Liigat

PSS jahtaa ensimmäistä naisten SM-kultaa: ”Luulen että olemme parempia jalalla”

22.04.
2019
Liigat

Ella Sundström on PSS:n avainpelaajia. Kuva: Mika Hilska

PSS pelaa naisten Salibandyliigan finaalissa pitkän tauon jälkeen. Se on ollut vuosia sarjan kärkiryhmiä, mutta pelasi viimeksi finaaleissa kaudella 2007-2008 Classicia vastaan.

21-vuotias Ella Sundström on pelannut vahvan kauden joukkueen ykkösviisikon keskellä. Hänet valittiin tammikuun parhaaksi pelaajaksi ja takana ovat myös naisten MM-karsintaottelut maajoukkuepaidassa.

Finaalisarjaa ajatellen Sundström on joukkueen avainpelaajia.

– Oikein odottavaisin lähden finaaleihin. Tässä on vuosi tehty töitä näitä pelejä varten ja mielestäni on hyvä, että pelataan finaalisarja, että ei ole vain se yksi peli. Tässä saadaan varmasti selville se kumpi on parempi, Sundström kertoi naisten liigan finaali-infossa keskiviikkona.

Sundström on pelannut naisten liigassa jo ensimmäisen kerran kaudella 2011-2012 Tiikereissä. Kahden Tiikerit-kauden jälkeen Sundström edusti finaalivastus SB-Prota kolme kautta ja saavutti sinä aikana SM-kultaa, SM-hopeaa ja SM-pronssia.

PSS on profiililtaan nuori joukkue, ja vaikka seurassa on totuttu esimerkiksi nuorten SM-menestykseen, niin aikuisten tasolla kultamitalistit ovat harvinaisuus, eikä PSS ole koskaan voittanut naisten SM-kultaa. PSS oli kuitenkin varsinaisen runkosarjan ykkönen, vaikka jäikin lopulta sijoitussarjassa SB-Pron taakse. Voittamisen kulttuuria ryhmä sai maistaa myös helmikuussa, kun se voitti Suomen Cupin.

– Uskoisin, että menestyskokemuksesta on hyötyä. Tietää vähän minkälaista tuo finaalisarjan pelaaminen on, ja silloinkin ratkaisu meni viidenteen peliin. Se on nuorelle jengille ihan varmasti hyödyksi. Meidän porukassa on vain muutama, jotka ovat pelanneet finaaleita minun lisäksi, Sundström pohti omia kokemuksiaan finaaleista.

PSS nappasi kolme jatkoaikavoittoa välieräsarjassa

Finaalipaikka ei tullut helpoimman kautta välieräsarjassa Kooveeta vastaan. Kauden suurin yllättäjä pisti porvoolaiset todella tiukoille, ja PSS voitti sarjan 3-1 kolmen jatkoaikavoiton myötä. Viimeinen peli oli porvoolaisilta komea suoritus. Joukkue nousi tasoihin viimeisellä minuutilla ja voittomaali syntyi jatkoajan viimeisellä sekunnilla.

– Luulen, että olimme ”jalalla” parempia kuin vastustaja. Varsinkin viimeisessä pelissä, jossa ratkaisu nähtiin viimeisellä sekunnilla se näkyi. Koovee oli tämän kauden yllättäjiä, ja heille tuo välieräpaikka oli jo kova saavutus.

PSS:lla oli ja on myös laajempi materiaali, mistä oli hyötyä tiukoissa tilanteissa.

– He pelasivat aika pitkälti kahdella kentällisellä. Me taas pelasimme koko ajan kolmella kentällisellä. Se oli myös yksi seikka mikä ratkaisi.

Naisten liigan finaalisarja pelataan pelataan nyt ensi kertaa paras seitsemästä -systeemillä. Puolivälierissä ja välierissä paremmuuteen riitti vielä kolme voittoa. Laajasta materiaalista on hyötyä, mutta…

– Kyllä, mutta myös SB-Prolla on laaja materiaali. Molemmat voi peluuttaa kolmea kentällistä ja nyt nähdään miten sen suhteen käy.

PSS:n peli-identiteetin kulmakivi on vahva puolustus

PSS on ollut useamman kauden ajan naisten liigan parhaita joukkueita puolustuspäässä.

– Painotus sen suhteen on tosi iso harjoituksissa. Kaikki lähtee harjoituksissa siitä, ja myös hyökkäyspelissä palloton pelaaminen saa paljon huomiota. Kulmakivi kuvaa hyvin sitä osa-aluetta meidän pelifilosofiassa ja sitä tosiaan painotetaan paljon, Sundström avasi.

Millä perusteella olette parempia kuin SB-Pro?

– Luulen, että olemme myös finaalisarjassa parempia ”jalalla”. Sarja ei varmaan ratkea ihan neljässä pelissä. Se on yksi seikka. Toinen on se, että pystymme puolustamaan heidän hyökkäyksensä tylsäksi, ja pystymme tekemään tarvittavat maalit.

Naisten finaalisarja käynnistyy tiistaina Nurmijärvellä. Sundströmin mukaan on lukuisia syitä tulla paikan päälle seuraamaan kultajahtia.

– Siellä näkee maailman parhaita naispelaajia kentällä. Edessä on monta peliä ja hienoa tapahtumaa. Ihan sen vuoksi kannattaa tulla katsomaan. Tiukkoja otteluita on tiedossa, ja jatkoaikojakin tullaan näkemään, Sundström vakuutti.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen