Liigat

Salibandymaajoukkueen huippupakki on Huuhkajien 12. kenttäpelaaja: ”Nyt ei ole enää jännittänyt niin paljon”

15.11.
2019
Liigat

Lauri Stenfors osui erittäin maukkaaseen saumaan sunnuntaina Ruotsia vastaan. Kuva: Juhani Järvenpää

Suomen parhaisiin salibandypuolustajiin kuuluva TPS:n Lauri Stenfors, 29, on kahden maajoukkueen mies, kuten vanha Pääkallo-otsikkokin kertoo. Salibandyssa hän on yksi viidestä kenttäpelaajasta, mutta jalkapallossa hän on Huuhkajille niin kutsuttu kahdestoista pelaaja.

Jututimme Stenforsia päivää ennen suomalaisen jalkapallon kaikkien aikojen merkittävintä peliä Liechtensteinia vastaan. Ensin kuitenkin salibandykaukaloihin.

Viime viikonloppuna Suomen miesten salibandymaajoukkue pelasi kolme EFT-peliä Suomessa. Ykköskentän alla luutinut, ja varsinkin puolustustaidoistaan tunnettu Stenfors sai jopa yllättävän paljon maalipaikkoja kolmessa pelissä, joista viimein onnistui aivan kreivin aikaan.

Hän nimittäin iski 6-5-voittomaalin Vantaalla Ruotsia vastaan, kun pelikello näytti 57.35. Puhtaalla pelillä esiintynyt Suomi voitti maalin myötä koko turnauksen.

– Siinä oli Tshekki-pelissä jo perjantaina hyvä paikka takatolpilla, mutta sudin sen mihin sattuun. Lauantaina Sveitsiä vastaan oli myös tontti mistä en osunut. Voittomaali oli hieno onnistuminen, kun pallo meni lopulta verkkoon asti, Stenfors muisteli päiviä myöhemmin puhelimen välityksellä.

Suomi on voittanut kaksi edellistä MM-kultaa, ja Stenfors on kuulunut molempiin kultajoukkueiseen. EFT oli suomalaisittain nappisuoritus niin kaukalossa kuin katsomoissakin, sillä tulosta tuli, ja katsomoihin oli kerääntynyt mukava määrä silmäpareja.

– Olihan se hienoa voittaa kolme peliä kotikentällä ja Ruotsi varsinkin, mikä ei ole jokapäiväistä herkkua. Se mikä tulee mieleen vielä on, että meillä on Suomessa tosi hyviä pelaajia nykyään. Itse olen ollut mukana vuodesta 2014 lähtien ja taso on noussut. Uudet pelaajat tulivat hienosti mukaan joukkueeseen kentällä ja sen ulkopuolella.

– Varsinkin hyökkääjien osalta meillä on hyvä taso ja tarjonta tällä hetkellä. Hyökkäyspään suhteen on enemmän valinnanvaraa nykyään, Stenfors pohti.

Hopeamitalistilla uudet tuulet

Seurajoukkueessa kausi ei ole ollut mitenkään erityisen mairitteleva. TPS ylsi viime keväänä ensimmäisen kerran mitaleille ollen lopulta hopealla Classicin jälkeen. Uudeksi pääluotsiksi pestattiin Janne Kainulainen, joka on lähtenyt uudistamaan joukkueen pelitapaa hyökkäävämpään suuntaan. Kainulainen kommentoi alkukauden otteita jo aikaisemmin syksyllä Pääkallo.fi:lle.

Toistaiseksi joukkue on kahdeksantena, mikä ei sinänsä ole huolestuttava sijoitus tässä vaiheessa kautta. TPS ei ole kuitenkaan onnistunut napsimaan voittoja vielä yhdeltäkään tämän hetken top 8 -joukkueelta.

Stenfors ei ole tilanteesta huolissaan.

– Kyllä se pikku hiljaa tasapainottuu. Koko kesän aikana ei oikein keskitytty muuhun kuin hyökkäyspelaamiseen. Pääpaino on ollut maalinteossa ja tekopaikoille pääsemisessä suoraan tai epäsuorasti. Meillä on paljon pelaajia, jotka ovat tottuneet aika erilaiseen pelityyliin, ja on ottanut aikaa sopeutua. Varmaan sen vuoksi pelaaminen vaikutti varsinkin alkukaudesta vähän hitaalta.

– Meillä on loukkaantuneena kovia pelaajia kuten Miko Kailiala ja Janne Hoikkanen, joiden paluuta odotellaan tässä lähiaikoina. Molempien paluu olisi suotavaa niin saisimme parhaan mahdollisen kokoonpanon jalkeille.

– Uudet pelaajat ovat omaksuneet uudenlaisen pelillisen lähestymisen paremmin ja ovat onnistuneetkin alkukaudesta hyvin. Varsinkin häntäpään jengejä vastaan uudistunut pelillinen ilme on näkynyt siten, että verkko on heilunut normaalia tiuhemmin, Stenfors ruoti.

TPS:n alkukausi on ollut tahmea, mutta Turussa ei ole laitettu päätä pensaaseen. Kuva: © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik — www.instagram.com/ansik

Onko tunnelma joukkueen sisällä pysynyt hyvänä, vaikka pelit eivät ole kulkeneet?

– Meillä ei ole ollut mitään sen suuntaisia ongelmia. Ihan samanlaista huumoria ja kuittailua on ollut kuin aina ennenkin. Mielestäni joukkueen meno on ollut ihan yhtä eheää kuin viime kaudellakin, vaikka nyt ei ole kulkenut yhtä hyvin, ja olemme kärsineet niukkoja tappioita kärkipään joukkueita vastaan.

– Tiedostamme sen, että pudotuspelipaikan tulisi irrota nykyisillä esityksillä. Pudotuspeleihin mennessä meillä on sitten taas jo eri vaihde silmässä, joten mitään hätää tässä ei ole ollut, Stenfors vakuutti.

TPS on pelannut nyt (jo) kymmenen ottelua, ja on kerännyt niistä (vain) 13 pistettä. Marraskuussa turkulaisryhmä kohtaa vielä Tiikerit ja Steelersin, joista ainakin ennakoidusti pitäisi irrota täydet pistepotit. Tiikerit on joukkueen vastassa lauantaina Kupittaalla.

– Tietysti lähdetään voittamaan peliä ja tekemään paljon maaleja. Toivomuksena on myös, että loukkaantuneet pelaajat pääsisivät peliin mukaan. On ihan mielenkiintoista, että millä ketjukoostumuksilla pääsemme pelaamaan lauantaina, Stenfors ennakoi.

Huuhkajien puolesta ei jännitä enää niin paljon

Jotta artikkeli vastaisi jokseenkin otsikkoa, on hyvä mennä siihen toiseen pihviin eli Huuhkajiin. Stenfors ei nimittäin ole mikään ihan jalkapallon perusseuraaja. Toimituksessa oli tietoa, että TPS:n peleissä futiskatsomossa viihtyvä Stenfors on ainakin aiemmin kuulunut Suomen jalkapallomaajoukkueen viralliseen kannattajayhdistykseen (SMJK).

Oletko edelleen SMJK:n jäsen?

– Kyllä. Liityin mukaan joskus 2012 tai 2013 ja olen sen jälkeen ollut mukana ja seurannut maajoukkuetta tiiviisti, Stenfors kertoi.

Jos laskee 1+1 niin liigapelaaja, jolla on lauantaina liigapeli Turussa, ei välttämättä ole osallistumassa perjantai-iltana Helsingissä pelattavaan otteluun, vaikka veri ja niin sanottu ”kiima” kuinka vetäisi paikan päälle.

– En pääse paikan päälle. Meillä on harjoitukset huomenna, eikä minulla ole lippuakaan otteluun. Ainakin olisin yrittänyt peliin, jos minulla olisi lippu, mutta silloinkin olisi pitänyt neuvotella Kainulaisen kanssa. Nythän lippujen hinnat ovat jotain 500 euroa, enkä sellaista summaa pulittaisi.

– Treenien jälkeen aiotaan katsoa peliä joukkueen kanssa ja syödään siinä samalla, Stenfors sanoi.

Vähemmänkin jalkapalloa seuranneita on jännittänyt viime aikoina, sillä historiallinen EM-kisapaikka on enemmän kuin lähellä. Futishuuma on nostanut päätään varsinkin viimeisen vuoden sisällä, kun Huuhkajat ovat esittäneet huippuotteita tasaiseen tahtiin.

Voitto Liechtensteinista tarkoittaa Suomelle kisapaikkaa, ja jäljellä on vielä ensi viikon Kreikka-pelikin. Erinäisiä läpimenoskenaarioita on useita, ja Suomen kisapaikka voi aueta vaikka ilman yhtääkään pistettä, sillä ero Armeniaan ja Bosniaan on nyt viisi pistettä.

Jännittääkö Liechtenstein-ottelu?

– Nyt ei ole enää jännittänyt niin paljon. Eniten jännitti silloin ennen Bosnia- ja Armenia-pelejä, joissa oli isot panokset. Nyt tilanne näyttää todella hyvältä. Tilanne on kuitenkin se, että Suomi menee kisoihin suurin piirtein 999 kertaa tuhannesta. Kisapaikka taitaa varmistua kahdella pisteellä kahdesta ottelusta, vaikka vastustajat ottaisivat täydet kuusi pistettä.

Teillä on lauantaina matsi. Oletko miettinyt jotain tuuletusta jos kisapaikka tulee, ja teet vaikkapa maalin ottelussa?

– Pitääkin miettiä tuota vähän. Teemu Pukkikaan ei taida pahemmin juhlia maalejaan muuten kuin nostamalla vähän nyrkkiä ilmaan. Katson josko keksisin jotain spesiaalia, jos se kisapaikka tosiaan tulee huomenna, futismies päätti.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen