Suomalaiset valmentajat määrittivät voittavan salibandyn yhtälön

Suomalaiset huippuvalmentajat kokoohtuivat toukokuussa. Kuva: Salibandy.fi

Suomalaiset huippuvalmentajat kokoohtuivat toukokuussa. Kuva: Salibandy.fi

Salibandyn huippu-urheilupäivien (18.-19.5.) päätteeksi kirjattiin yhteinen tiivistetty näkemys siitä mitä on suomalainen voittava salibandy.

Eerikkilässä 18.-19.5. pidetyillä huippu-urheilupäivillä oli paikalla naisten ja miesten liigavalmentajia, maajoukkuevalmentajia, maajoukkuetie-valmentajia, B-juniorien valmentajia ja VAT-koulutusryhmä.

– On syytä korostaa, että yhteenvedon tavoitteena ei ole saada suomalaista salibandya yhteen pelitavalliseen muottiin, vaan sen monimuotoinen historia on edelleen rikkaus ja että peliä voi pelata monella eri tavalla. Sen sijaan ajatuksena oli tunnistaa pelitapaviidakosta voittavalle salibandylle yhteisiä elementtejä. Voisi puhua universaaleista periaatteista pelissä, kommentoi Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala.

Tässä ryhmien tekemän työn lopputulos tiivistettynä:

Suomalainen voittava salibandy

Voittavan joukkueen pelaajien henkiset, fyysiset tai teknis-taktiset valmiudet eivät muodosta estettä yksittäiselle pelaajalle pelata vaaditulla tasolla, sekä joukkueen puolustuspelaaminen on hyvällä tasolla, joka mahdollistaa levollisen pelaamisen.

Voittavassa joukkueessa pelaaminen perustuu kentän leveyden ja syvyyden hyödyntämiseen pelitilanteen vaatimalla tavalla, jossa tavoitteena on päästä leveyttä ja syvyyttä hyödyntäen vastustajan muodon sisään. Kentällä olevilla pelaajilla pitää olla yhteinen ymmärrys pelistä – mitä joukkuepelissä tavoitellaan kyseisellä hetkellä siinä pelitilanteessa ja siinä hetkessä, kun ovat kentällä.

Yhteinen ymmärrys luo pohjan pelaajien ymmärrykselle:

* jotta he kykenevät pelaamaan hetkittäin kaikilla kenttäpelaajan pelipaikoilla.
* pelata peliä rytmiä vaihtelemalla ja kuinka eri rytmit hyödyttävät joukkuetta.
* ennakoida oman joukkueen pelaajien valintoja, jotta yksittäinen pelaaja voi ennakoida omaa toimintaansa suhteessa muihin joukkueensa pelaajiin. Tämä on ehdoton edellytys joukkuepelin nopeuttamiseksi, sekä tilojen löytämiseksi, myös vastustajan muodon sisältä (tilan tekeminen – tilan käyttäminen), niin yksilönä kuin viisikkonakin.

Voittavassa joukkueessa on yksilöitä, jotka tunnistavat pelistä tilanteita, joiden avulla saadaan joukkueelle etu tai estetään vastustajalle antamasta etua. Voittavassa joukkueessa on pelaajia, jotka pystyvät hyödyntämään pelin momentumit (ratkaisevat pelitilanteet/-hetket) maaleiksi.

Teksti: Salibandyliitto