Liigat

TPS selkä seinää vasten Tampereella – kolme pointtia illan peliin

22.04.
2019
Liigat

TPS ja Classic vääntävät tänään viidennen kerran finaaleissa. © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik

Turun Palloseura on tänään selkä seinää vasten. Classic johtaa finaalisarjaa voitoin 3-1 ja voi ratkaista Suomen mestaruuden hyväkseen tänään Tampere Areenalla.

Asetelma on tullut sarjan aikana tutuksi. Classic on ennakkosuosikki, joka kamppailee eritoten oman pelinsä kasassa pitämiseksi tai pahimmillaan löytämiseksi. TPS puolestaan on altavastaaja, joka pyrkii rikkomaan Classicin peliä ja viemään tamperelaisia epämukavuusalueelle.

Sarjassa monikaan avainasioista ei ole muuttunut kesken kaiken. Jo alusta asti on puhuttu asioista, jotka ovat korostuneet pelistä toiseen. Sen jälkeen lopputulos on riippunut lähinnä siitä, miten joukkueet ovat onnistuneet kentällä näissä niin sanotuissa avainasioissa.

Playoff-sarjalle tyypillisesti taistelua on käyty myös kabinettien puolella ja tunnetaso on noussut myös fanien keskuudessa niin keskustelupalstoilla kuin katsomoissakin. Tunnelma on tämän myötä ollut erinomainen. Kurinpito- ja valitustaistot ovat sinällään tavanomaisia toimintatapoja, jotka eivät itsessään joukkueen tilannetta hetkauta.

Krister Savosen loukkaantuminen kuitenkin osoitti, että Classicissakin yhden tärkeän pelaajan puuttuminen voi vaikuttaa yllättävilläkin tavoilla koko joukkueen dynamiikkaan. Näin ollen mikäli valituslautakunnan käsittelyn jälkeen TPS:n Olli Kinnusen pelikielto jää voimaan, on asia käsiteltävä joukkueen todella nopeasti näin ison pelin edetessä.

Paras seitsemästä sarjan edetessä tulevat usein selville isommassa kuvassa joukkueiden erot. Yksittäiset ottelut vaikuttavat sarjaan aina, mutta lähtökohtaisesti asetelma on muodostunut siten, että TPS pyrkii ottelu kerrallaan saamaan Classicin vahvasti epämukavuusalueelleen. Classicin kokonaisvaltaisen rutiinitason myötä tämä on kuitenkin hyvin hankalaa.

Avaan seuraavaksi kolme pointtia, jotka ovat tärkeitä illan ottelun, mutta myös koko sarjan kannalta.

1 Keskittyminen olennaisessa

Ottelusarjan aikana sattuu ja tapahtuu. Loukkaantumiset, pelikiellot ja niiden tutkintarumbat kuuluvat olennaisesti asioihin, joiden kanssa joukkueiden on elettävä ja saatava niistä huolimatta pidettävä fokus sataprosenttisesti olennaisessa.

Keskittymiseen vaikuttavat olennaisesti myös sovituista pelillisistä asioista kiinni pitäminen ja tunnetason säätely. Tässä sarjassa TPS on selvästi fyysisessä pelissä pyrkinyt horjuttamaan Classicia, joten olennaista on, että tunne ei läiky yli, vaikka kulmapaineja ja kamppailupelaamista on korostettava vahvasti. Tärkeää on myös se, että turhautuminen ei ota valtaa kliinistä Classicia vastaan.

Classicin kohdalla ongelma on ollut enemmän pelille heittäytymisessä. Sarjan aikana nähty tunnetason tarkoituksellinen nostaminen vaikutti vain tilanteiden ylipelaamista ja pelin sekoamista. Classic on läpi kauden ollut millintarkkaa työtä tekevä ja huippuunsa viritetty ryhmä, joka on pystynyt kontrolloimaan pelin virtausta monin eri tavoin ja sitä kautta parhaimmillaan vain nautiskellut kentällä. Nyt TPS on järkyttänyt tuota tasapainoa ehkä ensin henkisesti ja sitä kauttaa pelillisesti ja Classicilla on ollut vaikeuksia ”olla oma itsensä.”

Se kumpi kohtaa paremmin haasteensa tunnetasojen säätelyn suhteen ja pystyy paremmin niitä käsittelemään, on tänäänkin vahvoilla.

