Liigat

Mäkelä suorapuheisena alkukaudesta ja ÅIF-pelin tapahtumista: ”Siitä olisi pitänyt jakaa punainen kortti”

03.10.
2019
Liigat

Miro Mäkelä ei kierrellyt, vaan kertoi avoimesti Tiikereiden alkukauden vaikeuksista. ÅIF-pelin puhuttaneista tilanteistakin Mäkelällä oli selkeä mielipide. Kuva: Juhani Järvenpää

Tikkurilan Tiikerit pelaa paraikaa historiansa ensimmäistä kautta miesten Salibandyliigassa. Nousijan kausi on ollut haasteellinen toistaiseksi.

Tiikereitä luotsaa liigan nuori päävalmentaja Miro Mäkelä, 29. Kolmesta pelistä joukkue on kerännyt toistaiseksi vain yhden pisteen.

Kolme peliä ja kasassa yksi piste. Kuinka tyytyväinen olet teidän kauden aloitukseen kokonaisuutena?

– Jos pistetiliä mietitään niin en hirveän tyytyväinen. Oli tiedossa, että alkukaudesta on enemmän joukkueita vastassa, joilta on realistista saada pisteitä. En ole hirveän tyytyväinen tähän saldoon, Mäkelä kommentoi puhelimen välityksellä.

ErVille Tiikerit hävisi 7-3, ÅIF:lle rankkarikisan jälkeen 7-6 ja LASBille 9-5. Varsinkin ÅIF:ia vastaan joukkueella oli saumat ottaa täysi pistepotti.

Yksi asia on leimannut otteita. Joukkueen kaikki pelit ovat olleet tasan kahden erän jälkeen. ErVi voitti päätöserän 4-0 ja LASB 5-1. ÅIF:ia vastaan joukkue johti kahdella maalilla ennen viimeistä kymppiä, mutta ÅIF nousi tasoihin viiden minuutin ylivoiman turvin ja vei lopulta voiton.

Toisaalta se kertoo siitä, että joukkue pystyy haastamaan kovempia ryhmiä, mutta toisaalta myös siitä, että otteluiden sisällä taso vaihtelee liiaksi.

Kaikissa peleissä ottelut ovat olleet tasan kahden erän jälkeen. Miksi kolmannet erät ovat niin vaikeita Tiikereille?

– Siihen on varmasti aika monta syytä. Isoimpana syynä pidän sitä mitä tässä joukkueen kanssa on analysoitu, että tunne rupeaa ohjaamaan toimintaa. Pikkuisen ylireagoidaan tietyissä tilanteissa varsinkin puolustuspäässä. Kun yksi pelaaja ylireagoi niin joku joutuu paikkaamaan. Sitten kun siellä riittävästi paikataan, niin jostain löytyy tiloja, jotka tuon tason vastustajat sitten käyttävät hyväkseen.

– Vaikka meillä on nuori porukka, jolla ei ole paljoa liigakokemusta niin meillä on paljon voittamiseen tottuneita pelaajia. Voitontahto on todella kova, ja noissa kolmansissa erissä se menee yli, Mäkelä selvensi.

Onko liigavauhdissa ollut jotain sellaista mikä on yllättänyt toistaiseksi?

– Ei oikeastaan ole mikään yllättänyt. Tiedettiin se, että virheistä rokotetaan kovalla kädellä ja niin se on alkukaudesta mennytkin. Tämä oli ihan tiedossa.

ÅIF-pelissä oli kiistanalaisia tilanteita, joista yksi eteni kurinpitoon ja toinen jäi pelkästään videotuomarin tutkittavaksi. Ensiksi mainitusta ei ole julkaistu ratkaisua suuntaan tai toiseen.

Leevi Loipon ulosajo käväisi myös käsittelyssä, mutta Loipolle ei lisäpelikieltoa jaettu, ja Tiikerit-hyökkääjä pelasi jo sunnuntaina.

Mitä mieltä olet siitä Joakim Lundin (Tiikerit) ja Miika Kososen ÅIF välisestä tapauksesta?

– Henkilökohtainen mielipide on se, että ihan käsittämätöntä, että tuomarit eivät puuttuneet tilanteeseen pelissä, vaikka molemmat ilmoittivat nähneensä tapauksen. Toinen asia on se, että jokaisessa pelissä on otteluvalvoja, jonka pitäisi tällaiset asiat raportoida ja hänkään ei nähnyt tilanteessa minkäänlaista vääryyttä tapahtuneen.

– Aika paljon sitä kelailin tilannetta videolta silloin illalla, ja mielestäni tuollaiset tarpeettomat, vieläpä päähän kohdistuvat kontaktit, pitäisi ehdottomasti saada meidän lajista pois. Minun mielestäni on käsittämätöntä, että se ei edennyt videotuomarilta eteenpäin kurinpitoon.

Entä kurinpitäjälle edenneestä Yannick Lindroosin ja Roope Fromin tilanteesta?

– Siinä oli mielestäni aika selkeä tilanne. Meidän pelaaja haastoi ja vei kaveria aika puhtaasti. Sen jälkeen laitettiin polvi eteen ja estettiin sillä läpiajo. Tarkoituksena oli selkeästi ottaa vauhti pois. Siitä olisi pitänyt jakaa punainen kortti. Meillä olisi auennut 2-0-hyökkäys jatkoajalla ja ihmettelen sen vuoksi, että emme saaneet myöskään rankkaria siitä. Sanoinkin pelin jälkeen pressissä, että tuollaisista tempuista ei punakortti heilu, mutta meidän pelaaja sai kärjistäen pallon suojaamisesta ulosajon.

– Lauantai-ilta ei mielestäni mennyt ihan lapaan, Mäkelä paalutti.

Tiikereillä on mahdollisuus napata liigauran avausvoitto lauantaina Oulussa, kun se kohtaa OLS:n. Parannettavaa riittää alkukauden perusteella.

– Kyllä meidän ehdottomasti pitää parantaa meidän puolustusalueen puolustamista. Sen suhteen sakkaa tällä hetkellä varsinkin niissä kolmansissa erissä. Tämä viikko on lähdetty aika perusasioista liikkeelle ja on ehditty katsoa jo videoita asian tiimoilta. Se on seikka mikä meidän pitää saada kuntoon, jos halutaan haaveilla pisteistä. Toivottavasti saadaan muutama pelaaja tuolta sairastuvalta viikonloppuna pelaamaan.

Tiikereiden pelissä riittää muutakin kehitettävää, kunhan peruspilarit ovat kunnossa.

– Se jää nyt nähtäväksi, että kuinka hyvin puolustuspään asiat iskostuvat. Kevään ja kesän aikana harjoiteltiin puolustuspelaamista ja pääpaino oli niissä asioissa. Sen jälkeen on siirrytty enemmän pallolliseen peliin. Se on tietenkin meikäläisen moka, että kuvittelin hommien olevan sellaisessa kunnossa, että pystymme lähtemään pelaamaan pisteistä. Kolme ensimmäistä peliä ovat osoittaneet, että näin ei ollut. Hinkataan sitä sektoria niin pitkään, että saadaan oma pää kuntoon ja katsotaan sen jälkeen sitä pallollista pelaamista, Mäkelä ruoti itsekriittisesti.

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen