Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Onko TI-Jeppe koko Salibandyliigan kasvot?

14.10.
2019
Pääkirjoitus

Welhoista löytyy hiukan yllättäenkin kauden kohutuin pelaaja. Jesper Kauhanen ei kuitenkaan esiinny tässä kuvassa. Kuva: Esa Jokinen

Julkaisimme viime viikolla haastatteluartikkelin, jossa kerroimme Welhojen liigapelaajan Jesper Kauhasen osallisuudesta Temptation Islandin uusimmalle kaudelle.

Kyseessä oli kevyt urheilua ja viihdettä yhdistävä uutinen, joka oletetusti kipusi viikon luetuimmaksi. Kauhanen itse kertoi reissustaan varsin suorasanaisesti, ja myös pilke silmäkulmassa.

Uutisen tarttui samana päivänä Helsingin Sanomat, joka käytännössä siteerasi juttuamme, eikä tuonut siihen mitään lisäarvoa.

HS siteerasi räväkimmin tätä kohtaa haastattelusta, ja nosti lainauksen otsikkoonkin:

”Siellä oli sellainen suhteellisen hyvä ruokavalio, vaikka keittoa tuli otettua melkein joka toinen päivä. Kiloja ei tullut oikeastaan yhtään, ja sen jälkeen on tullut treenattua aika kovaa. Kunnossa ollaan, ja kausi on jo hyvässä vauhdissa käynnissä.”

Iltalehti oli tehnyt myöhemmin oman artikkelinsa, jossa se oli myös haastallut Kauhasta. Jutussa Kauhanen kertoi, että parin viikon rälläyksen jälkeen paluun lenkkipolulle ei ollut helpoin mahdollinen.

En tietenkään halua unohtaa Seiskaa, joka ilmeisesti uutisoi asiasta lehdessään myöskin torstaina. Seiska käytti termiä ”huippu-urheilija”, mikä on totta osiltaan.

HS:n jutun terävin kärki tuli myöhemmin tutuksi sosiaalisen median keskusteluissa ja keskustelufoorumilla. Koko laji ei voi olla urheilua, kun yksi pelaaja on viettänyt kostean parin viikon jakson julkisessa ohjelmassa. Sen seurauksena osa laji-ihmisistä oli sitä mieltä, että tällaista ei kannattaisi uutisoidakaan lajin maineen menetyksen uhalla.

Muutama juttu asiaan liittyen. On ensinnäkin tietenkin totta, että huippu-urheilijalle ei tee hyvää viettää muutamia viikkoja pullo kädessä tosi-tv -ohjelman kuvauksissa.

Kauhanen ilmoittautui kuitenkin ohjelmaan jo viime kaudella, jolloin hän pelasi kakkosdivisioonassa. Toisekseen, kun Salibandyliigassa pelaa yli 300 pelaajaa, niin onko yhden pelaajan arvo näin suuri asiaa pohdittaessa? Onko Kauhanen nyt koko Salibandyliigan ainoat kasvot?

Tiettävästi Marko Jantunen dominoi jääkiekon SM-liigaa vielä kymmenkunta vuotta sitten umpijurrissa. Kimi Räikkönen saattoi ryypätä parikin viikkoa putkeen kesälomillaan, ja palata rattiin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Ovatko nämä hyviä esimerkkejä? Eivät. Pääteltiinkö näistä, että jääkiekko tai formulat eivät ole urheilua? Ei päätelty.

Vaikka en haluaisi sinällään verrata eri lajeja keskenään, niin tuossa oli vain kaksi yksittäistä esimerkkiä, mutta tapauksia on ollut, ja on muissakin lajeissa edelleen.

HS:n valitseman juttukärjen osalta näen tässä suoraa jatkumoa sille hyvässä yhteisymmärryksessä julkaistulle ”voipaketti-artikkelille”, jossa ääni oli annettu Eerikkilän Kyösti Lampiselle. Lampinen näki pelaajat Oivariini-pakkauksina ja kertoi kuinka amatöörilajissa ei edelleenkään harjoitella tarpeeksi. Tähän pirtaan sopiikin kuin nakutettuna Kauhasen soidinmatkasta ilon irroittelu.

Ps. Toivoisin jatkojutun, jossa kerrotaan montako voipakettia Kauhanen kasvoi ohjelmassa ollessaan, vaikkei omien sanojensa mukaan lihonnut lainkaan.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen