Maajoukkueet

16-vuotias Suvi Hämäläinen ponnisti MM-kisoihin NLB:stä : ”On se aika iso hyppy”

07.11.
2019
Maajoukkueet

Maajoukkueen mediatilaisuus ei tuottanut Suvi Hämäläiselle ongelmia. Kuva: Juhani Järvenpää

Suomen naisten maajoukkue Neuchatelin MM-kisoihin julkistettiin tiistaina Myllypurossa. Lasse Kurrosen luotsaamasta nuorekkaasta joukkueesta löytyi kaikkiaan 11 ensikertalaista.

Debytanttien määrä on harvinaisen iso. Joukkueen nestori on 32-vuotias maalivahti Krista Nieminen, joka lähtee ensimmäistä kertaa mukaan MM-kisoihin. Ryhmän nuorin on Niemistä puolet nuorempi Suvi Hämäläinen, jolle MM-kisamatka on luonnollisestikin myös uran ensimmäinen.

Hämäläinen oli syystäkin haluttu haastateltava maajoukkueen pressitilaisuudessa. Hämäläistä ei ensimmäisellä kohtaamisella uskoisi 16-vuotiaaksi, sillä nuori peluri luovi erittäin luontevasti mediamylläkän keskellä.

Sinulle tuntuu olevan paljon kysyntää täällä. Onko tämä uusi tilanne?

– On todellakin (nauraa). Vähän naurattaa, kun joka suunnasta tulee, että ”tule nyt tänne”. Ihan hauskaa se on, Hämäläinen vakuuttaa.

Osasitko odottaa tätä?

– En ainakaan näissä määrin.

Jos mennään ajassa taaksepäin ja siihen kun tämä vuosi vaihtui. Osasitko silloin ajatella, että pelaisit tänä vuonna vielä MM-kisoissa?

– En. Todellakaan.

Milloin asia realisoitui?

– Ehkä silloin Salon maaotteluiden jälkeen. Silloin tajusin, että se voisi olla mahdollisuuksia, Hämäläinen paaluttaa.

Viime kaudella Hämäläinen pelasi vielä A- ja B-tyttöjen SM-sarjaa. Sen lisäksi Pirkkalan Pirkkain pelaaja esiintyi naisten ykkösdivisioonassa. Jotain Hämäläisen talentista kertoo sekin, että hän on nykyisen tasolohkojaon mukaisesti ainoa pelaaja, joka valittiin NLB:n puolelta. Vaikka NLB menee naisten liigan alle niin se on NLA:ta heikompi sarjataso.

– En usko, että sillä on mitään väliä. En ajattele niin, että pitäisi pelata A-liigaa tai Ruotsissa tai muualla. Ehkä se on kuitenkin ihan yksilökohtaista missä pelaa, Hämäläinen linjaa.

Jos vertaat NLB-pelejä maajoukkuepeleihin niin onko se hyppy iso mielestäsi?

– On se aika iso hyppy.

Suvi Hämäläinen pääsi aikuisten MM-kisoihin jo ennen nuorten kisoja. Kuva: Juhani Järvenpää

Hämäläinen on kuten mainittua joukkueen nuorin pelaaja. Ei kuitenkaan mitenkään ylivoimaisesti, sillä esimerkiksi debytoiva Meri-Helmi Höynälä on 18-vuotias, ja 20-22-vuotiaita tai nuorempia pelaajia on yhteensä kymmenen.

– Kuopuksen asema ei näy oikeastaan mitenkään. Kaikki ovat ottaneet minut tosi hyvin mukaan. Joudun kantamaan aina kaiutinta niin se on ehkä selkein merkki, että olen ”junnu”, mutta ei muuta oikein, Hämäläinen kertoo.

Hyvin harvinaisena seikkana hyökkääjän MM-debyytissä voidaan pitää sitäkin, että hän ei ole ehtinyt pelaamaan nuorten MM-kisoissa ennen aikuisten arvokisoja.

– En oikein tiedä miten tämä näin meni. Nuorten arvokisat ovat olleet tässä lähiaikoina se tavoite, mutta nyt ollaankin menossa naisten kisoihin.

Historialehdiltä selvisi, että Hämäläinen ei ole kaikkien aikojen nuorin naisten MM-kisapelaaja Suomen joukkueessa, vaan Elisa Simonen ponnisti kisoihin aikoinaan vielä hitusen nuorempana. Varsinkin nykypäivänä 16-vuotiaan murtautuminen aikuisten MM-kisoihin on todella kova temppu.

– Odotan, että MM-matkalla tulee olemaan tosi hauskaa. On se ihan upeaa mennä naisten maajoukkueen mukana paikalle. Onhan se kiva päästä näkemään maailmaa noin muutenkin.

Entä pelillisesti?

– Yritän pelata omilla vahvuuksilla ja pyrin siihen, että joukkue pärjäisi sitä kautta.

Eli mitkä asiat koet omiksi vahvuuksisi?

– Maalinteon ja nälän maalintekoon. Sekin, että ymmärrän pelistä on tosi tärkeää. Ei tule koohotettua miten sattuun, lajin superlupaus päättää.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen