Viikon top 5

Viikon top 5: Vuoden 2016 kevään kovimmat kuohunnan aiheet

13.10.
2019
Viikon top 5

Superfinaali hallitsi uutisointia keväällä 2016. Kuva: Salibandy.fi

Mielivaltainen viikon top 5 -listaus on jälleen täällä. Nyt arvotuksen aiheena olivat varsin tapahtumarikkaan salibandykevään kuohunnan aiheet vuonna 2016.

5. Pääsarjajoukkueiden ruletti fuusion jälkeen

Erän ja SSV:n fuusio keväällä 2016 oli yksi kovimmista kohuista, mutta se aiheutti myös kerrannaisvaikutuksia. Kun kahdesta seurasta tuli yksi niin liigaan jäi yksi paikka täytettäväksi. Parin viikon vatvomisen jälkeen se annettiin Divarin finaalit hävinneelle Steelersille. Vaihtoehtona oli liigasta tuolloin pudonnut NST.

Divarin paikkojen suhteen vatvottiin hiukan enemmän. Ensiksi Soittorasia ja Blackbirds kieltäytyivät vapautuneesta paikasta. Sen jälkeen LeBa otti paikan vastaan harkinta-ajan jälkeen. Meni lähes kesäkuulle saakka ennen kuin varsinaiset pääsarjajoukkueiden sarjapaikat oli saatu jaetuksi.

4. Kertoiko kukaan Kotilaiselle pelikiellosta?

Yksi erikoisimmasta pelikieltoihin liittyneistä kommervinkeistä nähtiin Peter Kotilaisen kohdalla keväällä 2016. Kotilainen sai raivokohtauksen perjantaina 8.4. pelatun kuudennen Oilers-välierän jälkeen, sillä koki, että Markus Bollströmin ratkaisevassa rankkarissa pallo meni taaksepäin. Tuota mieltä oli toki moni muukin. Kotilaisen tuomiona oli joka tapauksessa punainen kortti tilanteesta.

Happeella oli edessä pronssipeli jo sunnuntaina Viikinkejä vastaan. Kotilaisen kohdalla oli epäselvyyttä oliko rangaistus lopulta pr1 vai pr3. Jälkimmäinen olisi oikeuttanut suoraan pelikieltoon mitalipelissä. Lopulta Happee sai vahvistetun tiedon omien sanojensa mukaan vasta 11 minuuttia ennen pelin alkua, ja Kotilainen ei saanut pelata. Pronssimitalit jäivät Jyväskylään, mutta jopa maltillinen Seppo Pulkkinen suomi liiton tiedotusta tapauksen jälkeen.

3. Ensimmäinen Superfinaali

Historian ensimmäinen Salibandyliigan Superfinaali pelattiin 16.4. 2016. Superfinaalista, vai pitäisikö sanoa Superfinaaleista, ehdittiin kohkata jo vuosia ennen varsinaista h-hetkeä. Yksittäinen finaalitapahtuma jakoi mielipiteitä erityisesti siksi, että maakuntafinaalit olivat vetäneet hyvin katsojia menneinä vuosina, ja Helsinkiin vietyä tapahtumaa arvosteltiin, koska pääkaupunkiseudulla ottelut eivät olleet vetäneet viimeisinä vuosina juurikaan yleisöä.

Lajin ulkopuolelta kommentit olivat kannustavia, ja moni näki, että Superfinaali on jotain niin erikoista, että se nostaa lajin profiilia. Ensimmäinen finaali veti lopulta 10 087 katsojaa miesten finaaliin ja 6632 katsojaa naisten finaaliin. Molemmat ovat Suomen ennätyksiä, sillä seuraavat kaksi finaalia eivät päässeet enää samoille tasoille. Ongelma ei ollut niinkään edes yleisömäärissä, sillä pulman asetti myös paikoin varsin leuto tunnelma katsomoissa.

Kaikkiaan yksittäinen finaali kuopattiin lopulta kolmen yrityksen jälkeen, ja finaalisarjoihin palattiin keväällä 2019. Vuoden 2016 mestareiksi ylsivät Classic ja NST. Ennakkokohkauksen jälkeen finaalihuuma lässähti melko nopeasti otteluiden jälkeen.

2. SSV:n ja Erän fuusio

Pääsiäisen korvilla 2016 jysähti, kuten Pääkallo.fin otsikkokin osoitti. Koko alkuviikon oli lupailtu vuoden uutispommia, mutta monet olivat skeptisiä sen todellisen uutisarvon suhteen johtuen menneiden vuosien tapahtumista. Lopulta pommi oli tosiaan enemmän mallia atomi kuin suutari.

Tilaisuudessa kerrottiin, että vanhat kilpakumppanit Erä ja Viikingit fuusioituvat EräViikingit-nimen alle. Yhdistyminen otettiin nimeä myöten melko epäuskoisesti vastaan. Alku ei ollut helppo, mutta pikku hiljaa ErVi on päässyt kiinni tekemiseen kiinni alati paremmin.

Miesten edustuksen puolella joukkueen suhteen odotettiin jättimenestystä, mutta avauskauden hopea on toistaiseksi paras suoristus, ja rakennusprosessi on käynnissä pidemmällä tähtäimellä.

1. Jarkko Nieminen siirtyi salibandyn pariin

Keväälle 2016 mahtui monenlaista, mutta kyllä ykkösjytkyttäjän aseman saa täysin ansaitusti Jarkko Nieminen. Classic järjesti vaivihkaa tiedotustilaisuuden aiheesta Superfinaaliviikon maanantaina. Jos fuusiouutinen ei viettänyt kahvia väärään kurkkuun, niin Niemisen salibandyura sen teki viimeistään.

Kaikkien aikojen tennisässän salibandyura toi lajille näkyvyyttä paljonkin, vaikka ura kentän sisäpuolella oli vaatimaton. Niemisen debyytin odottaminen olikin puolet koko jännityksestä. Niemisen salibandyuraa pidettiinkin media- ja markkinointiperformanssina.

Lopulta Nieminen debytoi vuoden 2017 alussa. Liigapelejä kertyi kaikkiaan kolme (1+0). Liigatulokas esiintyi toki myös Suomen Cupissa. Vähäisistä esiintymisistä huolimatta Suomen Cupin hopea ja Suomen mestaruus ovat kelpoja suorituksia. Ura päättyi avauskauden jälkeen.

Toni Lötjösen tuottama ”Hitler kuulee” -video summaa kyllä hienosti suuren osan tuon kevään annista:

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen