Kivilehto avasi pudotuspelien maalihanat finaaleissa: ”Ei ole tarkoituksella säästelty”

"Isojen pelien mies" on urheiluklisee, mutta Juha Kivilehdon kohdalla se on täyttä totta. Lauantaina mies esiintyi vahvasti Salibandyliigan avausfinaalissa. Kuva: Esa Takalo

”Isojen pelien mies” on urheiluklisee, mutta Juha Kivilehdon kohdalla se on täyttä totta. Lauantaina mies esiintyi vahvasti Salibandyliigan avausfinaalissa. Kuva: Esa Takalo

Tampereen Classic ja TPS Turusta mittasivat toisiaan lauantaina miesten Salibandyliigan avausfinaalissa Tampereella. Classic otti sarjan ensimmäisen voiton loppulukemin 8-3.

Avauserässä Classic tuli hurjalla sykkeellä peliin. Se esitti erittäin vahvaa pallollista sekä pallotonta peliä ja riisui TPS:n täysin aseista. Erätauolle mentiin lukemissa 4-0.

Yksi Classicin ehdottomia onnistujia oli 37-vuotias maajoukkuepakki Juha Kivilehto.

– Me pelattiin hyvä peli. Pitkästä aikaa oltiin henkisesti valmiita pelaamaan heti alusta, mitä ei olla pitkään aikaan oltu. Toiseen erään se ote katosi, että ehkä siinä tuli liiaksi hyvän olon tunnetta siitä, että peli oli 4-0. Onneksi saatiin kolmanteen erään kasattua rivit ja pelattiin hyvä erä, Kivilehto kertoi puhelimitse.

Toisessakin erässä kotijoukkue aloitti hyvin, mutta lopulta TPS iski kolmesti, ja päätöserään lähdettiin 4-3-tilanteessa. Puolustajan mukaan TPS pelasi hyvin, eikä kyse ollut vain Classicin heikosta hetkestä.

– TPS pelasi hyvin siinä toisessa erässä, ja me ei pystytty vastaamaan siihen. Ei me tietysti tahallaan lepsuilla. TPS pelasi sen toisen erän hyvin. Toki siinä oli asioita, jotka meidän pitää tehdä eri lailla ja paremmin.

Kivilehto oli tehnyt ennen lauantaita pudotuspeleissä tehopisteet 0+2, mutta avausfinaalissa mies kirjautti itselleen tehot 1+1. Maali syntyi avauserässä vastahyökkäyksestä. Joku muistaa ehkä senkin, että Kivilehto ei tehnyt viime MM-kisoissa yhtäkään osumaa ennen finaalia, jossa mies maalasi kahdesti. Tietoisesta säästelystä ei voi kuitenkaan puhua.

– No, kyllähän niitä säästössä pitäisi olla, mutta ei ole tarkoituksella säästelty. Ei ole hirveästi räpsynyt, niin hyvä, että nyt sitten sattui osumaan.

Maalia ennen puolustaja oli epätavallisessa tilanteessa, kun hän pääsi yksin läpi ja oli nokikkain Pyry Luukkosen kanssa. Konkari näytti koettavan ujuttaa palloa maalivahdin jalkojen välistä.

– Yritin putkista, mutta se laukaus epäonnistui ja nousi ilmaan. Ei se ollut lähelläkään mennä sisään. Huomasi kyllä, että ei ollut ihan sellainen paikka, jota tulee joka pelissä. Tai edes joka harjoituksissa. Oikealle pakille uusi tilanne, mutta ehkä ensi kerralla uppoaa, jos tulee paikka, Kivlehto veisteli.

Salibandyssa kohtuullisen harvoin yritetään ujuttaa palloa haarojen välistä, mutta vastaava tilanne nähtiin myös kolmoserässä, kun Oskari Heikkilä onnistui vastaavassa tempussa.

– Ei me sitä olla erikseen mietitty. Totta kai me ollaan maalivahdit scoutattu, mutta ei sen enempää, että meneekö haaroista vai mistä sisään.

Siellä siis oli ilmeisesti kuitenkin tilaa molemmissa tapauksissa.

Finaalisarja jatkuu tiistaina Turussa ja Suomen mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa. TPS ei ollut avauspelissä valmis otteluun sen alusta alkaen. Kivilehto odottaa, että tiistain pelistä tulee erilainen, ja Classicin pitää parantaa vielä.

– Kyllä meidän pitää vähän joka osa-alueella parantaa. Alussa saatiin hyvä johto, mutta sitten vastustaja paransi. Uskon, että vastustajankaan ei tarvitse hirveästi muuttaa omaa pelaamistaan, kunhan pääsevät tunnetasolla sinne missä me oltiin. Sitä kautta siitä tulee aivan erilainen peli. Vastaan tulee tosi latautunut ja vahva kotijoukkue hyvällä kotiyleisöllä höystettynä. Siitä tulee hieno peli ja tosi kova haaste meille, Kivilehto aprikoi.