Liigat

Maalivahti teki historiaa – muistatko tämän ihmemaalin? (video)

17.07.
2019
Liigat

Kuva: Kuvakaappaus videolta

Lomakauden vuoksi Pääkallo.fi julkaisee heinäkuussa päivittäin uusintoina pidempiä artikkeleita, haastatteluita, analyyseja, blogauksia ja kolumneja vuosien varrelta. Tällä kertaa julkaisuvuorossa on tupla-artikkeli. Ensimmäisessä esiteltiin Jarno Ihmeen vuonna 2003 tekemä maali ja toisessa osiossa selostajakaksikko Jani Alkio ja Oskari Saari muistelivat tapahtunutta. Molemmat artikkelit julkaistiin 11.2. 2016.

#Takaisinheittotorstai on täällä taas. Kyseessä on Pääkallo.fi:n juttusarjan kolmas artikkeli, ja tällä kertaa aiheena eivät ole minkään sortin ylilyönnit, vaan täysin toisenlainen suorite. Tuorein artikkelisarjan tuotos on tehty lukijan vinkin perusteella.

Joulukuun 5. päivä vuonna 2003 pelatussa Happee-OLS-pelissä kirjattiin mielenkiintoista historiaa salibandyn saralla. Nuori OLS-vahti Jarno Ihme teki ottelussa jotain, mitä pääsarjoissa ei sitä ennen oltu nähty. Nimittäin maalin. Sittemmin maalivahti David Rytych onnistui maalinteossa kaudella 2010-2011 Josban paidassa.

Maalista muistuttanut OLS-taustainen lukijamme on tehnyt myös eräänlaisen salibandykulttuuria edistävän työn lisäämällä Urheilukanavalla näytetyn ottelun kokonaisuudessaan YouTubeen. Alkuperäinen video on saatu Jarno Ihmeen perheen VHS-arkistoista.

Maali syntyi ottelussa ajassa 28.23, kun Ihme linkosi pitkän pallon kohti Happeen maalia. Heitto oli varsin kova, mutta se otti myös lisäkimmokkeen Happeen puolustuksessa häärineestä Roope Pietilästä ja kimposi Happeen maalia vartioineen Jens Pedersenin yli. Maali tasoitti pelin tilanteeksi 3-3. Alla olevalla pitkällä otteluvideolla maali löytyy kohdasta 1:01:50.

Suosittelemme katsomaan koko ottelun tai edes pätkiä siitä ihan nostalgiamielessä. Kamppailu meni aina jatkoajalle saakka ja ratkaisun iski yksi vielä nykyisinkin näkyvä salibandyhahmo. Ottelu päättyi lukemiin 4-5 ja. Mielenkiintoinen seikka on myös se, että tuolla kaudella sai vielä palauttaa pallon maalivahdille, ja pelin perusteella sitä kikkaa myös käytettiin melko ahkerasti.

Videolta voit myös bongata vielä nykyisinkin Salibandyliigan huipulla vaikuttavia pelaajia kuten Petri Kauko, Mikko Kohonen ja Ihme. Osa pelaajista on tuttuja valmennusympyröistä. Selostuksesta vastaa legendaarinen parivaljakko Jani Alkio ja Oskari Saari. Kyseiset herrat nykyään tuttuja hiukan isommista ympyröistä.

Kun maalivahti teki maalin – ”Mahtava pätkä salibandyn historiaa, on peli kyllä muuttunut”

Jarno Ihme on juuri tehnyt maalin.

Jarno Ihme on juuri tehnyt maalin.

Aiemmin tänään Pääkallo.fi julkaisi #takaisinheittotorstai-hengessä jutun maalivahdin tekemästä ”ihmemaalista”. Nuori OLS-vahti Jarno Ihme sai vuonna 2003 nimiinsä maalin kovan avausheiton seurauksena. Pääkallo.fi pyysi asianosaisia muistelemaan erikoista tilannetta. Jos et vielä ehtinyt katsoa videota Ihmeen maalista, niin se löytyy tuolta.

Jarno Ihme pelasi Salibandyliigaa OLS:ssa kaudet 2003–2006. Sen jälkeen tie vei Seinäjoelle, missä menestyksekäs ura jatkuu edelleen. Maali syntyi Happee–OLS-ottelussa joulukuussa 2003, joten kyseessä oli pesäpallotaustaisen Ihmeen ensimmäinen liigakausi.

– Kovasti rupesi hymyilyttää, kun näin videon. Tuossa pelattiin ensimmäisiä liigapelejäni. Kuukautta aikaisemmin olimme voittaneet nuorten MM-kultaa ja vastuuta oli tullut myös liigassa. Mahtavat muistot kaiken kaikkiaan tuosta syksystä, Ihme hehkutti Pääkallo.fi:lle ja jatkoi:

– Pelistä en muista paljoakaan. Yritin heittää Eero Männikön läpi, mutta legendaarinen Pietilän Roope laittoikin pallon omaan rysään. Tuherolta (Mikko Tuohimaa) jäi syöttöpiste saamatta maaliini. Sitä ollaan harmiteltu myöhemmin. Sen muistan, etten itse tilanteessa tajunnut tehneeni maalia. Sitten vasta kun kuulin kuulutuksen ja peli oli taas käynnissä.

Kuten Ihme mainitsi, niin Happee-puolustaja Roope Pietilä tosiaan tuikkasi pallon nätisti omaan ylänurkkaan. Aktiiviuransa vuoteen 2011 lopettanut Pietilä pelasi Salibandyliigaa 14 kautta, 12 kautta Happeen riveissä ja pari kautta SPV:n paidassa.

– Ensimmäistä kertaa taisin tuon nyt videolta nähdä, kun sen minulle lähetitte. Hyvä ja kova heitto Japelta, joka on muuten paras näkemäni maalivahti avaamaan peliä. Tuohon aikaan sai vielä palauttaa maalivahdille, joten ajattelin kääntää sen suoraan ilmasta meidän maalivahti Jens Pedersenille, ettei pallo menisi OLS–hyökkäjälle asti. Joskus on niin, että ajatus on ollut hyvä, mutta toteutus huono. Tässä voisi sanoa homman olleen toisin päin, Pietilä naurahti ja jatkoi:

– Tuli nimittäin sen verran napakka ja puhdas osuma kuulaan, ettei sitä olisi kukaan saanut kiinni.

Roope Pietilä.

Roope Pietilä.

Pääkallo.fi:n aiemmassa artikkelissa olleessa videossa on paljon muutakin hauskaa ja nostalgista vuosien takaa kuin Ihmeen maali. Video on kokonainen Happee–OLS-ottelu. Videolla vilisee vielä tänäkin päivänä monille tuttuja salibandyhahmoja.

– Mahtava pätkä salibandyn historiaa. On peli kyllä muuttunut. Nykyään heitän pelissä alle kymmenen kertaa. Tuolloin luku oli lähellä 50. Oli hienoa myös huomata, kuinka monen mahtavan ihmisen kanssa olen saanut urallani pelata. Vastustajissa luuti mm. Kohosen Mikko ja Mannisen Pete, jotka ovat opettaneet peliä ja vähän muutakin nuorelle miehelle vuosien varrella. Turusen Peten ottaisin edelleen joukkueeseeni rystylittareineen – ja olihan tuo aito Aholan Toma maaginen, Ihme tunnelmoi.

Oman mausteensa otteluun ja 2000-luvun alun salibandylähetyksiin toi mainio selostajakaksikko Oskari Saari ja Jani Alkio. Nykyään duo tunnetaan vähän isommista mediaympyröistä. Toki harva nykypäivän nuorempi lajiniilo edes muistaa, että Oskari Saari myös aikoinaan ollut erotuomaroimassa salibandyn miesten MM-finaalia.

Oskari Saaren haastattelussa Petteri Nykky.

Oskari Saaren haastattelussa Petteri Nykky.

Pääkallo.fi tavoitti myös Oskari Saaren muistelemaan Ihmeen maalia.

– Muistan tämän hyvin! Viimeistään tästä pelistä jäi Jarno Ihmeen nimi mieleen. Käytin tätä itse asiassa usein perusteena sille, että syöttö veskarille pitää sallia nimenomaan hyökkäyspelin takia. No, näin jälkikäteen voi sanoa, että ehkä ihan hyvä, ettei ole enää sallittu, Saari kommentoi.

– Olivathan nuo hienoja aikoja. Peleissä sattui ja tapahtui. Jantan (Alkio) kanssa niin ikään, ei ollut tylsää hetkeä näillä selostuskeikoilla. Legendaaristahan tässä on Ihmeen maalin lisäksi se, että J. Alkiolla oli voimassaolevasta sääntötulkinnasta itseäni selkeämpi käsitys, Saari päätti.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen