Liigat

Liljelund avoimena ”hot orangen” ongelmista: ”Emme kuvanneet palloa ennakkoon pelitilanteessa”

10.10.
2019
Liigat

Onko kukaan nähnyt ”hot orangea?” Tuossahan se kiistatta rullailee EFC-turnauksessa. Kuva: IFF

Salibandykauden alkua on leimannut hyvin erikoinen keskustelu lajin pelivälineestä. Sosiaalisen median ykkösmeemiksi ja pilailun kohteeksi on noussut tälle kaudelle lanseerattu Unihocin ”hot orange” -pelipallo.

Pelipallon suhteen suurin kriitikko on ollut Toni Lötjönen, joka on pitänyt Twitterissä aihetta esillä lähes päivittäin. Tai oikeastaan lähes tunneittain. Lötjönen kirjoitti uudesta pallosta myös tämän viikon Pääkallo-lehden pääkirjoituksen otsikolla: Pääkirjoitus: Salibandypallon väri vaihtui vaivihkaa – oranssi pallo ei näy lähetyskuvassa. Aiheesta on keskusteltu myös KalloCast- ja Ilmaveivi- podcasteissa lähes viikoittain.

Lyhyesti sanottuna Lötjönen on kritisoinut pallon oranssinkuumaa väritystä, joka on erilaisilla alustoilla hävittänyt pallon ottelulähetyksistä. Aihe nousi ensimmäisenä esille syyskuun maaotteluiden yhteydessä. Pallolla on pelattu lähinnä IFF:n järjestämissä otteluissa, mutta myös parissa Suomen liigapelissä on lähdetty oranssin hohteen kelkkaan. Lötjönen ei ole kuitenkaan ollut ainoa kriitikko, vaan aihe on tuntunut yhdistävän salibandyväkeä siinä missä tulospalvelun toimimattomuuskin. Aihetunniste #notorange on kerännyt osumia suomalaistwiittaajien keskuudessa.

Esimerkiksi tämä video kuvaa hyvin pallon ongelmallisuutta:

Torstaina IFF julkaisi aiheesta tiedotteen, jossa se kertoi vastaanottaneensa kritiikkiä, ja jatkavansa pelipallojen testaamista.

Pääkallo.fi kysyi aiheesta IFF:n pääsihteeriltä John Liljelundilta, joka avasi kuuman kiistakapulan tapausta melko seikkaperäisesti.

Käydään läpi vielä tämä ”hot orange” -tapaus. Mistä on tiivistetysti kyse?

– Pallo tuotiin kentille johtuen siitä, että Unihoc koki, että he tarvitsevat uuden pelipallon uudella värityksellä. He lähtivät tekemään väristä meille ehdotuksia ja halusivat tietynlaisen värityksen. Tuo ”hot orange” oli se mihin useiden eri kokeilujen, ja meidän kommenttien jälkeen päädyttiin. Tämä on se hyvin yksinkertainen versio asiasta.

Testauksesta on ollut puhetta jonkin verran asian tiimoilta. Missä palloa on testattu ja miten?

– Aluksi teimme kuvaustestin, jossa kuvattiin erivärisiä palloja, ja vertailimme niitä olemassaoleviin palloihin. Näin tehtiin myös silloin, kun siirryttiin aikoinaan persikanväriseen palloon ja silloin kun siirryttiin vaaleansiniseen versioon. Samoin silloin, kun pelattiin keltaisella pallolla.

– Palloa kuvattiin testivaiheessa, ja nauhaa näytettiin televisioväelle. Lähes tuon nykyisen värinen oli Tshekin television nähtävillä viime MM-kisoissa. Silloin palloa myös kuvattiin kentällä. Sen jälkeen palloa näytettiin naisten MM-karsinnoissa ainakin kahdessa eri Euroopan karsintalohkossa, joissa muun muassa Suomi näki ihan tuon fyysisen pallon. Viimeistä versiota pallosta kuvattiin vielä erikseen.

– Suoranainen ongelma tulee seuraavassa, ja sen suhteen meidän pitää nostaa kättä kuivumaan. Kuvasimme palloa läheltä, kun se oli menossa poispäin kamerasta. Emme kuitenkaan kuvanneet palloa tarpeeksi liikkeessä tai pelin tiimellyksessä. Meidän näkemyksen mukaan ongelma on siinä, että pallo häviää, kun se menee vähänkin valaistuksesta, kameraoptikasta, ja striimin ulostulosta poispäin. Tarkemmassa televisiokuvassa se näkyy kuitenkin suhteellisen hyvin.

– Joukkueet ovat tänään itse Euroopan Cupissa halunneet jatkaa ”hot orangella” ja hallissa pallo näkyy ihan hyvin. Siellä valaistus on niin heikko, että valkoinen pallokaan ei oikein näkyisi striimissä.

– Pääpulma on kuitenkin se, että uusi pallo ei näy striimeissä. Olen itse katsonut sekä SB-Pron että Oilersin kotipelejä, ja pallo on selkeä ongelma. Meidän pitää nyt selvittää mitä on tehtävissä. Olemme olleet Unihocin kanssa keskusteluissa jo maanantaista lähtien, ja etsimme erilaisia vaihtoehtoja tilalle. Hankitaanko me jokin uusi väri, vai mennäänkö kisat esimerkiksi valkoisella pallolla. Mitään päätöstä ei ole vielä tehty.

Nyt testataan palloa vielä jokin aika tiedotteenne mukaan. Onko päätetty jo kuinka kauan?

– Aika nopeastihan se päätös tulee tehdä, koska käytännössä ei ole mahdollista kuin se, että pelataan tuolla tai valkoisella pallolla. Uutta palloa ei voida tuoda ihan tällä aikataululla. Se on ”hot orange” tai valkoinen pallo.

Pallo on Unihocin valmistama. Kuitenkin tiedotteessa puhutaan ”IFF:n dynaamisesta hot orangesta”. Mikä on virallisesti pallon alkuperä?

– Se on Unihocin pallo.

Niin siis teidän yhdessä kehittämä vai?

– He ovat esittäneet meille sen pallon, ja me olemme sen hyväksyneet. He siis esittivät eri vaihtoehtoja ja tuo oli niistä paras.

Kuinka todennäköisenä pidät sitä, että Hot Orangella pelataan naisten MM-kisoissa joulukuussa?

– Henkilökohtaisesti voisin sanoa, että se on mahdollista, mutta ei mitenkään ylivoimaisen todennäköistä.

Palautetta on ilmeisesti tullut paljon, kun olette julkaisseet myös tiedotteen aiheesta. Onko se ollut positiivista vai negatiivista?

– Palaute on ollut pääosin lähinnä neutraalia, mutta Suomesta palaute on ollut kriittistä. Pelaajilta kommentit ovat olleet tasoa ”ei siinä nyt mitään”. Kovempi palaute on tullut niiltä, jotka ovat katsoneet pelejä striimeiltä. Unihoc on saanut positiivista palautetta pallosta.

– Taannoin olin katsomassa naisten Sveitsi-Tshekki -peliä Eerikkilässä ja pallo näkyi siellä hallissa ihan hyvin. Suomen naisten päävalmentaja Lasse Kurronen totesi maajoukkuepelien jälkeen silloin, että palloa oli vaikeaa löytää sieltä striimiltä. Ongelma on edelleen myös se, että palloa on käytetty suhteellisen vähän. Striimilähetys on Suomessa aika normi nykyään, kuvauskalustot vaihtelevat, ja siksi siitä on Suomessa tullutkin varmasti eniten palautetta.

– Lähtökohtaisesti olemme reagoineet asiaan siksi, että pallo ei toimi striimauksessa niin hyvin kuin olisimme toivoneet, joten meidän on pakko miettiä asiaa. Aloitimme asian ruotimisen toki välittömästi, kun ensimmäiset kommentit näkivät päivänvalon. Se ei ole meidän valmistama pallo, vaan yhteistyökumppanimme valmistama pallo. Virallinen pallo on nimeltään ”Dynamic hot orange”.

– Aikaisemmin pelattiin ”Craterilla” ja valkoinen versio tuosta on nyt vaihtoehtona. Mailanvalmistajan halu on tässä se, että he haluavat erottua pallollaan massasta. Rehellisesti sanottuna ”pallo näkymättömyys” on kokonaisuudessaan huono juttu, mutta tuli meille yllätyksenä. Teimme kaiken saman pallon testauksessa kuin aikaisemminkin olemme tehneet.

– Meidän mokamme oli se, että emme kuvanneet palloa ennakkoon pelitilanteessa. Emme toki saaneet siihen myöskään mahdollisuutta, Liljelund päätti.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen