PSS-manageri salibandyn tasa-arvotilanteesta: ”Salibandyliitollakin on vielä tekemistä”

PSS:n taustoilla on tehty hyvää työtä muun muassa varainhankinnan suhteen. Kuva: Juhani Järvenpää

PSS:n taustoilla on tehty hyvää työtä muun muassa varainhankinnan suhteen. Kuva: Juhani Järvenpää

PSS pelaa tällä hetkellä pitkän tauon jälkeen naisten liigafinaaleissa. Porvoolaisseurassa menestys on tullut pitkäjänteisen työn kautta.

PSS:n tyttöjoukkueet ovat olleet vuosia Suomen kärkeä, ja nyt naisten joukkuekin pääsi tavoittelemaan kultaa yli 10 vuoden tauon jälkeen. Aikuisten mestaruuksia seuralla ei vielä ole.

PSS-manageri Tero Nurme näkee, että finaalipaikka on näkynyt kaikessa toiminnassa nosteena.

– Seurallehan se on iso asia ja se on näkynyt kaikessa toiminnassa. Tärkeä juttu on ollut sekin, että kuinka paljon ollaan saatu tässä viimeisinä viikkoina mediajulkisuutta sekä näkyvyyttä ja kuuluvuutta, niin lehdissä kuin televisiossakin. Se on todella iso juttu seuralle ihan varmasti, Nurme avasi Porvoossa ennen toista liigafinaalia.

PSS on siinä mielessä harvinainen seura, että sen tyttö- ja naispuoli on näkyvämpi ja menestyksekkäämpi kuin miesten ja poikien puoli. Kyse ei ole kuitenkaan mistään pikkuseurasta.

– En nyt osaa sanoa, että onko se seuran puolelta tietoinen valinta. Niin on varmaankin vain tapahtunut. Tyttö- ja naispuolen joukkueissa on tehty vahvaa työtä taustapuolella. Juniorijoukkueissa on vahvat taustat ja naisten edustusjoukkueella on ollut vahvat taustat.

– Se, että taustatyötä ja varojenhankintaa tehdään laadukkaasti mahdollistaa myös laadukkaan tekemisen esimerkiksi valmennuksen ja harjoittelun osalta. Sitä kautta saadaan luotua tilanne, jossa lähiseutujen laadukkaat pelaajat alkavat kiinnostua joukkueesta ja seurasta, Nurme kertoi.

Torstain pelissä Aurorahalli oli täynnä ja paikalla oli 430 katsojaa.

– Seurayhteisö toimii ottelutapahtumien yhteydessä melko kapeasti. Tätä toista finaalia ajatellen oli upea juttu, että yksi poikajuniorijoukkue sekä seuran A-tytöt tulivat apuihin. Molemmat joukkueet olivat finaalia edeltävänä päivänä auttamassa maton asentamisessa. Pelaava joukkue ei osallistunut, ja se oli ihan konkreettinen apu. Muuten tämä on aika vahvasti edustusjoukkueen taustojen tekemä tapahtuma.

Naisten liigassa managerin tittelillä kulkee vähemmän seurojen taustahahmoja. Äkkiseltään voisi luulla, että managerin pesti pitää sisällään laajan kirjon erilaisia työtehtäviä.

– Manageri tietysti vastaa valmennussopimuksista, pelaajasopimuksista ja varainhankinnasta 97 %:sti. Tietysti tehtävät vähän vaihtelevat taustojen välillä. Jokainen tekee sen minkä parhaiten osaa. Mielestäni se kuvastaa hyvin meidän toimintaa, että kun pelaajaryhmä pitää sisällään 25 pelaajaa, niin nimettyjä taustahenkilöitä on 17.

Nurme mainitsi aiemmin, että PSS:n kohdalla menestystä on auttanut varainhankinta. Miesten liigatasollakin se on paikoin hankalaa, mutta Porvoossa on tehty sillä saralla jotain oikein.

– Tälle kaudelle kuin lähdettiin, niin näin kumppaneiden suhteen iso muutoksen ja buustin. Tavallaan se muuttui yhtäkkiä hirveän helpoksi se tekeminen. Vaikka se ei ole koskaan ollut varsinaisesti helppoa, niin se oli helpompaa. Iso asia on ollut se, että meillä on tässä ollut vuosia samoja kumppaneita.

– Se kertoo siitä, että se vastavuoroisuus mitä pyritään tarjoamaan, on kantanut sitä hedelmää mitä haetaan. Eli koetaan, että halutaan jatkaa ja yhteistyökumppanit saavat sitä näkyvyyttä mitä on luvattu, Nurme kommentoi.

Vaikka naissalibandy on vahvassa osassa Porvoossa ja PSS:aa, niin Nurmen mukaan olisi hyvä satsata myös poikien ja sekä miesten puolelle.

– Tietysti meillä on yli 700 rekisteröityä pelaajaa niin junioreissa kuin aikuisissakin. Itse toivon, ja olen ymmärtänyt, että seuran johtokunnalla on tarkoitus panostaa jatkossa vahvemmin myös poika- ja miespuoleen. Oma poikani pelaa nuoremmissa poikajunioreissa ja toivon, että sinne puolelle tulisi samanlaista tekemistä. Sitä yhteen hiileen puhaltamista vielä lisää. Toivoisin siis, että seura ei profiloituisi liian vahvasti nais- ja tyttöpuolelle.

Naisten urheilun näkyvyys puhuttaa aina aika ajoin. Se kytkeytyy myös tasa-arvokeskusteluun, jossa paikoin nähdään, että naisten urheilu ei saa tasapuolista kohtelua miehiin nähden. Nurme antaa hiukan palautetta myös Salibandyliitolle.

– Täytyy sanoa, että Salibandyliitollakin on vielä tekemistä. Tämän kauden alussa puhuttiin siitä tasa-arvoisuudesta ja kaikesta muusta. On se parantunut, mutta on tiettyjä taloudellisia seikkoja joita olen itse miettinyt ja pohtinut, että miksi ne ovat näin? Varsinkin eurojen jaon suhteen, että miksi ne eivät mene 50-50?

– Toivottavasti niidenkin suhteen tehdään oikeita toimia ja päätöksiä. Näen, että tämä on yleisöön menevää peliä. Taso on vuosi vuodelta koventunut ja parantunut. Ottelutapahtumia ollaan kehitetty joka vuosi, että yleisöä tulisi enemmän lauteille, Nurme päätti.