Profeetat: Syynissä A-poikien SM-sarja – katso ennakkoarviot ja kuuntele kattava podcast

Oilers oli viime kaudella A-poikien Suomen mestari. Nyt kaudesta odotetaan vaikeampaa. Kuva: Juha Käenmäki

Oilers oli viime kaudella A-poikien Suomen mestari. Nyt kaudesta odotetaan vaikeampaa. Kuva: Juha Käenmäki

A-poikien SM-sarja käynnistyy keskiviikkona. Profeetat iskivät sarjan kimppuun tuoreessa podcastjaksossaan.

Tommi Manninen ja Jari Nissinen käyvät kaikki joukkueet läpi podcastissaan. Ohesta näet myös lyhesti tiivistetysti perusteluita eri sijoituksille. Podcastin kuuntelemalla saat kuitenkin paremmin kiinni SM-sarjan lähtötilanteesta. Podcast löytyy lopusta, ja se lävähtää eetteriin pienellä viiveellä.

Podcast on tuotettu yhdessä Gamesaverin kanssa. Löydät sen myös Itunesista, Spotifysta ja Acastista.

A-Poikien SM-sarja starttaa 2.10.2019 kahdentoista joukkueen turvin ja kaksinkertainen runkosarja saadaan päätökseen maaliskuun alkupuolella. A-poikien sarjaa leimaa aina pelien tason ailahtelu, joka usein johtuu niin armeijan harmaista kuin edustusjoukkueen tarjoamista mahdollisuuksista nuorille tähtipelaajille. Sijoituksia arvioitaessa on aina hyvä ja oikeastaan pakko ottaa huomioon edustusjoukkueen tilanne, sen mahdollisuudet sekä velvoitteiden pituus kevään pudotuspelien aikana.

”Nousevan tähden” osalta nimi kertonee kaiken tarpeellisen, mutta seuraa häntä voitaisiin joidenkin joukkueiden osalta oikeastaan kirjailla muotoon ”seuraa häntä jos hän sattuu olemaan kokoonpanossa mukana”. On useita A-ikäisiä poikia joiden mahdollinen ilmaantuminen junioreiden peleihin on aina huomioimisen arvoinen.

Sisältö:
0.00 – 3.42 Alkulämmittely
3.42 – 5.54 Pohjustus A-poikien ennakkoon

5.54 – 10.49 Sija 12

M-Team

M-Teamin valmistautumista kauteen voidaan ihan perustellusti pitää hankalana. Viime kauden pronssijoukkueesta suurin osa kasvoi ikänsä puolesta ulos. Sen lisäksi joukkueen yksi kirkkaimmista A-ikäisistä tähdistä, Simo Paulaharju, päätti jatkaa uraansa Nokialla. Näiden seikkojen vuoksi joukkue lähtee kauteen lähes täysin uudistuneena. Tulijapuolella ei tarttunut suuria kaloja haaviin, mutta Jere Vuohijoen nimi on maininnan arvoinen ainakin viihdearvonsa puolesta. Alkukausi kertonee pitkälti joukkueen suunnan, ja etukäteen arvioituna häntäpään joukkueiden keskinäisistä otteluista kerätyt pisteet saattavat hyvinkin merkitä loppukaudesta sarjapaikan säilyttämistä tai ajautumista sarjaporrasta alemmaksi.

Seuraa häntä: Jere Vuohijoki
Nouseva tähti: Joel Rodas

10.49 – 17.53 Sija 11

Steelers

Teräspoikia arvioitaessa ensimmäisenä täytyy nostaa esiin edustusjoukkueen runko, jossa A-ikäisten poikien määrällä täyttäisi kennollisen kananmuniakin. Miesten joukkueesta poislähteneiden jättämää aukkoa on pääsääntöisesti paikattu omilla junioreilla, joka on automaattisesti tarkoittanut hissiliikettä seuran sisällä ajatuksella A-juniorit liigaan ja omat B-juniorit A-poikiin. Miesten ja A-poikien pelien päällekkäisyys (3kpl) tarjoaa kyllä teoriassa mahdollisuuden pelata molempiakin sarjoja, mutta rasitus huomioiden tuskin montaakaan poikaa nähtäneen junnupuolella pelaamassa. Jos Steelers lähtisi A-poikien sarjaan kaikilla seuran A-ikäisillä pelaajilla olisi sijoitus luultavasti toisessa päässä tätä listaa.

Seuraa häntä: Jose Takala
Nouseva tähti: Jukka Jaakonsaari

17.53 – 23.01 Sija 10

Tiikerit

Tiikereiden ehkä aavistuksen yllätyksellinen nousu Salibandyliigaan käynnisti mukavan pöhinän Tikkurilan suunnassa. Joukkueeseen oli imua ja tulijoiden joukossa oli muutama A-ikäinen kultakimpalekin. Sääli vain, että näitä tähtipelaajia tuskin nähdään junioreiden puolella, ja sama toteamus koskee luultavasti myös omassa organisaatiossa edelliskaudella pelanneita. Nimet Toni Rintala ja Nemo Sipilä saapuivat vahvistamaan edustuksen rosteria ja kun muiden tulijoiden joukossa on lähinnä vasta A-ikäluokan peleissä suuren yleisön tietoon pyrkiviä pelureita, kuten Järnfors ja Juden, niin kovin kapeaksi jäänee Tiikereiden vastuunkantajien hartiat. Poistuneiden lista näyttää valitettavasti painavammalta ja pudotuspelit tältä kaudelta jäänevät haaveeksi.

Seuraa häntä: Toni Rintala
Nouseva tähti: Valtteri Järnfors

23.01 – 29.09 Sija 9

Oilers

Viime kauden mestarijoukkue hajosi käsiin oikein urakalla. Seura on ilmoittanut joukkueessa vain yhden pelaajan pelaavan edelliskauden mestaruuspokaalia nostaneesta ryhmästä. Raju muodonmuutos ja nuorennusleikkaus tarjoaa toki tulevaisuuden pelaajille kehittää itseään, mutta ulkopuolista hirvittää jo valmiiksi rasituksesta mahdollisesti aiheutuvat haasteet. Suurin osa pelaajista mahtaa pelata tulevalla kaudella niin A- kuin B-poikienkin SM-sarjaa. Tulijapuolella mielenkiinto kääntyy helposti rinnakkaisedustuksella Porvoon suunnalta saapuneisiin Teemu Färliniin ja Jere Karavirtaan. Miesten edustuksesta tuskin apuja on tiedossa ja uusille vastuunkantajille olisikin nyt oikein reippaan kokoista tonttia tarjolla.

Seuraa häntä: Jesper Silvonen
Nouseva tähti: Ethan Martin

29.09 – 34.51 Sija 8

Hawks

Edellisellä kaudella 1. divisioonan ylivoimaisesti voittanut ja sitä kautta vähintäänkin ansaitusti SM-sarjaan noussut joukkue on pirteä, ja uudenlaisen tuntuinen tapaus koko salibandykentällä. Joukkue on täynnä energisen oloisia pelaajia ja kun viime kauden joukkueesta ei lähtijöitä ollut kuin muutama, on joukkueen vahva runko hyvin kasassa ja valmiina peleihin. Varsinkin alkukaudesta muiden hakiessa vielä peliään on haukkapojilla mahdollisuus yllättää jopa muutama ennakkosuosikkikin, ja napsia tärkeitä sarjapisteitä jo heti alkumetreillä. Suurin kysymysmerkki lienee se miten joukkue joka viime kaudella kulki voitosta voittoon osaa tänä vuonna suhtautua siihen, että peleistä voi välillä jäädä käteen vain hyviä muistoja sarjapisteiden sijaan. Jos henkinen kantti kestää niin pudotuspelejä pelataan tänä vuonna myös haukanpesässä.

Seuraa häntä: Paul Puntonen
Nouseva tähti: Felix Skand

34.51 – 40.01 Sija 7

Happee

Jyväskylässä ollaan totuttu siihen, että keväällä pelataan pudotuspelejä myös A-poikien sarjassa. Tämä vuosi tuskin tekee poikkeusta, vaan hirvivasojen rytkeestä päästäneen nauttimaan tänäkin vuonna runkosarjan päättymisen jälkeenkin. Joukkueesta lähti ikäkorttia käyttäen muutama avainpelaaja, mutta Matti Minkkisen saapuminen tuo mukavasti hyvitystä tuohon tuskaan. Joukkueen kirkkain tähti Kaapo Siekkinen tuskin on muutamaa peliä lukuun ottamatta A-poikien mukana, vaan viihdyttää kansaa miesten riveissä. Muiden osalta tilanne lienee se, että peliaika haetaan junioripuolelta. Happee pääseekin siten aika mukavasti kehittämään peliään ja kenttäkoostumuksiaan kaikessa rauhassa. Joukkue on tunnettu hyvästä kääntöpelistään ja sitä hyödyntäen pisteitä kolisee riittävä määrä ja pudotuspelit odottavat.

Seuraa häntä: Kaapo Siekkinen
Nouseva tähti: Arttu Pylväläinen

40.01 – 45.57 Sija 6

TPS

Turussa jouduttiin aavistuksen yllättävään tilanteeseen viime keväänä, kun joukkue joutui karsimaan sarjapaikastaan. Tänä vuonna tuota pelkoa tuskin on vaan mustavalkoiset nähtäneen pudotuspeleissä kevään koittaessa. Viime kaudella joukkuetta ajoittain jopa yksin kannatelleen Eero Jalon jätettyä juniorivuodet taakseen on uusille vastuunkantajille paikka tarjolla. Tulijapuolella Aaro Ollikaisen nimi nousee heti kättelyssä esiin ja riippuen miesten edustuksen tilanteesta, saattaa tämä karhutaustainen taituri heiluttaa maaliverkkoja myös A-poikien puolella. Kun nimilistaan lisätään muut edustuksen ja junioreiden välillä seikkailevat nuoret, unohtamatta jo viime kaudella ajoittain loistokkaasti esiintynyttä Waltteri Vesteristä, on Aurajoen rannalla kaikki muu kuin pudotuspelipaikka pettymys.

Seuraa häntä: Aaro Ollikainen
Nouseva tähti: Waltteri Vesterinen

45.57 – 50.47 Sija 5

LASB

Monen papereissa tämä joukkue ei välttämättä löydy näin korkealta, ja peilaten ainoastaan viime kauden menestykseen on ihan ymmärrettävää, että epäilyksen varjo lankeaa arvion päälle. Pelaajaliikenne oli joukkueen kannalta kuitenkin postiviinen ja tulijapuolelta voi helposti nostaa montakin A-ikäistä poikaa Aatu Naskalin, Elmo Lavosen ja Eemeli Björnisen muodossa. Päällekkäiset pelit edustuksen kanssa on laskettavissa viiteen kertaan joten halutessaan A-poikiin on tarjolla todella kilpailukykyinen joukkue, joka on valmis haastamaan sarjassa kenet vain. Edelliskauden nuori joukkue on vuoden vanhempi ja jos edelliskauden ajoittainen hurmoksellinen esiintyminen pelikentillä saa jatkoa, on joukkueella mahdollisuus näyttää monelle epäilijälle miltä energinen ja tulosta tekevä salibandy näyttää.

Seuraa häntä: Elmo Lavonen
Nouseva tähti: Eemeli Björninen

50.47 – 57.59 Sija 4

EräViikingit

EräViikingit lähtee tulevaan kauteen varsin hyvistä asemista. Viime kauden taistelu sarjapaikasta on vaihtunut positiivisiin ajatuksiin tulevista peleistä. Edellisen kauden ajoittain aavistuksen nuorehko joukkue on jälleen vuoden vanhempi, viisaampi ja valmiimpi. Joukkueen perusrunko on pysynyt hyvin kasassa ja kun joukkue sai ulkopuolelta lisää maalintekovoimaa muun muassa Jasse Tuunasen ja Alex Eklundin muodossa, voidaan alkavalta kaudelta odottaa tuloksellisesti parempaa ErViä. Joukkueen pelaajat seikkailevat tuttuun tapaan niin miesten Liigan kuin 1. divisioonan Akatemiankin välillä, joten kokoonpanot muuttunevat jälleen peleihin melkoisesti. Onko tässä joukkueen kompastuskivi vai mahdollisuus ajaa uusia pelaajia sisään vahvaan ryhmään? Kaiken osuessa kohdilleen ja pääsarjassa pelaavien joukkueiden mahdollinen aikainen kauden päätös voisi vapauttaa keväälle EräViikinkien A-junioreihin varsin kilpailukykyisen joukkueen.

Seuraa häntä: Konsta Kupela
Nouseva tähti: Kalle Fält

57.59 – 1.01.59 Sija 3

Nokian KrP

Kaksi kolmesta mitalista on matkaamassa tänä vuonna Tampereen talousalueelle ja ihan syystäkin. Nokian Krp on jo vuosikaudet kuulunut siihen ryhmään, jolle on povattu hyvää sijoitusta vanhempien junioreiden sarjoissa, mutta tulokset ovat vielä antaneet odottaa itseään. Joukkueen nimilista A-ikäisistä pojista on tällä kaudella sellainen, että jos sen perusteella pitäisi kultamitali jakaa, olisi pokaalia vastaanottamassa näätälauma. Miesten edustus kuitenkin syö melkoisen määrän pelaajia ja keväällä saattaa pudotuspelit pääsarjassa jatkua pidempään kuin puolivälieriin, joten ihan kaikkia kortteja ei tänäkään vuonna saada Nokialta lyötyä pöytään A-poikien sarjaan. Nimet Rantala, Kovanen ja Paulaharju edustavat 99-ikäluokan huippuja, mutta tuskin kauhean usein näyttäytyvät junioripuolella. 00-ikäisiä pelureita on yhtä lailla sieltä maamme huipulta, ja kun siihen lisätään 02-syntyneiden priimaa niin tasokkaita pelaajia onneksi riittää myös A-poikien sarjaan.

Seuraa häntä: Simo Paulaharju
Nouseva tähti: Roope Wikström

1.01.59 – 1.08.02 Sija 2

Classic

Hopeiset mitalit matkaavat Classicin kaulaan ja edelliskauden neljännen sijan pettymyksen jälkeen sekin maistunee lyhyen pureskelun jälkeen. Joukkueessa on vahva 99-syntyneiden pelaajien ryhmä, jota täydentää mukavasti nuoret lahjakkuudet Otto kilven ja Alpo Laitilan johdolla. Aaro Helin ja Eemeli Akola näyttävä vakiinnuttaneen paikkansa miesten mukana, mutta muu ryhmä saanee rauhassa pelata ja kehittää omaa peliään kohti kevään koitoksia. Tulijapuolella on muutama mielenkiintoinen nimi, kun lähialueen seuroista perhepiiriä kasvattavat tulevalla kaudella niin Eero Rötsä kuin Joona Valkamakin. Classic on aina yksi mitalisuosikeista kun se johonkin sarjaan osallistuu ja tämäkään vuosi ei ole poikkeus. Seuran tarjoamat puitteet salibandyn pelaamiseen huipulla hakevat varmasti vertaistaan, ja se ei voi olla näkymättä tänäkään vuonna A-poikien sarjassa.

Seuraa häntä: Matias Vaajala
Nouseva tähti: Alpo Laitila

1.08.02 – 1.14.02 Sija 1

SPV

Viime kauden kakkonen on tämän kauden ykkönen. Edelliskauden finaaleista jäi varmasti hampaankoloon useammallekin pelaajalle ja tänä vuonna tuo viimekertainen pettymys saa vaihtua riemunkiljahduksiin. Joukkue pelaa erittäin energistä, ja ajoittain jopa aggressiivista salibandya, jota ei voi olla kuin ihailematta. Edelliskauden B-junnujen Suomen mestaruuden voittaneesta joukkueesta moni tulee jatkamaan samoilla teemoilla tänäkin vuonna ja tuntuu, että joukkue muutamasta menetyksestä huolimatta on todellisuudessa jopa vahvistunut vaikka ikänsä puolesta se ei sarjan vanhimpiin joukkueisiin lukeudukaan. Joukkueen tämän hetken kirkkain timantti hehkuu edustuksen mukana Riku Hakasen muodossa, mutta muitakin talentteja on pääsarjoihin tarjolla. Monipuolinen pelivalikoima takaa jokaiselle pelurille oikeanlaisen ja tasoisen kehitysympäristön jonka hedelmistä Seinäjoella päästään nauttimaan keväällä kannua nostaen. Suomen mestari kaudella 2019-2020 – SPV.

Seuraa häntä: Riku Hakanen
Nouseva tähti: Viljami Järvikangas

1.14.02 – 1.17.02 Loppulätinät

Artikkelia päivitetty ja laajennettu 3.10. klo 13.50