Viikon top 5: Vanhimmat eri maiden salibandyliitot – mukana kaksi yllätystä

Kuvan maat liittyvät artikkeliin. Kuva: Mika Hilska

Kuvan maat liittyvät artikkeliin. Kuva: Mika Hilska

Viikon top 5-listauksessa sukelletaan historian havinoihin. Viisikossa on listattuna lajin vanhinta lajiliittoa.

5. Liechtenstein, 25.6. 1987
Vähintäänkin mielenkiintoisena tietona voi pitää sitä, että Liechtensteinilla on peräti 32 vuotta vanha salibandyliitto. Spesiaalia oli myös perustaminen, sillä se pystettiin yhden seuran UHC Schaanin ympärille. Liechtenstein ei ole koskaan esiintynyt lajin arvokisoissa. Maa on kohdannut Suomen miesten maajoukkueen kerran (viime MM-karsinnoissa) ja kärsi 24-0-tappion. Liechtensteinilla on tilastojen mukaan 101 lisenssipelaajaa.

4. Suomi, 23.9. 1985
Suomen Salibandyliitto on lajin kehittyneimpiä. Maasta löytyy yli 65 000 lisenssipelaajaa ja lajin asema on vakaa. Paikallinen Salibandyliigakin (aiemmin SM-sarja) on ehtinyt pyöriä yli 30 vuotta. Suomi on miesten puolella nelinkertainen maailmanmestari ja naisten puolella kaksinkertainen maailmanmestari.

3. Sveitsi, 20.4. 1985
Sveitsin Salibandyliitto perustettiin vajaat puoli vuotta ennen Suomen vastaavaa. Laji on kuulunut pitkään maan suurmaihin Ruotsin, Suomen ja Tshekin ohella. Sveitsin liiga on myös elinvoimaisimpia pääsarjoja Suomen ja Ruotsin liigojen ohella. Sveitsi on ollut useasti MM-kisoissa mitaleilla, mutta sillä on vain yksi maailmanmestaruus naisten puolelta vuodelta 2005. Kovassa palloilumaassa on yhteensä 33 523 lisenssipelaajaa.

2. Japani, 27.12. 1983
Jos Liechtensteinin sijoitus tällä listauksella on yllätys niin vielä suurempi yllätys on, että Japanissa on perustettu maailman toiseksi vanhin Salibandyliitto. MM-tasolla maa on esiintynyt useastikin, mutta mairittelevaa menestystä se ei ole saavuttanut miehissä tai naisissa. Lisenssipelaajia on nykytilastojen mukaan tällä hetkellä 2 485.

1. Ruotsi, 7.11.1981
Listan ykkönen ei yllätä ketään. Ruotsissa oli Salibandytoimintaa jo 1970-luvulla ja maailman vanhin salibandyseura Sala IBK perustettiin vuonna 1979 Ruotsissa. Ruotsin Superliigaa on yleisesti pidetty maailman kovimpana salibandysarjana. Ruotsi on juhlinut kahdeksaa maailmanmestaruutta sekä miehissä että naisissa. Miesten puolella Suomi on kuitenkin vienyt nimiinsä kaksi viimeistä mestaruutta. Lisenssimäärissä Ruotsi on omilla luvuillaan, sillä maasta löytyy noin 120 000 lisenssipelaajaa.