvoittonsa tässä finaalisarjassa.

Voitolla turkulaiset kavensivat sarjan nyt tilanteeseen 2-1. TPS voitti Classicin ensimmäisen kerran sitten helmikuun 2010.

Ottelutilastot

Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila