Pääkirjoitus: Suomi on edelläkävijä – linjausten tulisi olla samat salibandyn MM-kisoissa

Suojalaseista saattaa olla paikoin haittaakin kentällä. Olisi hyvä, jos säännöt olisivat samat kaikissa maissa. Kuva: Juhani Järvenpää

Suojalaseista saattaa olla paikoin haittaakin kentällä. Olisi hyvä, jos säännöt olisivat samat kaikissa maissa. Kuva: Juhani Järvenpää

Luulitko, että salibandysta tulee tulevaisuudessa turvallisempaa, kun vuonna 1999 ja myöhemmin syntyneet pelaajat käyttävät automaattisesti suojalaseja uran alusta loppuun? Luulit mahdollisesti väärin.

Kyseessä on nimittäin vain suomalaisia koskeva linjaus. Suomalaisten pelaajien tulee pitää suojalaseja kotimaisissa otteluissa, ja suomalaisten pelaajien pitää käyttää suojalaseja myös maaotteluissa ja MM-kisoissa, jos ovat edellä mainittujen ikäluokkien edustajia. Tämä on Suomen oma linjaus, sääntönä se on vain kotimaisissa sarjoissa.

IFF suosittelee suojalasien käyttöä, mutta mitään virallista sääntöä asian suhteen ei ole. Pääkallo.fi:n saamien tietojen mukaan IFF olisi halunnut lanseerata kyseisen suojalasipakon, mutta taipui, sillä osa maista vastusti suojalasipakkoa.

Tämä on IFF:ltä erikoista toimintaa, sillä mailojen grippien kohdalla kattojärjestössä oltiin kesällä huolissaan niiden materiaalien kemikaalitestauksesta.

Entä sitten peliaikojen lyhentäminen? Ok IFF:lle. Entä kokoonpanoja kaventaminen? Ok IFF:lle. Näkymättömällä pallolla pelaaminen? Ok IFF:lle. Nämä kaikki menivät aluksi IFF:n seulasta läpi vastustuksesta huolimatta, ja niitä toki vedettiin myöhemmin takaisinkin vastustuksen myötä.

Oikeasti järkevä sääntömuutos? Ei ok IFF:lle, koska sillä on vastustusta.

Suojalasipakko on yksi järkevimmistä sääntömuutoksista lajissa, mutta sen merkitys vesittyy melko nopeasti, jos sitä noudatetaan vain yhdessä maassa. Nyt ollaan kuitenkin siinä tilanteessa, että MM-kisoissa pelataan kaksilla säännöillä. Suomalaiset nuoret pelaajat eivät siis saa pelata ilman suojalaseja, ja muilla mailla on vapaus valita.

Pitäisikö Suomen luopua pakostaan, jotta se olisi samalla viivalla muiden maiden kanssa? Ei missään nimessä, se on tässä tapauksessa täysin oikea linja. Olisi hyvä ja tasa-arvoinen asia, jos (kaikkien maiden) salibandynuoret käyttäisivät suojalaseja yhdessä rintamassa. Tällä hetkellä käyttö ei ole pakollista vanhemmille pelaajille Suomessakaan.

MM-kisat ovat lajin tärkein näyteikkuna ja viime vuosikymmenen lopulla ja tällä vuosituhannella syntyneet pelaajat rupeavat kansoittamaan kisoja pikku hiljaa yhä enenivässä määrin. Yhtenäinen säännöstö ja esimerkki nuoremmille polville ei tekisi ollenkaan pahaa tässä asiassa. Jos suojalasipakko tulisi laajemmin käytäntöön niin niiden tuotekehitys ottaisi todennäköisesti myös harppauksia eteenpäin.

Jääkiekossa otettiin muun muassa kypärät ja visiirit pakolliseen käyttöön pikku hiljaa. Salibandyssa odotellaan ilmeisesti sitä josko MM-finaalissa nähtäisiin jonain päivänä kunnollinen silmävamma.

Otsikkoa ja tekstiä päivitetty 13.11. klo 19.05: Suojalasipakko on Suomen oma linjaus, IFF antaa kaikkien pelata ilman suojalaseja.