Liigat

OLS:n alasarjalöytö Veteläinen ei ota paineita KalloCast-julkisuudesta: ”Paljon tulee kuittailua kavereilta”

22.10.
2019
Liigat

Debyyttikauttaan liigassa pelaava Asla Veteläinen on iskenyt kolme maalia. Kuva: Juha Käenmäki

OLS menetti aiempien vuosien tapaan kärkipelaajia ja haki vahvistuksia alemmista sarjoista. Yksi keltapaitoihin siirtyneistä tulokkaista on Ylijohtava Lötjösen tarkan syynin alla pelaava Asla Veteläinen, joka tarttui Pääkallon haastatteluun Kastellin monitoimitalolla.

Reilut sata kilometriä Oulusta etelään sijaitsevasta Oulaisten pikkukaupungista ponnistaneen Veteläisen, 24, reitti liigakentille ei ole ollut aivan tavanomainen. Edelliset kolme kautta vierähtivät Rankoissa Ankoissa. Viime kaudella Veteläinen pelasi 2-divaria, sitä ennen kaksi kautta 3-divaria. Hyppy liigaan on ollut sitä kautta melkoinen.

Kolme vuotta nuoremman Valte Karvosen kanssa Ankoista Luistinseuraan hypännyt kaksikko teki kaksivuotiset sopimukset elokuussa. Veteläinen kertoo OLS:n selkeään 6–2-kotivoittoon päättyneen LASB-ottelun jälkeen, että ensimmäisen yhteydenotto tuli keväällä.

– (Jani) Lipsanen soitteli ja kyseli onko ylipäänsä minkälaisia suunnitelmia peliuralle ja kartoitti olisiko meikäläisestä panostamaan tarpeeksi. Alun perin oli tarkoitus hypätä aiemmin mukaan treenirinkiin, mutta tuli pientä vaivaa jalan kanssa ja pari kuukautta meni huilissa.

– Kesän aikana pääsin treeneihin hyvin sisälle ja tuli onnistumisia. Treeni- ja viikko kerrallaan kateltiin riittävätkö ne rahkeet, Veteläinen taustoittaa OLS-siirtoaan.

Ainakin alkukauden perusteella rahkeet ovat riittäneet. Rightilta ampuva laituri on ollut OLS:n kolmanneksi tehokkain peluri yhdessä Tuukka Kiviojan kanssa, summattuaan seitsemään otteluun tehot 3+3=6. Liigavauhti on maistunut alasarjalöydölle, vaikka hän kertookin, että haasteita riittää.

– On se iso hyppy sinällään ollut. Pelaajat ja joukkuepelaaminen ovat ihan eri tasoa.

– Tämä alkukausi, mitä olen ollut pelaavassa on mennyt itseltä ihan ok. Paljon on toki parannettavaa. Ei ole tullut isompia virheitä, mutta etenkin tilanteiden lukemisessa ja tunnistamisessa on paljon parannettavaa. Sitä kautta pystyisi pelaamaan puolustussuuntaankin paremmin.

”Osallistuminen ei riitä”

Hanakasti ampuvan Veteläisen vahvuudet ovat hyökkäyspäässä. Hän kokee onnistuneensa alkukaudesta juuri vastustajan kenttäpuolella.

– Jonkun verran oon ainakin tehnyt pisteitä. Tullut muutamia tärkeitä maaleja ja sitä kautta ehkä ne onnistumiset. Ehkä sen nostaisin.

OLS:n alkukausi taas on mennyt vahvasti odotusten mukaan. Viime kaudella yhdeksänneksi sijoittunut joukkue on voittanut kolme peliä ja hävinnyt neljä. Tappiot nuori oululaisryhmä on kärsinyt viime kauden pudotuspelijoukkueille. Voitot se on raapinut alapuolelleen viime kaudella sijoittuneilta ryhmiltä. LASB-voitto kuitenkin nosti oululaiset pudotuspeliviivan päälle. Miten OLS siis aikoo palata kevään peleihin kolmen vuoden tauon jälkeen?

– Pelissä täytyy parantaa paljonkin, että pleijareihin mennään, mutta kyllä se on meillä selkeä tavoite. Tiedetään itse, että pystytään sinne pääsemään. Se vaatii myös sen, että pystytään pelaamaan ehjiä 60-minuuttisia. Tullaan peleihin vahvasti ja pidetään oma peli kasassa sen 60 minsaa.

Häntäpään ryhmien lisäksi voittoja pitäisi kuitenkin raapia myös ennakkoon kovemmilta joukkueilta. Veteläinen tiedostaa tämän.

– Jos nyt eilistä TPS-peliäkin katsoo, niin siinä ei oltu sillä lailla ajatuksen tasolla mukana, että oltaisiin kamppailtu voitosta. Niitä jengejä vastaan pitää pystyä voittamaan ja pelaamaan kovaa.

Haastattelun pohjalta Veteläisestä jää mielikuva tavoitteellisena urheilijana. Etenkin halu tehdä maaleja tulee moneen kertaan esille. Pidemmän tähtäimen tavoitteita hyökkääjä ei ole asettanut, vaan fokus on kaksivuotisen liigasopimuksen myötä meneillään olevassa sekä tulevassa kaudessa.

– Vaikka nyt on niin sanotusti ”farmikausi”, eikä isoja tavoitteita vielä ole, niin sen olen päättänyt, että pelkkä osallistuminen ei riitä. Haluan onnistua peleissä ja auttaa joukkuetta voittamaan. Kun mennään tiukkoihin matseihin, niin haluan siellä onnistua ja tehdä maaleja. Toki opetteluahan tämä vielä on.

– Tavoite on, että kun kaksivuotisen sopimuksen toinen kausi pyörähtää käyntiin, niin olisin ihan joukkueen kärkipään pelaajia ja pystyisin auttamaan joukkuetta eteenpäin.

Podcast-julkisuus on lähinnä huvittanut

Viimeistä vuotta Oulun Yliopistossa luokanopettajaksi opiskeleva hyökkääjä on noussut hieman varkain salibandyväen huulille. Lajipersoona Toni Lötjönen ruoti OLS:n siirtokesää Pääkallon siirtoanalyysissä kovin sanoin ja sai pohjoisesta kipakkaa palautetta, koska oli lukijapalautteen mukaan aliarvioinut Veteläisen ja Karvosen hankintoja.

Ylijohtava päätti ottaa alasarjoista naaratun kaksikon kummipelaajikseen ja KalloCastissa on seurattu tarkalla kammalla duon otteita.

– Lähinnä hupaistahan se on, että on saanut tuollaista huomiota. Ei siitä mitään painetta ole sinällään otettu. Paljon tulee kuittailua kavereilta.

Minkäalaiset terveiset OLS:n alasarjalöytö lähettää Lötjöselle?

– Mukavan oloinen mies. Tuu käymään vaikka kahavilla, Veteläinen päättää leveällä Oulun murteella.

Jaakko Tiira
Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira