Profeetat: B-poikien SM-sarjan kausiennakko podcastina ja tekstitiivistelmänä

Profeetat syynäsivät B-poikien SM-sarjan ennakkoasetelmat. Kuva: Juha Käenmäki

Profeetat syynäsivät B-poikien SM-sarjan ennakkoasetelmat. Kuva: Juha Käenmäki

Profeettojen kahdeksannessa jaksossa käydään läpi B-poikien SM-sarjan ennakkoasetelmat.

Ohessa on rankattu joukkueet paremmuusjärjestykseen ja saman löydät podcastista kuuntelemalla. Suosittelemme ensisijaisesti podcastin kuuntelua. Teksti toimii podcastin tukena.

Podcast on tuotettu yhdessä Gamesaverin kanssa. Löydät sen myös Itunesista, Spotifysta ja Acastista.

Tekstiennakko

B-pojat ratkovat paremmuuttaan jälleen kaksikertaisen sarjan kautta ja runkosarjan kuusi ensimmäistä varmistavat paikkansa kevään tosipeleihin. B-pojissa on hienona yksityiskohtana se, että myös divareista on mahdollisuus nousta keväällä pelaamaan mitaleista ja jopa kannusta. Toki tuolla matkalla on monta kiveä käännettävänä, mutta edellisiä kausia katsomalla ei välttämättä olisi isokaan yllätys, jos joku tulisi ja nappaisi itselleen laatan kaulaan. Runkosarjan sijat 7 ja 8 ovat aina olleet haastavia, mutta lähdetään ennakossa kuitenkin liikkeelle siitä, että nuo Sm-sarjan joukkueet ennakkosuosikin viitan jaksavat kantaa harteillaan loppuun saakka.

B-pojissa joukkueiden paremmuutta arvioitaessa on hyvä muistaa ainakin seuraavat tekijät. Runkosarjan sijoitus kertoo joukkueen iskukyvystä pitkän kauden aikana ja karsinnat sekä kevään pudotuspelit taas siitä kuinka hyvin joukkue voi yksittäisissä peleissä pärjätä parhaalla kokoonpanollaan. Osa B-ikäisistä pojista pelaa suurimman osan peleistään joko A-junioreissa tai miesten mukana, ja näiden pelaajien poissaolot vaikuttavat merkittävästi joukkueen iskukykyyn ja sijoituksen arvioon sarjassa. Tässä ikäluokassa on kuitenkin niin, että yksittäinen pelaaja voi parhaimmillaan ratkaista pelit joukkueelleen jopa yksin. Yksi tekijä vielä arviota tehdessä on niiden pelaajien iskukyvyn arviointi, jotka siirtyvät C1-ikäluokasta B-ikäisiin. Näiden osalta on todettava, että peli muuttuu ensimmäistä kertaa merkittävästi ja osalla sopeutuminen uuteen pelinopeuteen, ja muihin haasteisiin ottaa enemmän aikaa kuin toisilla.

Mutta missä ovat kaikki nimet? Kuka on joukkueen suurin stara ja ketä kannattaa seurata? Kuka on uusi tulevaisuuden lupaus ja kenen pelipaidalla nimmareilla varustettuna voisi olla arvoa vielä tulevaisuudessakin?
Kuuntele podcast ja olet viisaampi!

Jakson sisältö:
0.00 – 6.28 ALKULÄMMÖT
6.28 – 10.38 POHJUSTUS B-POIKIEN ENNAKKOON

10.38 – 15.13 SIJA 12

STEELERS
Jos hakisi tämän kauden Steelersille yhteistä nimittäjää, joka koskisi niin miesten edustusta, A-poikia kuin B-poikiakin, niin tuo sana olisi helppo muovata muotoon – nuori. Seurassa on paljon jopa ihan tähtistatuksella pelaavia B-ikäisiä poikia, mutta näiden sankareiden otteita voinee paremmin seurata tulevalla kaudella niin pääsarjatasolla kuin A-pojissakin. Tämä nuorennusleikkaus seurassa toki tarjoaa pelaajille mahdollisuuden kehittyä ja hakea omia rajojaan salibandyn parissa, mutta valitettavasti näin B-poikien SM-sarjan osalta tuo näyttäytyy siten, että joukkueen hyvä taisteluilme tuskin kantaa viimeistä sijaa pidemmälle.

15.13 – 17.58 SIJA 11

O2-JYVÄSKYLÄ
Tällä kertaa Jyväskylän alueen herruus meni toiselle happiryhmälle kun yllätysvalmiina karsintoihin saapunut ja ennakkoluulottomasti esiintynyt ryhmä nappasi SM-sarjapaikan häviämättä kertaakaan karsinnoissa. Edelliskaudella O2-Jyväskylä ei esiintynyt B-poikien valtakunnallisissa sarjoissa ja tuohon liittyykin arviota tehdessä suuria kysymysmerkkejä. Pitkät matkat yksittäisiin peleihin herättävät arvailua sille onko joukkue valmis pelaamaan kovatasoisia kamppailuja ympäri Suomea? Joukkue tuli karsintoihin yllätysvalmiina ja käytti tuon mahdollisuuden hyväkseen, mutta pitkä kevääseen saakka jatkuva sarja on toinen juttu. Jokainen sarjapiste on kovan työn takana ja tänä vuonna joukkue löytynee sarjan häntäpäästä kovasta yrityksestä huolimatta.

17.58 – 20.21 SIJA 10

KOOVEE
Kooveen edellinen kausi oli seuralle varsin raskas, kun miesten edustus ja A-juniorit vaihtoivat sarjatasoa alaspäin ja tuo ei voi olla näkymättä myöskään B-poikien toiminnassa. Pojat pelasivat kuitenkin vahvat karsinnat ja lohkokakkosena varmistivat paikan SM-sarjaan ilman ylimääräistä pudotuspeliä. Joukkue omaa mahdollisuuden hyvänä päivänä haastaa kaikki tässä sarjassa esiintyvät ryhmät aina kärkeä myöten, mutta vastaavasti tappio kelle tahansa ei olisi yllätys. Pelienvälinen ailahtelevuus haitannee kuitenkin joukkueen mahdollisuutta kivuta pudotuspelijoukkueeksi ja keväällä mitataankin kuinka pelimotivaatio säilyy sarjan loppuun saakka.

20.21 – 23.42 SIJA 9

HAWKS
Joukkue on kokenut tälle kaudelle merkittäviä muutoksia kun haukkapaitaan on siirtynyt varsin suurehko ryhmä pelaajia lähialueen seuroista. Uudistunut ryhmä esiintyi karsinnoissa kuitenkin siten, että paikka korkeimmalle tasolle varmistui, mutta sarjakauteen lähdettäessä kysymysmerkkinä joukkueen yllä leijuu se, millä aikataululla joukkue saadaan hitsattua yhteen. Jos aikataulu onnistuu voi ryhmä hyvinkin löytyä yllättävänkin korkealta sarjataulukosta, mutta varovaisen arvion mukaan pudotuspelit jäänevät tällä kaudella kokematta.

23.42 – 27.13 SIJA 8

LASB
Edelliskauteen verrattuna joukkue lähti leikkiin mukaan omalla ryhmällään ja tekikin sen varsin mallikkaasti. Joukkue pelasi karsinnat vakuuttavasti läpi ilman pudotuspeliä, mutta lepääkö ryhmän menestys tulevassa SM-sarjassa kuitenkin liikaa muutamien pelaajien varassa? Päällekkäisten pelien määrä A-poikien ja B-poikien välillä on saatu järkevälle tasolle, joka teoriassa mahdollistaisi kärkipelaajien pelaamisen myös omassa ikäluokassaan. Joukkue tullee taistelemaan viimeistä paikasta jatkopeleihin kynsin ja hampain, ja tällä kertaa tuo taistelu kääntynee LASBin voitoksi.

27.13 – 30.22 SIJA 7

WELHOT

Kuopion salibandyosaamisen nostamista esiin vanhempien juniorisarjojen kirkkaimpiin valoihin onkin jo odoteltu, ja tänä vuonna tuohon huutoon vastaa Welhojen B-pojat. Joukkueen kirkkaimmat tähdet loistavat liigan mukana ja junnumaajoukkueiden listoilta löytyy muitakin tulevaisuuden pelaajia. Joukkue on tänä vuonna varsin vakuuttava ja jätetään tälle ryhmälle vielä se mahdollisuus pelata korkeammistakin sijoituksista jos miesten edustusjoukkueen taival päättyisi keväällä sopivasti ja siellä pelaavat pääsisivät mukaan. Varovainen arvio tälle ryhmälle on kuitenkin sarjataulukon sija numero seitsemän.

30.22 – 33.30 SIJA 6

JOSBA
Itä-Suomen salibandyn nostetta on lisäämässä Joensuun rytmiryhmä, jonka B-pojat tulevat tällä kaudella tarjoamaan varsinkin kotikentällään vastustajilleen ikimuistoisen inhottavia hetkiä. Joukkueen karsintataivalta leimasi ehkä tasaisuuden puute, mutta varsinkin pudotuspeli Seinäjoen poikia vastaan osoitti, että kyseessä on tähän sarjaan todella iskukykyinen ryhmä. Missä sitten joukkueen kärkipelaajat pelaavat, on kysymys, johon saataneen vastaus vasta sarjan edetessä. Joukkue on kuitenkin osoittanut, ettei se yhtä miestä kaipaa, joten sijoitus puoleenväliin tätä sarjaa on vähintäänkin kohtuullinen arvio.

33.30 – 36.22 SIJA 5

OLS
Oulun pojat osoittivat jälleen kuuluvansa juniorisalibandyn huipulle tarraten kiinni valtakunnalliseen sarjaan ja tulevatkin ihan tosissaan taistelemaan mitaleista tulevalla kaudella. Joukkueen kärkipelaajien takaa löytyy laadukkaita vastuunkantajia, mutta riittääkö laajuus kuitenkaan tiukoissa paikoissa aivan sarjan kärkiryhmiä vastaan? Keväällä tosipelien koittaessa voi olla kuitenkin, että laajemmilla ryhmillä operoivat joukkueet ovat vielä liian korkeita esteitä ylitettäväksi.

36.22 – 40.11 SIJA 4

CLASSIC
Tämän joukkueen nimilistaa tarkastellessa ei voi kuin ihmetellä, voiko tällä ryhmällä hävitä yhtäkään peliä? Seuran laadukas juniorivalmennus mahdollistaa useammankin pelaajan hakevan ärsykkeitä myös muista sarjoista ja parhaimmillaan B-ikäisten huiput ovat jopa liigan edustuksen mukana. Se on suorituksena maininnan arvoinen kun kyseessä on kuitenkin maailman paras seurajoukkue. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että kaikki B-ikäiset pojat tuskin keväällä ovat omassa ikäluokassaan edustamassa, kun seuran toiminnassa nuo pelit jatkunevat kaikissa sarjatasoissa aina mitalipeleihin asti. Tästä johtuen on Classicin tyydyttävä tällä kertaa B-pojissa neljänteen sijaan.

40.11 – 42.15 SIJA 3

TPS
Edelliskauteen verrattuna sen vastuunkantajat ovat edelleen mukana vuoden vanhempana ja valmiimpana. Joukkueen kärkinimet tunnistaa jokainen salibandya seuraava taho, ja varsinkaan hyökkäyspään tehoista tuleva kausi tuskin jää kiinni. Joukkueen kärkipelaajien vastuu A-pojissa saattaa kuitenkin loppua jo ennen välieriä, joka voisi tarkoittaa sitä, että vähintäänkin kilpailukykyisellä ryhmällä B-pojat voisivat mitalipeleihin valmistautua. Kahden kovan kaataminen ei vielä kuitenkaan onnistu, ja himmeimmät mitalit jaetaan Aurajoen suuntaan.

42.15 – 45.28 SIJA 2

ESPORT OILERS
Joukkue on tällä kaudella varsin kilpailukykyinen, sillä edelliskauden Suomen mestaruuden C1-pojissa Oilersin riveissä voittaneesta ryhmästä tulee useampikin vahvistus jo ennestään vahvaan ryhmään. Joukkueen kantavat voimat tulevat tällä kaudella Kauniaisten suunnasta, sillä useampikin isolla vastuulla joukkueessa operoiva tähtipelaaja omaa GrIFK -taustan ja tämä onkin hyvä muistutus siitä miten hyvin toimivalla yhteistyöllä voidaan saavuttaa menestystä ja juniorimitaleita. Joukkueen pelaajista suurin osa osallistunee myös A-poikien sarjaan ja vaikka päällekkäisten pelien määrä A-poikien ja B-poikien välillä on pyöreä nolla, voitaneen rasituksen asettamista haasteista heittää ilmoille vain arvailua. Taitoa joukkueessa on vaikka muille jakaa, mutta Espoossa on tyytyminen vain hopeisiin mitaleihin, kuten useampana viime kautenakin.

45.28 – 50.16 SIJA 1

ERÄVIIKINGIT
Kannua nostetaan tänä vuonna Mosahallilla ja aivan ansaitusti. Soraäänien keskeltä, ja ajoittain kovankin kritiikin kohteeksi joutuneen seuran arvostus voitaneen kirjoittaa uuteen uskoon myös epäilijöidenkin osalta. B-ikäisten ryhmä vilisee maajoukkuepelaajia ja laaja harjoitusrinki takaa laadukkaan treenaamisen. Joukkueen tähtipelaajien kuormitusta pystytään säätelemään huolellisesti ja vastaavasti jokainen pelaaja saa varmasti riittävästi ärsykkeitä omaan tekemiseen niin miesten edustuksen, Akatemian kuin A-poikienkin parissa. Varmaa on se, että ryhmässä on voitonnälkää, ja seura voi olla kauden jälkeen ylpeä pojistaan.

50.16 – 52.57 LOPPULÄTINÄT