Pääkalloennakko: Viimeinen kausi ennen Suomisarjaa – tässä ovat kakkosdivarin ennakkosuosikit

Rauman SalBan taival pääsarjatasolla katkesi viime keväänä ja joukkue pelaa ensi kaudella 2. divisioonassa. Kuva: Elmeri Elo

Rauman SalBan taival pääsarjatasolla katkesi viime keväänä ja joukkue pelaa ensi kaudella 2. divisioonassa. Kuva: Elmeri Elo

Alkavaan kauteen miesten kakkosdivisioonassa vahvan leimansa lyö tuleva uudistus eli Divarin ja 2. divisioonan väliin perustettava Suomisarja. Se pelataan ensimmäisen kerran kaudella 2020-2021.

Tällä kaudella kakkosen joukkueet pelaavat paitsi lohkovoitosta ja paikasta kevään Divari-karsinnoissa, myös paikoista Suomisarjassa, joka on tarkoitus pelata yhteensä 30 joukkueen voimin kolmessa 10 joukkueen lohkossa.

Suomisarja ei muuta kuitenkaan tällä kaudella nousumahdollisuutta Divariin. Paikka Divarissa on tarjolla viime kausien tapaan kahdelle nousijalle. Paikat ratkaistaan 2. divisioonan lohkovoittajien kesken valtakunnallisessa Divarikarsinnoissa keväällä.

Suomisarjaan varatut paikat lohkoittain: Etelä-Suomi 7 paikkaa; Länsirannikko 4; Sisä-Suomi 4; Kaakkois-Suomi 3; Savo-Karjala 3; Pohjanmaa 3

Lohkojen välisissä karsinnoissa keväällä jaettavat paikat Suomisarjaan: Pohjanmaa–Länsirannikko 2 paikkaa; Sisä-Suomi–Savo-Karjala 2; Kaakkois-Suomi–Etelä-Suomi 2.

Huom! Pohjois-Suomen joukkueet eivät osallistu tulevaan Suomisarjaan, mutta kaksi parasta joukkuetta osallistuu esikarsintoihin pääsystä varsinaisiin Divarikarsintoihin.

Etelä-Suomi

Lohkon joukkueet: SBS Kings (Espoo), HIFK (Helsinki), Hawks (Helsinki), GrIFK (Kauniainen), Blackbirds (Kerava), LoSB (Lohja), PSS (Porvoo), S.S. Storm (Siuntio), AC HaKi (Vantaa), M-Team Vantaa

Myllypuron-metroon on noussut kesän aikana iso määrä niin kovia pelimiehiä, että Itä-Helsingistä ponnistava Hawks tulee liitämään korkealla ja kovaa. Hawks on ilmoittanut suoraan, että lähtee hakemaan Divari-paikkaa, eikä nousun tavoittelussa ole jääty lepäämään laakereilleen. Tulijoiden lista on kakkosdivaritasolle vakuuttavaa luettavaa: muiden muassa Riku Reunamäki, Mikko Pasanen, Teemu Jaakkola, Teemu Venäläinen, Joonas Puhakka, Jimmy Sved ja Jussi Laamanen ovat nimiä, jotka moni ylemmälläkin tasolla pelaava joukkue toivottaisi tervetulleeksi hyppien keikkuen.

Kun vielä joukkueen penkin takaa löytyy Petteri Bergmanin kaltainen nimi, ”Haukat” on lohkon suosikki numero yksi. Vertauskohtana tämän kauden Hawksille voidaan nähdä kauden 2017–18 Kirkkonummi Rangers joka jyräsi vastustamattomasti Divariin.

Vanhojen liigalegendojen voimin laadukasta salibandya pelaavien AC HaKin ja SBS Kingsin voi huoletta povata olevan vahvoja tälläkin kaudella. Pieni kysymysmerkki tämänkaltaisten joukkueiden kohdalla aina on, kuinka tavoitteellisista joukkueista loppujen lopuksi on kyse ja kuinka pitkälle into kantaa keväällä.

