Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Pääkallo.fi ponnistaa kohti uutta vuosikymmentä

20.09.
2019
Pääkirjoitus

Miesten liigassa ei ole tehty isompia uudistuksia tulevalle kaudelle, mutta Pääkallo.fi:n suhteen on. Molemmat Salibandyliigat starttaavat lauantaina. Kuva: Juhani Järvenpää

Viime kauden päätteeksi salibandysivusto Pääkallo.fi oli murrosvaiheessa, sillä kaksi pitkäaikaista kirjoittajaa joutui jättämään sivuston. Tätä seurasi uudistamisprosessi, jossa lähestymistapa toimitustyöhön päätettiin laittaa pitkälti uusiksi.

Ensinnäkin mukaan saatiin onneksi osaavia skribenttejä osaavien lähteneiden tilalle. Entinen liigapelaaja Jaakko Tiira, salibandyn monitoimiosaaja Iiro-Pekka Airola sekä lajin kultainen ääni Tuomo Reponen sivistävät salibandykansaa tulevalla kaudella Pääkallo.fi:n kokoonpanossa. Kaikki ovat luonnollisesti tehneet toimittajan töitä aiemminkin, ja omistavat eritoten tietotaitoa lajista nimeltä salibandy. Yllämainittujen ammattaito on tullut esille jo muun muassa julkaistuissa kausiennakoissa.

Kirjoituspuolen lisävahvikkeina toimii Complex Floorball -blogikollektiivi. Valmennuspuolen taitajat Perttu Kytöhonka, Antti Hänninen ja Mikael de Anna pystyvät omalla ammattitaidollaan syventämään lukijoiden ymmärrystä urheilun, urheilijan elämästä ja eritoten salibandyn saralla. Myös heidän tietotaitoaan on käytetty kausiennakoissa.

Podcast-osastolla tarjontaa ja kysyntää

Yksi kauden isoista linjoista oli kasvattaa podcastien tuotantoa viime kaudella paljon kiinnostusta herättäneen KalloCastin rinnalle. Toni Lötjönen ja Joel Siltanen jatkavat edelleen KalloCastin parissa, jonka konseptia viilataan vielä hiukan uuteen uskoon lähiaikoina. Kaksikko tuottaa tekstipuolella myös VeikkausTV-ennakoita, joiden sisältö muuttuu. Ne julkaistaan jatkossa Whatsapp-vuoropuheluina.

Profeetat Tommi Manninen sekä Jari Nissinen ovat julkaisseet tällä kaudella jo useamman jakson juniorisalibandysta. Profeettojen osalta vastaanotto on ollut hyvä, ja kaksikko aikoo tuottaa kauden aikana myös muutakin kuin audiosisältöä. Uusia tuotoksia voi ihailla lähiaikoina Pääkallo.fi:n eri kanavissa.

Feliks Heikkinen vetää naissalibandyyn keskittynyttä Ilmaveivi-podcastia. Muutaman julkaistun jakson perusteella myös Ilmaveivi on herättänyt mukavasti kiinnostusta. Tulevalla kaudella julkaisemme ainakin vielä yhtä uutta podcastia.

Podcasteja julkaistaan tällä hetkellä kolmea eri mallia, joten tuotokset löytyvät Pääkallon podcastit -nimen alla. Uutena julkaisualustana on toiminut Spotify. Kiinnostus on jopa yllättänyt, sillä perjantaina 20.9. Pääkallon podcastit oli Spotifyn Suomen listan 29. kuunnelluin. Se oli samalla toiseksi kuunnelluin urheilupodcast (tai kollektiivi) ja suosituin yhteen lajiin keskittynyt podcast Spotifyssa.

Podcastien tuottamisen suhteen tulee kiittää erityisesti Gamesaverin Vellu Maurolaa hienosta yhteistyöstä.

Paluu “Pääkallo-lehteen”

Pääkallo.fi:ltä on toivottu vuosien varrella monesti paluuta printtiversioon oletettavasti sisällöllisistä syistä. Siihen toiveeseen emme valitettavasti pysty vastaamaan, mutta se herätti allekirjoittaneessa ajatuksen toisenlaisesta viikkolehdestä.

Torstaina lanseerattu Viikkolehti on käytännössä eräänlainen reealiajassa päivittyvä verkkolehti. Se siis lähtee rakentumaan aina viikon alussa ja kerää pikku hiljaa viikon uutiset yhdeksi lehdeksi. Tuon uudistuksen pitäisi helpottaa viikon uutisvirran seuraamista. Edellisen viikon lehti arkistoituu edellisen alle, ja se on sieltä helposti löydettävissä. Tämä kirjoitus on siis Pääkallo.fi-verkkolehden ensimmäinen pääkirjoitus vuonna 2019. Lisäksi Viikkolehteen voidaan lisätä manuaalisesti sisältöä esimerkiksi keskustelupalstalta.

Viikkolehden sisältöä kehitellään koko ajan ja sen suhteen otetaan vastaan kaikenlaisia kehitysehdotuksia. Varsinkin kategorioita voidaan rukata tulevan suhteen kokonaisuuksiin sopivammiksi.

Viikkolehden idea perustuu osin siihen, että reaktiivisemmasta uutistuotannosta siirrytään vahvemmin pidemmän kirjoittamisen puolelle. Lehdelle tulee myös eräänlainen selkeä rakenne.

Lehden sisältöön kuuluvat jatkossa viikon pääsarjaennakko, josta löytyvät tarvittavat informaatiot viikon pääsarjapeleistä. Muita toistuvia ohjelmanumeroita tulevat olemaan ainakin viikon videot sekä tulokset, viikon kysymys, viikonloppuvisa, viikon top 5 -lista ja kuukausittainen Pääkalloraati. Tämän lisäksi kaikki kolme podcastia ilmestyvät viikoittain.

Normaalia uutissisältöä tuotetaan edelleen, mutta sen kylkeen pyritään tarjoamaan isompia juttuja ja kokonaisuuksia. Otteluraportteja ja maalikoosteita emme lähtökohtaisesti julkaise ensi kaudella, mutta tulokset ja videot ovat nähtävillä sivuiltamme. Koosteita voidaan tietysti nostella uutisvirtaa erityistapauksissa, ja tulosuutisia julkaista isoimmista peleistä.

Kaikkinensa tarkoitus on tiputtaa julkaisujen volyymimäärää, mutta tarjota sisällöllisesti enemmän. Täten siirrymme uudelle vuosikymmenelle uudella ilmeellä.

Ps. Haluan erikseen kiittää vielä Ilkka Kittilää ja Anssi Karjalaista menneistä viime vuosista, jolloin kolmen hengen kiinalainen nyrkkipaja yritti tehdä parhaansa salibandykansan viihdyttämiseksi.

Pääkirjoituksen kirjoittaja on lehden vastaava päätoimittaja.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen