Vierumäen salibandyakatemia kasvattaa pelaajista kokonaisvaltaisia urheilijoita: ”Täältä saa elämän läpi kestäviä oppeja”

Vierumäen salibandyakatemia on toiminut vuodesta 2016. Kuva: Vierumäen salibandyakatemia

Vierumäen salibandyakatemia on toiminut vuodesta 2016. Kuva: Vierumäen salibandyakatemia

Vierumäen salibandyakatemia on ehtinyt toimia jo muutaman vuoden ajan. Hakuaika kaudelle 2019-20 päättyy 13.5.

Mikä on akatemian tärkein tehtävä? Sitä avasi akatemian päävetäjä Jere Vasarainen.

– Tärkein tehtävä on tukea pelaajia ja valmentajia arkityössään seuratasolla sekä joukkueissaan. Akatemiaan tullaan sparraamaan ja hakemaan uutta suuntaa sekä energiaa. Kaikkien kanssa yhteistyössä katsomme, että se kehityksen jatkumo säilyy, ja pysyy yllä. Arki kun helposti rutinoituu, niin meiltä saa uusia ideoita. Arjen suhteen pyritään opettamaan sitä, että miten sitä harjoittelun ajankäyttöä kohdistetaan järkevästi.

– Pelaajia laitetaan myös miettimään miksi he pelaavat salibandya, ja mitkä ovat ne perimmäiset tavoitteet lajissa? Halutaan, että laatu on sellaista arjessa, että se johtaa myös niiden unelmien saavuttamiseen, Vasarainen kertoi.

Salibandyakatemiaa voi siis pitää eräänlaisena seuratoiminnan lisätukipalveluna.

– Meiltä ei valita ketään minnekään. Meidän arvot ovat: Halu kehittyä, olla intohimoa, elää urheilijan elämää ja olla vastuuntuntoinen. Meidän oma toiminta perustuu myös noihin arvoihin. Täältä ei tosiaan saa mitaleja, eikä pelaajia valita minnekään, mutta täältä saa elämän läpi kestäviä oppeja.

– Aika usein valmentajat tekevät jo loistavaa työtä siellä arjessa, mutta me vain varmistamme, että pelaajat tietävät elävänsä urheilijan elämää, eivätkä vain luule niin. Jopa siinä vaiheessa, kun pelaaja on matkalla aikuisuuteen. Tavoitteena on se, että pelaajalla on ne tarvittavat palikat aikuisiällä ja vaikkapa mahdollisessa maajoukkuevaiheessa.

– Pointti on siinä, että ei tarvitse lukea lehdestä, että vaikka 25-vuotias yksilöurheilija on laittanut vasta siinä vaiheessa ravinnon, lihashuollon, henkisen valmennuksen ja muut seikat kuntoon. Valtakunnallisesti meidän tavoite on tukea suomalaista salibandya laajalla rintamalla, Vasarainen jatkoi.

Akatemiassa ei keskitytä kuitenkaan pelkästään kentän ulkopuolisiin asioihin.

– Meillä on muun muassa myös taktista valmentamista ja pelikäsityksen opettamista. Seuroissa pelikäsityksen opettamista hiukan vältellään. Yksi syy on, että sitä ei osata opettaa. Sen vuoksi arjessa monesti vain suoritetaan hyviäkin drillejä ja pienpelejä, mutta pelaajan ajattelun kehittäminen olisi myös tärkeää. Se on aika haastava aihe.

– Meidän tiimin tuntemus on se, että itse salibandylliset asiat ovat seuroissa ihan hyvällä mallilla. Kentän ulkopuolisissa asioissa on valtavasti parannettavaa. Esimerkiksi opetamme turvallisia painonnostotekniikoita ja sitä miten harjoitellaan nopeutta sekä räjähtävyyttä. Suunnanmuutokset ovat tärkeä seikka, ja nopeille on aika paljon enemmän käyttöä kuin hitaille lajissa. Täällä kuitenkin opetellaan muun muassa maalintekoa.

– Kentän ulkopuolisissa seikoissa puhutaan muun muassa kännykän käytöstä, sinisestä valosta, ruutuajasta ja unen merkityksestä. Nämä ovat tutkitustikin haasteita pelaajien kehitykselle. Meillä on siis laaja pooli asioita mistä täällä puhutaan, Vasarainen paalutti.

Vierumäen salibandyakatemiassa fokus on kokonaisvaltaisen urheilijan kehittämisessä. Kuva: Vierumäen salibandyakatemia

Salibandyakatemioita ja leirejä löytyy Suomesta muitakin. Vasaraisen mukaan Vierumäen akatemialla on yksi selkeä valtti yksilön kannalta.

– Samanlaista pedagogista otetta ei ole muualla. Erotutaan kilpailussa siinä, että meillä on opettajia ja valmentajakouluttajia. Meillä on loistavia kouluttajia kuten Mikko Kohonen, Miko Kailiala ja Petri Kettunen, jotka ovat kaikki myös loistavia pedagogeja.

– Meillä on myös etätehtäviä pelaajille ja valmentajille, joten he joutuvat itse opiskelemaan salibandya ja urheilijan elämää. Me ei aina kerrota suoria vastauksia, vaan ohjataan pelaajia etsimään sitä oikeaa vastausta. Sitten he palaavat tehtävät tehneinä tänne, ja keskustelemme niistä vielä lisää.

– Uteliaisuuden herättäminen on tässä tärkeää. Tieto hankitaan pienryhmissä tai itse. Oppiminen on pitkä prosessi ja osa on meillä vuoden ja osa kaksi. Tärkeää, että pelaajasta tulee terve, ja henkisesti elämää hallitseva nuori. Osasta tulee myös sen kautta menestyviä salibandypelaajia. Meidän tärkein pointti ei olekaan siinä, että tulee testattu ja pelianalyysin saanut pelaaja, vaan tässä jää paljon muutakin käteen, Vasarainen päätti.

Akatemian joukkuehaku on auki 13.5. asti.

Artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Vierumäen salibandyakatemian kanssa.