Oman lusikkansa soppaan heittää myös Blackbirds, joka oli mukana lohkon pudotuspeleissä jo viime keväänä. Keravalaisjoukkue on hieman nuorentunut, ja muun muassa seuralegenda Petri Pyysing jätti kakkosdivarikentät keväällä, mutta Keravalla tehdään tavoitteellista työtä. ”Mustarastaita” kiinnostanee ainakin paikka Suomisarjassa, vaikka rahkeet eivät aivan Divarikarsintoihin asti riittäisikään.

Yllättäjän leima lyödään S.S. Stormin kylkeen. Keväällä Etelä-Suomen kakkosen B-lohkon voittanut ja sieltä A:han nousseessa siuntiolaisryhmässä piilee potentiaalia – ei ihan kärkeen asti, mutta hyville sijoituksille joka tapauksessa.

Sattumakortti lohkossa on M-Team Vantaa, jonka kokoonpano elää voimakkaasti otteluiden välillä. Riippuen kulloinkin kentälle saatavasta ryhmästä riippuen kyseessä on joukkue, joka voi voittaa kenet vain tai hävitä kenelle vain.

Divari-karsintoihin: Hawks, AC HaKi

Lohkon tulospalvelu

Länsirannikko

Lohkon joukkueet: FBC Turku 2 (Turku), FBT Pitu (Pori), FoSu (Forssa), IBK MedA (Salo), KaKo (Säkylä), Ruoska (Paimio), SalBa (Rauma), SB Hirvensalo (Turku), SBS Wirmo (Mynämäki), SC Wolves (Parainen), UHV Bulls (Vehmaa)

Rohkeasti voisi sanoa, että Länsirannikon lohko on ennakkoon jopa koko Suomen mielenkiintoisin. Lohkossa pelaa monta todella kovaa joukkuetta, joilla jokaisella on oma, kiinnostava profiilinsa ja joille kaikille voi perustellusta syystä ennakkoon povata menestystä. Vahvat joukkueet löytyvät vieläpä maantieteellisesti eri puolilta länsirannikon aluetta, joten jännitettävää piisaa monella paikkakunnalla. Lohkon neljästä pudotuspelipaikasta käydään todella kiivas kamppailu, sillä tunkua on.

Pari vuotta sitten Forssan Suupparit sai anomansa siirron Sisä-Suomesta länsirannikolle, ja viime kaudella FoSu pesi lohkossa kaikki muut. Kevään karsinnoissa tie nousi pystyyn ensimmäisellä kierroksella lopulta Divariin noussutta SB Vantaata vastaan. FoSu ei ole kuitenkaan pitänyt kynttilää vakan alla kertoessaan, että nousu Divariin on seuran tavoitteena. Sanojen vakuudeksi vahvasti ”vorssalainen” joukkue vahvistui kesän aikana saatuaan takaisin oman seuran kasvatteja mm. Hämeenlinnasta.

Mutta haastajia FoSulla riittää. Turkulainen SB Hirvensalo on kasannut ryhmäänsä valtavan läjän pääsarjakokemusta, ja joukkueen tehonyrkissä nähdään muun muassa ylemmilläkin tasoilla isoja pistelukemia nakuttaneet Lasse Paju ja Jarkko Penttinen.

Entäs sitten Rauman SalBa? Monta vuotta liigassa todennäköisyyksiä vastaan sinnitellyt, mutta sitten sukkana Divarin läpi kakkoseen asti pudonnut kanaalikaupungin koiralauma on saanut pidettyä viime kaudella Divaria pelanneen ryhmänsä hyvin kasassa. Joukkue janoaa takaisin ylempiin sarjoihin.

Viime kaudella keskikastiin jäänyt SBS Wirmo teroittaa kynsiään Mynämäellä saatuaan valmentajaksi takaisin seurassa hyvää työtä aiemminkin tehneen Petri Seppisen. Hyviä vahvistuksia saaneet ”Puimurit” haluavat niittää vastustajat tieltään ja palauttaa HaNi-hallin huuman huippuunsa.

Viime kauden runkosarjavoittaja IBK Meda ansaitsee erityishuomion. Lopulta kevään lohkofinaaleissa FoSulle taipunut Meda on kerännyt otsikoita kerättyään ratkaisupeleissä Salohallin lehtereille jopa yli 1000 hengen yleisöjä. Vuosi vuodelta ikääntyvä pelaajaryhmä on ilmoittanut, että tämä kausi jää IBK Medan seurahistorian viimeiseksi. Lohkon ainoalla parkettikentällä pelaava joukkue on paha vastustaja. Nähtäväksi jää, kuinka pitkälle keväällä joutsenlaulu kantaa ja miten paljon pelaajat jaksavat vielä puristaa itsestään irti ennen toiminnan kuoppaamista.

Huomioitava, mielenkiintoinen lisä kärkitaistoon on porilainen FBT Pitu. Joukkue aloitti viime kauden messevällä kymmenen ottelun voittoputkella, mutta kevään tullen tahti hiipui osaltaan myös siksi, että Karhujen kanssa tehdyn farmisopimuksen tuomat avut vähenivät. Tälläkin kaudella joukkue tekee Karhujen kanssa farmiyhteistyötä, mutta tarjonta kokoonpano-ongelmien kanssa painivasta Divari-joukkueesta lienee vähäisempää. FBT Pitu onkin länsirannikon lohkon jokerikortti. Se voi olla todella kova pala, mutta tämä kausi ei liene ylipäätään helpointa Porissa, jonka edustussalibandyssa on nyt kaikkinensa kuohuntaa käynnissä.

Divari-karsintoihin: FoSu

Lohkon tulospalvelu

Soittorasia ja Happee Steamers ovat Sisä-Suomen lohkon vakiokalustoa. Kuva: Jari Mäki-Kuutti

Sisä-Suomi

Lohkon joukkueet: Classic United (Tampere), Happee Steamers (Jyväskylä), Ilves (Tampere), KalvKe (Iittala), KrP Akatemia (Nokia), KU-68 (Kangasala), KyPo (Hämeenkyrö), O2-Jyväskylä Akatemia (Jyväskylä), RSS Panthers (Riihimäki), Soittorasia (Tampere), Soittorasia IV (Tampere)

Sisä-Suomen lohkossa on joukkueita jokaiseen lähtöön. Löytyy liigaseurojen kakkosjoukkueita, kyläseuroja, jäähdyttelyporukoita sekä nousuun satsaavia pitkän linjan 2. divarijoukkueita.

Lohkon suurin suosikki on Riihimäeltä ponnistava RSS Panthers, joka taipui viime keväänä niukasti lopulta Divariin nousseelle Pirkoille. Panttereiden ykkösketju on koko sarjatason kovimpia. Nico Matilainen, Roope Yrjänen sekä Steelersissä liigaa pelannut Daniel Megyaszai takoivat viime kaudella yhteensä 130 pistettä.

Tiukummin Panthersia haastaa tamperelainen Soittorasia. Teekkariryhmä ei säteile yksilötaitoa, mutta vakuuttaa kokemuksella ja 2. divaritasolle kovalla urheilullisuudella. Soittorasia sai tolppien väliin Pirkat sarjaporrasta ylemmäs torjuneen Antti-Jussi Kaukosen, joka on lohkon parhaita maalivahteja.

Oman mielenkiintonsa lohkoon tuovat Happeen ja Classicin kakkosjoukkueet, Steamers ja United. Steamersin rahkeet tai into eivät välttämättä riitä nousukarsintoihin, mutta joukkueen pelit ovat tavanneet olla hyvää viihdettä. Etenkin pistepörssin kolmannen ja neljännen sijan viime kaudella miehittäneet Jarno Hirvonen ja Jussi Toivonen ovat sarjan kovimpia tutkapareja. Classic Unitedin kokoonpano taas pyöri runsaasti viime kaudella ja vain seitsemän pelaajaa pelasi yli kymmenen ottelua. Suomen ykkösseuran juniorimylly on jauhanut sen verran kovia talentteja, että sikäli kun Classic haluaa kakkosjoukkueeseensa panostaa, pitäisi sillä olla eväitä nousukarsintoihin. Se kuitenkin vaatisi selkeämpää kokoonpanoa, sillä viime vuodet joukkue on ollut lähinnä A-nuorten ja liigajoukkueen syvyyspelaajien epämääräinen yhteenliittymä.

Divari-karsintoihin: RSS Panthers

Lohkon tulospalvelu

Kaakkois-Suomi

Lohkon joukkueet: Hatsina (Mikkeli), Kosken Dynamo (Hollola), Pelicans SB (Lahti), PoNoVo (Lappeenranta), PoNoVo II (Lappeenranta), SB Heinola, SB Heinola akatemia, Sudet SB (Kouvola), Troopers (Imatra), Voima (Imatra)

Kaakkois-Suomessa ollaan tietynlaisessa käymistilassa johtuen eteläkarjalaisessa salibandyssa puhaltavista muutoksen tuulista.

Viime kaudella lohkon voittanut ja kevään Divarikarsinnoissa viimeiseen vaiheeseen edennyt Pontuksen Nouseva Voima puuhaa parhaillaan täyttä häkää seurafuusiota NST-Lappeenrannan kanssa. Uusi suurseura on tarkoitus saada pystyyn ensi kaudeksi. Näin ollen on hyvinkin ymmärrettävää, että edessä on kakkosdivarissa lappeenrantalaisten osalta tietynlainen ”välikausi”. PoNoVolla on jälleen kasassa hyvä jengi, mutta sillä tuskin on hinkua pyrkiä Divariin, jossa NST jo pelaa.

PoNoVolta osallistuu kakkosdivariin kaksikin joukkuetta. Samalla tavalla kahdella ryhmällä mukana on myös SB Heinola.

Viime kaudella Kaakkois-Suomen lohkofinaalissa PoNoVon haastanut Imatran Voima on myös kysymysmerkki. Imatralta kantautuneet tiedot joukkueesta eivät suoranaisesti puolla jatkoa menestykselle. Näistä lähtökohdista voidaankin ennustaa, että tällä kaudella lohkon kärki löytyy muualta kuin Saimaan rannoilta.

Tilanne avannee mahdollisuuden Lahden Pelicansille, jolla voisi hyvinkin olla potentiaalia ja rahkeita päästä mittaamaan tasoaan keväällä valtakunnallisiin nousukarsintakarkeloihin.

Lohkon pudotuspelipaikosta lienevät taistelemassa myös Kouvolan Sudet ja Mikkelin Hatsina. Kouvolaan pienimuotoisen salibandybuumin synnyttäneessä ja hyviä yleisömääriä keränneessä Susissa riittää intoa, mutta joukkueen iskukykyä koettelee muun muassa kolmen tärkeän pelaajan siirtyminen sarjatasoa ylemmäs Loviisan Toriin.

Divari-karsintoihin: Pelicans SB

Lohkon tulospalvelu

Blue Fox ja SB Vaasa ovat ennakkoon vahvoja joukkueita Pohjanmaalla. Kuva: Ari Honkanen

Savo-Karjala

Lohkon joukkueet: Lehmo Balls -96 (Kontiolahti), Lehmo Balls -96 Akatemia (Kontiolahti), Josba Akatemia (Joensuu), Kaiku (Kaavi), Pisaba (Pieksämäki), VehVe (Kuopio), SB Welhot Akatemia (Kuopio), FBI (Iisalmi), KiPa-90 (Kitee)

Savo-Karjalan lohkoa ovat viime vuodet hallinneet Lehmo Balls -96 ja Nilsiän Apassit. Nyt toinen on joukosta poissa, kun Apassit luopui sarjapaikastaan kesällä.

Nilsiäläisten parhaimmisto jakautui muihin seuroihin. Saajapuolella oli etenkin kuopiolainen Vehmersalmen Vesa, johon tulivat Apasseista edelliskausien parhaat pistemiehet Juha Airaksinen ja Tero Korhonen.

Kaudella 2016-2017 LeBa teki ranskalaisen visiitin Divariin, josta se putosi karsintojen kautta. Sen jälkeen joukkue on päässyt koettamaan paluuta molempina keväinä voitettuaan Savo-Karjalan lohkon, mutta tie Divarikarsinnassa on tyssännyt heti ensimmäisessä vaiheessa ilman otteluvoittoja.

LeBa on edelleen vahva: Petri Väänäsen jatko on joukkueelle tärkeä uutinen ja valmennusvastuussakin jatkaa Sakari Salmela.

Jos LeBa-96 porskuttaa kukkona Karjalan kunnailla, vuodesta toiseen lohkon kärjen kantapäitä kolkutelleelle VehVelle on helppo sovittaa Savon ykkösjoukkueen paikkaa lohkossa Apassien poistuttua. Lohkon lopullinen herruus selvitetään maakuntarajan yli kevään pudotuspeleissä.

Omalla tavallaan seuraamisen arvoinen on myös Kiteen Pallo -90. Se on joutunut taistelemaan sarjapaikastaan lähes joka vuosi, mutta joukkueen vaisusta menestyksestä huolimatta yksilöt ovat loistaneet. Kiteen kaupungin vapaa-aikapäällikkönä työskentelevä Tapio Niskanen on takonut neljässä kaudessa 68 runkosarjaottelussa 308 tehopistettä, ja häntä säestänyt mm. pesäpallolegenda Sami Partanen. Nyt on mielenkiintoista nähdä, mikä on Kiteelle Josbasta siirtyneiden Lehtiniemen veljesten Juuson ja Eetun vaikutus.

Savo-Karjalan kakkosta sävyttävät useiden joukkueiden alimittaiset kaukalot, joissa monessa on vieläpä parkettialusta. Tämä tuo oman haasteensa jatkossa, jos mahdollinen nousu Suomisarjaan toteutuu ja olosuhdevaatimukset tiukentuvat.

Divari-karsintoihin: VehVe

Lohkon tulospalvelu

Pohjanmaa

Lohkon joukkueet: MLT (Seinäjoki), TU (Toholampi), SB Vaasa , FBC Remix (Isokyrö), SB Paapat (Vaasa) , SPV II (Seinäjoki), Konnat (Seinäjoki), Nibacos (Kokkola), HiPa (Himanka), ISB/Team Atria (Ilmajoki), Blue Fox (Uusikaarlepyy)

15 peräkkäisen Divari-kauden jälkeen kakkoseen toissa keväänä pudonnut Blue Fox harjasi viime kaudella nimiinsä Pohjanmaan lohkon herruuden voittamalla runkosarjan ja sitten tiukoissa lohkofinaaleissa SB Paapat. Paluu pääsarjatasolle tyssäsi valtakunnallisessa karsinnoissa lappeenrantalaista PoNoVoa vastaan.

Uusikaarlepyyläiset ovat saaneet pidettyä runkonsa hyvin kasassa. Ainoa merkittävä menetys on joukkueelle neljänneksi eniten pisteitä (37) runkosarjassa iskenyt Johannes Vähäkangas, joka suuntasi Esport Oilersin A-nuoriin. Kun vielä seuralegenda Jori Isomäki jatkaa päävalmentajan paikalla, ”Siniketut” tarjoavat Tähtihallin kotiyleisölle iloisia hetkiä tälläkin kaudella.

Vahvin haastaja löytynee Vaasasta – ehkei kuitenkaan tällä kertaa Paapat, vaan SB Vaasa. Joukkue jäi viime kaudella yhdellä pisteellä pudotuspelien ulkopuolelle, mutta oli kevätkaudella vahva: se voitti kahdeksan viimeisestä yhdeksästä ottelustaan. SB Vaasa on vielä kesän aikana vahvistunut ja lienee kauden edetessä kova, kun loppukesästä opintojensa alun myötä Vaasaan saapuneet ja joukkueeseen liittyneet uudet pelaajatkin hitsautuvat tiiviiksi osaksi ryhmää.

Missään nimessä unohtaa ei sovi myöskään vaasalaisia Paappoja. Nimensä mukaisesti kokeneelle joukkueelle voinee heittää huoletta lohkon juonikkaimman ryhmän tittelin.

Pudotuspelipaikkoja Pohjanmaan lohkossa kärkkyvät myös Kokkolan Nibacos ja Seinäjoen Mailattomat.
Oma sanansa voi olla sanottavana myös Toholammin Urheilijoilla, joka lienee varsinkin kotikentällään monille haastava pala purtavaksi. Lohkon mustan hevosen viitta tarjotaan Himangan Pallon harteille.

Divari-karsintoihin: Blue Fox

Lohkon tulospalvelu

Viime kaudella Divarissa pelannut Merikoski menetti paljon osaamista kesän aikana. Kuva: Iiro Karesniemi

Pohjois-Suomi

Lohkon joukkueet: ACK (Oulu), SBT Suola (Oulu), SSRA (Oulu), Dynamo (Oulu), Papas (Kajaani), AV (Alavieska), Santa’s United (Rovaniemi), Jyystäjät (Oulu), Sastamolo (Kemi), Merikoski SBT (Oulu), KoskRi (Oulu)

2. Divisioonan pohjoisimman lohkon taso on noussut viime vuosina, kun alueen taitavat kesäsarjapelaajat on saatu myös liiton sarjoihin. Pohjoislohkossa myös farmikuviot tuovat mielenkiintoisen lisän tulevaan kauteen.

Divarista pudonnut Merikoski tuskin taistelee noususta. Oululaisjoukkue menetti ryhmää kantaneen ykköskenttänsä ja myös valmennus vaihtui. Lisämausteen tuovat kuitenkin yhteistyö Limingan Divari-joukkueen kanssa ja rinnakkaisedustuksella OLS:n A-junioreissa pelaavat nuorukaiset. ”Kosken” kokoonpano saattaa siis elää kauden aikana.

Lohkon toinen farmisopimuksen omaava joukkue on nousua tavoitteleva Rankat Ankat. Liiton tulospalveluissa SSRA-nimellä tunnettu seura meni viime keväänä karsintojen päätöskierrokselle, mutta menetti parhaat pelaajansa Asla Veteläisen ja Valte Karvosen Luistinseuran liigaryhmään. Farmidiilin myötä SSRA:n pitäisi kuitenkin saada hyviä vahvistuksia laadukkaan ydinrungon kylkeen.

Toinen nousua kärkkyvä joukkue on rovaniemeläinen Santas United. Vahvaksi haastajaksi voi nostaa SBT Suolan, joka lienee pelaajamateriaaliltaan sarjan paras joukkue. Kaveriporukkamaisen oulunsalolaisjoukkueen nousuhaluista ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta. Sanansa on sanottavana myös KoskRi:lla, jonka paidassa viilettää muutamia entisiä pääsarjapelaajia.

Pohjoislohkon leimallisimpia piirteitä on viime vuosina ollut runsasmaalisuus. Peleissä jäädään harvoin alle kymmeneen maaliin, kun taas yli 20 osuman karkeloita rallatellaan tämän tästä. Tämä on näkynyt etenkin pistetilastoissa, sillä pistepörssin kärkisijaan on vaadittu kolmena edellisenä kautena vähintään 60 pistettä, vaikka sarjassa on pelattu vain 18 ottelun runkosarja. Suolan Toni-Matti Koskelo sekä viime kaudella pistarin voittanut Tomi Koskela (AV) ovat vahvoja ehdokkaita pistekunkuiksi. Monen vuoden tauon jälkeen sarjaan palaava, tarkasti sivaltava entinen liigapyssy Erkki Latvalehto on myös mielenkiintoinen nimi.

Divari-karsintoihin: Santas United

Lohkon tulospalvelu

Huom. Osassa lohkoissa pelit ovat jo alkaneet. Pahoittelemme myöhästymistä.

Juttua päivitetty 26.9. klo 18.36: Etelä-Suomesta pääsee Divarikarsintoihin kaksi joukkuetta. Pohjois-lohkosta pääsee tulevaisuudessa kaksi joukkuetta Divarikarsintojen esikarsintoihin.