Maailman parhaat salibandykaksoset jatkavat Ruotsissa: ”Harjoitusten laatu on kova”

Veera (vas.) ja Oona (oik.) Kauppi jatkavat IKSU:ssa. Kuva: perwiklund.se

Kaupin siskokset Oona ja Veera olivat viime kaudella Ruotsin naisten Superliigan puhutuin parivaljakko. Kaksoset onnistuivat mainiosti debyyttikaudellaan, ja nyt 21-vuotiaat hyökkääjät tekivät vuoden jatkosopimukset IKSU:n kanssa.

Veera Kauppi laittoi menneellä kaudella Ruotsin liigan kaikkien aikojen piste-ennätyksen uusiksi runkosarjassa tehoin 60+31. Veera Kauppi valittiin myös toisen kerran peräjälkeen maailman parhaaksi pelaajaksi. Oona Kauppikin onnistui hyvin iskien pisteet 29+19 23 pelin aikana. Kumpikin sisaruksista oli IKSU:n kantavia voimia, kun joukkue rallatteli runkosarjan voittoon tappioitta.

Oona Kauppi vastaili puhelimitse Pääkallo.fi:n kysymyksiin koskien tuoreita sopimuspapereita ja tulevaa kautta.

Kuinka tärkeää teille oli saada jatkaa Ruotsissa?

– Kyllähän se oli totta kai tärkeää. Mitään ottamatta pois Suomen liigasta, niin onhan kahden liigan välillä tällä hetkellä iso ero. Muista seuroista en osaa sanoa, mutta varsinkin IKSU:ssa harjotusten laatu on kova, kun siellä on niin paljon hyviä pelaajia. Sitä kautta se on myös sellainen joukkue, jonka kanssa kehittyy jo pelkästään harjoituksissa.

– Totta kai on vielä paljon omaa halua kehittää itseään. Sitä voi pitää päällimmäisenä syynä, että haluamme pysyä Ruotsin liigassa. IKSU:un olen tyytyväinen ja siihen miten siellä asiat hoidetaan, ja tietysti viime kaudesta jäi vähän hampaankoloon vielä, Kauppi kertoi.

Miten olette muuten viihtyneet Ruotsissa?

– Tosi hyvin, ja hieman on yllättänytkin miten hyvin asiat ovat sujuneet. En nyt sanoisi, että olisi isompia haasteita ollut, mutta onhan se aina vähän erilaista, kun muuttaa eri maahan. Tuli kuitenkin huomattua, että siihen liittyy kaikenlaista, eivätkä asiat aina ole niin yksinkertaisia, vaikka kyseessä on länsinaapuri. Ei tullut kuitenkaan kulttuurishokkia, Kauppi vakuutti.

IKSU:n ja Kauppien välisistä sopimusneuvotteluista uutisoitiin ennen juhannusta Innebandymagazinetissa ja silloin vielä muutama seikka oli auki. Oona Kaupin mukaan ainakin yksi asia oli kaksikolle erityisen tärkeä.

– Sopimusneuvottelujen kestoon vaikutti enemmän se, että ne aloitettiin aika myöhään. Se oli syy miksi saattoi vaikuttaa siltä, että ne venyivät tosi pitkälle. Me itse haluttiin, että tästä edetään salibandy edellä. Seuran kanssa sitten neuvoteltiin siitä miten saataisiin lutvittua muu elämä sen ympärille onnistuneesti. Yksinkertainen totuus oli pitää salibandy ykkösasiana.

Kauppien kohdalla sopimusneuvottelut mielenkiintoiseksi tekee sekin, että kaksoset tekevät yhteisen sopimuksen seurojen kanssa.

– Taidettiin viime vuonna puhua siitä, että kyseessä on niin kutsuttu ”pakettidiili” ja se koskee molempia. Kummallakaan ei ole siis mitään spesiaaleja asioita niissä.

Loistokkaan runkosarjan jälkeen IKSU:n kausi päättyi lopulta pettymykseen välierissä, joissa Täby pudotti ennakkosuosikin koko salibandymaailman yllätykseksi. IKSU oli voittanut aiemmin kaudella Champions Cupin näytöstyyliin.

Kaupin mukaan loppukauden putoamiseen liittyy muutakin kuin pelkkä äkillinen alisuoriutuminen.

– Sanoisin niin, että emme pystyneet taktisesti pelaamaan siten, että olisimme pystyneet sen Täbyn voittamaan. Näin sen finaalin, ja sen perusteella Moralle kävi vähän samalla tavalla. Täby oli kyllä todella valmis. He pelasivat selkeästi vastustajaa vastaan ja olivat katsoneet miten kannattaa pelata juuri sitä tiettyä vastustajaa vastaan. Me taas emme oikein pystyneet siihen. Sen näkisin syyksi putoamiseen.

– Niitä pelejä oli todella hauska pelata, mutta itselläni on edelleen semmoinen tunne, että olisi pitänyt pystyä suoriutumaan paremmin ja saada enemmän tulosta aikaiseksi. Kunnioitan kuitenkin tuloksia, sillä jos viisi peliä pelataan, niin siinä on tarpeeksi mahdollisuuksia ottaa kolme voittoa. Opettavainen kausi oli, vaikka se päättyi pettymykseen.

– Runkosarja saatiin näyttämään paljon paremmalta kuin mitä se oli. Voitettiin kuitenkin pelejä, joita meidän ei välttämättä olisi kuulunut voittaa. Siinä mielessä itselleni ei tullut niin isona yllätyksenä tuo kauden päätös, sillä totta kai vastustajallakin on mahdollisuudet. Ei pystytty saamaan kaikkea itsestämme ja joukkueesta irti.

Ensi kaudella Kauppien kalenteriin kuuluu kaikkien todennäköisyyksien mukaan joulukuun MM-kisat Sveitsissä. Sen lisäksi Superliigan suhteen jäi vielä mukavasti tavoiteltavaa.

– Ensi kaudella on kaksi isoa päätavoitetta eli MM-kisat ja sarjakausi. Totta kai sitä odottaa innolla ja ymmärtää kuinka tärkeä tämä kesäkausi on kokonaisuutta ajatellen. Pelitahtikin on paljon tiiviimpi, kun on MM-kisat, jotka pitävät sarjan pienellä tauolla. Onhan se ihan hauskaa, että maajoukkueessa pelaa todennäköisesti aika monta seurajoukkuekaveria vastustajan puolella.

– En kuitenkaan siihen usko, että kisat muuttavat mitään seurajoukkueessa. Se tuo hauskuutta ja ekstralatausta, kun pääsee vääntämään heitä vastaan, joiden kanssa pelaa ja harjoittelee päivittäin. Ruotsin maajoukkuevalmentajat näkevät meitä varmasti nyt enemmän, kun olemme siellä, mutta se ei varmasti ole ongelma, Kauppi päätti.