2 Momentumit

Koska kaikki vaikuttaa kaikkeen, on todettava, että momentumit ovat totta kai vahvasti liitännäisiä tunnetilaan. Siitä huolimatta ne voidaan nostaa erillisiksi asioiksi seuraavien asioiden takia.

Ottelun aluista on puhuttu koko sarjan ajan. Viime peleissä TPS-luotsi Jukka Ruotsalaisenkaan mukaan TPS ei ole niissä onnistunut, mikä on vaikuttanut koko ottelun rakentumiseen. Ottelun alku on etenkin katkaisupelissä tärkeä vaihe, jonka selvittämisen kautta on mahdollista saada hyväkin etu pelin läpiviennin kannalta.

Toinen merkittävä asia momentumeihin liittyen ovat erikoistilanteet. Ainoassa voitossaan TPS kesti viiden minuutin alivoiman ja painoivat viidellä kolmea vastaan -ylivoimalla pelin ratkaisun. Tuo on ainoa kerta, kun joukkue käytti erikoistilanteet ja niiden jälkeiset hetket edukseen ja sai sillä vahvan otteen pelin ratkaisusta. Muuten erikoistilanteet ja niistä mahdollistetut hyödyt on vienyt Classic.

Yleisesti TPS:n näkökulmasta alivoima on toiminut suhteellisen hyvin, mutta ylivoima on ollut näiden pelien luonteeseen nähden niin heikkoa, että alivoimankin tulisi olla melkein sataprosenttista. Eritoten tässä TPS:n pelisuunnitelma on sakannut koko sarjaa katsottaessa. Classic on pystynyt tekemään pari maalia alivoimallakin ja vain tehostanut momentumeitaan niiden kautta.

Siitä asetelmasta, jossa joukkueet ovat tällä hetkellä. TPS:n on onnistuttava huomattavasti paremmin erikoistilanteissa ja pelin tärkeissä vaiheissa, mikäli se aikoo voittaa tänään, puhumattakaan sarjan kääntämisestä.

3 Hyökkäyspelaaminen

Yksi tärkeä pelillinen nosto tähän sarjaan on hyökkäyspelaaminen. Sen asema on korostunut sarjan edetessä. Se vaikuttaa myös oleellisesti joukkueiden puolustamiseen.

Classicin hyökkäyspelaaminen on niin monipuolista, että se kykenee soveltamaan peliään ottelun eri vaiheisiin ja tilanteisiin kilpaveljiään paremmin. Classic pystyy ottamaan kärsivällisesti kiinni todella matalalta ja iskemään murhaavasti vastaan. Se pystyy myös vahvasti virtailevassa pelissä olemaan vahvempi.

Vaan eritoten järjestäytyneessä hyökkäyksessä näkyviin tulee suurin ero. Classicin ei tarvitse vältellä riskejä. Päinvastoin, kuten sarjan aikana on todettukin, suurempi haaste on ollut se, ettei pelille heittäydytä riittävästi. Rutiinitaso on niin korkealla ja pelaajien ymmärrys tiloista ja tilanteista sillä tasolla, että pallollinen peli soljuu mainiosti silloin, kun fokus säilyy olennaisessa.

TPS:n kohdalla riskien ottaminen on haastavampaa ja pelaamisessa näkyy ajoittain se, että tilanteissa on tietoisestikin mietittävä todennäköisyyksiä. Eritoten järjestäytyneen hyökkäysten kautta olisi löydettävä riittävästi laadukkaita maalilpaikkoja ja oltava tehokas niillä hetkillä, kun vastahyökkäyksillä on mahdollista iskeä.

TPS on pystynyt haastamaan Classicia nimenomaan vahvalla fyysisellä pelillä, sekä sillä, että se on pysynyt pitkiä jaksoja pallossa. Pallonhallinnan lisäksi sen olisi kuitenkin löydettävä vielä enemmän tilanteita, joissa se pystyisi aloitteellisesti itse luomaan maalipaikkoja Classicin tiivistä puolustusta vastaan pidemmistäkin hyökkäyksistä. Ilman tietynlaista riskinottoa altavastaajana on hyvin vaikea ainakaan kääntää tällaista ottelusarjaa.

Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila