Liigat

Viikon top 5: Salibandyliigan parhaat pelaajahankinnat tällä vuosikymmennellä

30.11.
2019
Liigat

Eemeli Salin on juhlinut Suomen mestaruutta jokaisella Classicissa pelaamallaan kaudella. Kuva: Esa Takalo

Tämän viikon top 5-listauksessa tarkastellaan Salibandyliigan parhaita pelaajahankintoja 2010-luvulla. Listalle ei kelpuutettu paluumuuttajia. Muutenkin valinnoissa painotettiin pidemmän aikavälin merkitystä.

5. Jussi Piha, Oilers – Classic (2012)

Piha on sanonut, että Tampereella piti viettää kausi tai korkeintaan pari, mutta nyt meneillään on jo kahdeksas sesonki. Piha ja Classic ovat olleet mainio yhtälö. Juonikas keskushyökkääjä on ollut tähtisikermän pelillisiä johtajia ja kehittynyt siinä sivussa aimo harppauksin. Taitavasta, mutta vähän löysästä pelimiehestä on kasvanut kovasti uurastava huippu-urheilija. Vaikka Piha ei edelleenkään hurmaa fysiikallaan, on hänen poikkeuksellinen peliälynsä päässyt paremmin esiin, kun tossu liikkuu paremmin. Pelillisen johtajuuden ohella kokenut sentteri on ollut tärkeä mentori nuoremmille pelaajille. Etenkin Krister Savonen on kertonut Pihan olleen aikanaan tärkeä tuki nuorelle pelimiehen alulle.

4. Miko Kailiala, TPS – SSV (2013)

Superlupaava maalipyssy vaihtoi Helsinkiin opiskelujen perässä ja tarttui lopulta SSV:n haaviin. Fuusion jälkeen Kailiala edusti EräViikinkejä kahden kauden ajan ennen paluuta Turkuun. Pääkaupungin vuosilta palkintokaappiin tarttui kaksi pronssia ja yksi hopea. SSV:n riveissä Kailiala myös monipuolistui pelaajana ja kohosi maajoukkueen vakiokalustoon. Tehohyökkääjän siivellä Helsinkiin saapui vielä tuolloin varsin tuntematon Lauri Stenfors, joka kehittyi SSV:n takalinjoilla liigan puolustajaeliittiin.

3. Janne Lamminen, Koovee – Classic (2011)

Lammista voi pitää tietynlaisena myöhäiskehittyjänä, mutta liikkuva puolustaja oli ehdottomasti huippupelaaja jo vaihtaessaan maisemaa kaupungin sisällä. Classicissa Lamminen on hioutunut aivan lajin terävimpään kärkeen. Ansiokkaasti molemmissa päissä raastava Gunners-kasvatti on ollut menestysjoukkueen ehdottomia luottohevosia jokaisella mestaruuskaudella.

2. Tatu Väänänen, Josba – SPV (2010)

SPV oli kasannut kovaa nippua jo hyvän aikaa. Maajoukkuepakki Tatu Väänäsen naaraaminen oli kuitenkin ratkaiseva palanen Tommy Koposen palapelissa. Väänäsen ensimmäisellä SPV-kaudella Peliveljet jäi vielä voiton päähän mestaruudesta, mutta seuraavat kaksi kautta toivat himoitut kultamitalit. Vaikka Väänäsen pesti SPV:n takalinjoilla kesti lopulta vain kolme kautta, oli kenties koko liigahistorian paras puolustaja yksi isoimmista tekijöistä mestaruuksien taustalla.

1. Eemeli Salin, Koovee – Classic (2015)

Salin ja Classic on ollut kultainen yhdistelmä. Kookas hyökkääjä on juhlinut SM-kultaa jokaisella kaudella vaihdettuaan paikalliskilpailija Kooveesta Classiciin 4,5 vuotta sitten. Salin on paitsi loistava pelaaja, mutta myös pelaajatyyppinä sellainen, joka Classicin taitavasta ryhmästä puuttui: suoravaiivainen, röyhkeä ja fyysinen kahden suunnan raataja. Salin on siis tuonut selvästi uuden ulottuvuuden Familyn pelaamiseen. Uudestakaupungista lähtöisin oleva hyökkääjä on nakuttanut Classic-paidassa 186 maalia ja yhteensä 306 tehopistettä. Myös Salinin siirto Porista Kooveen riveihin vuonna 2011 on vuosikymmenen parhaita hakuja.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira