Liigat

Jussi Pihalta rohkea veto – lopetti päivätyöt ja pyrkii kotikisoihin yhteistyöprojektin avulla

17.06.
2019
Liigat

Jussi Piha laittaa kaiken peliin vuotta 2020 ajatellen. Kuva: © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik

Salibandypelaaja Jussi Piha, 32, ilmoitti taannoin sosiaalisessa mediassa, että hän on lopettanut päivätyönsä, ja siirtyy kohti uudenlaisia haasteita. Uudenlaiset haasteet ovat pikku hiljaa konkretisoituneet ja nyt mies kertoo mitä tulevaisuus tuo tulleessaan.

Viisi Suomen mestaruutta ja kahdeksan SM-mitalia Classicissa ja Oilersissa saavuttanut sentteri ei ole siis kuulunut niihin etuoikeutettuihin pelaajiin, jotka saavat elantonsa pelkästään pelaamisesta. Vaikka kolmen lapsen isä juhli viime kaudella maailmanmestaruutta ja Champions Cupin voittoa, niin äkkiseltään ei vaikuttanut myöskään siltä, että ura Classicissa jatkuisi puhtaasti ammattilaispohjalta palkan suhteen.

Mistä on siis kyse, Jussi Piha?

– Olen saavuttanut jo siistejä juttuja, mutta ura ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Osittain tämä pohjautuu siihen noin kaksi vuotta sitten koettuun uupumukseen. Meinasin lopettaa pelaamisen sen kauden jälkeen, ja silloin pohdin mitä haluan uraltani ja elämältäni. Siitä eteenpäin sain tukea ja pääsin lopulta 2018 MM-kisoihin ja voitin maailmanmestaruuden. Sen jälkeen olen vielä konkreettisemmin päättänyt mennä kohti unelmiani, ja sitä myötä olen perustanut Parasta peliin 2020 -projektin.

– Viitekehys on toteuttaa minun unelmiani ja samalla tarjota yrityksille uudenlaisia sponsorointimahdollisuuksia. Aion avata rehellisesti yksilön kautta sitä mitä urheilijan arki on ja mitä se vaatii. Toivon tietysti, että matka on onnistumisia täynnä, mutta tulen näyttämään myös vastoinkäymiset. Etsin kumppaneita, joille tarjoan monipuolisen näkyvyyden videoiden sekä muiden tuotosten avulla, Piha avasi.

Parasta peliin 2020 viittaa nimenä vuoden 2020 Helsingin MM-kisoihin, joissa Piha pyrkii olemaan mukana pelaajana. Projektin myötä hän kutsuu yrityksiä mukaan yhteiselle matkalle.

– Yritysten videoilla tulee olemaan konkreettisia treenijuttuja, ja muun muassa esimerkiksi vieraita salibandyn parista. Sen lisäksi tulen tekemään niin sanottuja fiilistelyvideoita, joihin panostetaan vielä hiukan syvemmin. Niiden kautta salibandy näyttäytyy hiukan eri kantilta. Konkreettinen hyöty on myös se, että tarjoan firmoille yritysluentoja ja asiakastilaisuuksissa minua voi hyödyntää myös. Tiivistettynä näkyvyys tulee olemaan kampanjasivuilla, Youtubessa sekä sosiaalisessa mediassa yleisesti ottaen.

Varsinkin yksilöpuolella vastaavanlaisia sponsorointiprojekteja on nähty aiemminkin. Joukkuelajissa viritelmä on hyvinkin uniikki, ja varsinkin maajoukkuetason pelaajan kohdalla.

– Suoranaista esikuvaa ei ole. Tässä yhdistyy pari asiaa, jotka ovat olleet jo mielessä ja erinäiset elämänvaiheet ovat laittaneet pohtimaan asioita. On urheilijoita, ja esimerkiksi kirjoja, joista olen ammentanut ajatusta siitä, miten jotkut ihmiset ovat tehneet omaa juttuaan täydellä sydämellä. Yhtä esikuvaa en pysty nimeämään.

– Vaimo on ollut tärkeä tukija ja hän on valanut minuun uskoa. Itse projektia ajatellen vastaavuutta löytyy Sanna Kämäräiseen, joka on tehnyt lähes samanlaisia asioita yleisurheilun puolella. Häneltä olen saanut sparrausapua konkretiapuolella. Kuitenkin tämä on omanlaisensa juttu, kun kyse on joukkuelajista ja pallopelistä, Piha vakuutti.

Junioreille oma projekti

Pihan unelmaprojektit eivät rajoitu pelkästään yrityspuoleen, vaan toisenlainen yhteistyökuvio starttaa pian.

– Parasta peliin -projektin lisäksi tulen perustamaan Jussi Pihan mentorointi -ohjelma, jossa toimin 13-18-vuotiaiden pelureiden mentorina. Sitä varten perustan Unelmatiimin. Rekrytointi aukeaa myöhemmin, ja se on kaikille tuon ikäisille avoin. Tärkeintä on, että asenne on kunnossa ja valikoin itse yhteensä kuusi poika- sekä tyttöpelaajaa tiimiin. Kaudella 2019-2020 on yksi ryhmä ja seuraavalla kaudella toinen ryhmä.

– Olen itse saanut vuosien aikana apua ja se toimii tässä pontimena. Nuorilta tulee paljon kyselyitä jo nyt erinäisten kanavien kautta. Nyt pystyn konkreettisesti auttamaan näitä nuoria, ja eri kanavien kautta jakamaan tietoa myös laajemmalle yleisölle, Piha kertoi.

Kuinka tiivistä yhteistyö nuorten kanssa on?

– Tulen tapaamaan nuoria kasvotusten vähintään kolme kertaa kaudessa tai useammin. Vähintään kerran kuukaudessa on muuta sparrausta vaihtuvan aiheen kautta. Tarkoitus on antaa virikkeitä henkisellä puolella sekä ihan konkreettisia treenivinkkejä. Senkin mukaan minkälaisia haasteita tai kehityskohteita näiltä nuorilta löytyy. Kokonaisuudessaan on tarkoitus olla yhteydessä koko kauden, eikä vain pintapuolisesti silloin tällöin.

Oman itsensä tuotteistaminen

Pihan aiempi työ oli mediamyyntiä ja hänellä on vankka kokemus myyntipuolelta. Nyt kuitenkin tuotteena on hän itse, mikä tietysti muuttaa lähtökohtia.

Kuinka helppoa oli lähteä myymään itseään tuotteena?

– Ei ollut helpoin lähteä tähän, mutta kun uskoin omaan asiaani ja avasin suuni, niin siitä oli hyvä jatkaa. Sain hyvää sparrausta ja palautetta alusta alkaen, jota myöten oli hyvä edetä. Rehellisesti sanottuna siinä, että on aiemmin myynyt muiden tuotteita tai mediatilaa, on aika erilainen tunne.

– Tunnen yritysmaailmaa aika hyvin. Nyt kun olen itse se myytävä tuote, niin aluksi yleensä otetaan hyvin vastaan ja annetaan positiivista palautetta, mutta kun ruvetaan puhumaan euroista, niin firmoissa ruvetaan pohtimaan asiaa tarkemmin. Ei kukaan ihan hyvää hyvyyttään rahaa jaa, joten tämä on ollut myös mielenkiintoista, opettavaista ja palkitsevaa, mutta myös haastavaa.

Miten uskot arjen muuttuvan tulevina vuosina?

– Virallisesti olen varmastikin urheilija, mutta en tiedä voidaanko puhua ammattilaisuudesta, koska en puhtaasti urheilusta saa elantoani. Sinänsä en puhuisi ammattilaisuudesta. Tärkeää tässä olisi se, että pystyisin treenaamaan mahdollisimman ammattimaisesti. Tällä pyritään siihen, että pystyisin satsaamaan urheiluun paremmin ja näiden yhteistyökuvioiden avulla tämä veisi vähemmän aikaa kuin normaali päivätyö. Se on se iso kulma.

– Nämä ovat seikkoja, jotka ovat olleet minulla mielessä ja niitä on tehnyt mieli tehdä jo aiemmin. Nämä ovat siistejä asioita mitä pääsee nyt tekemään. Tärkeää on päästä olemaan enemmän myös lasten kanssa, sillä hekään eivät ole enää kauaa pieniä. Tässä haetaan sellaista optimikokonaisuutta, Piha päätti.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen