Maajoukkueet

Miksi MM-finaalin haamumaalia ei hyväksytty? IFF julkaisi tiedonannon

17.12.
2019
Maajoukkueet

Videotarkistuksessa jäi näkemättä pallon nouseminen ylös maaliverkkoon. Kuvakaappaus IFF:n Youtube-kanavalta.

Sunnuntaina pelatun naisten MM-finaalin Ruotsi–Sveitsi puhuttavin tilanne nähtiin, kun toista erää oli pelattu noin kahdeksan ja puoli minuuttia.

Ruotsi sai pallon Sveitsin maalille ja se pomppi maaliviivalla aivan tolpan juureen. Ruotsalaiset tuulettivat, mutta erotuomari levitti kätensä: ei maalia.

Peli jatkui pienen hetken, kunnes tuomaristo vihelsi pelin poikki ja päätti tarkistaa tilanteen videolta, kun tällainen mahdollisuus oli MM-kisoissa käytössä.

Ottelun erotuomarit olivat suomalaiset Tom Kirjonen ja Jyrki Sirkka. Kirjonen meni katsomaan videota ja Sirkka jäi kentän puolelle toimitsijapöydän eteen.

Tilanne oli siinä vaiheessa Ruotsille 2–1 ja hyväksytty maali olisi muuttanut tilanteeksi 3–1.

Videotarkastus kesti kaikkiaan noin viisi minuuttia, joten suorassa lähetyksessä ehdittiin näyttää tilannetta moneen kertaan eri kuvakulmista. Hidastukset paljastivat, että lattialla lirunut pallo saattoi ylittää maaliviivan juuri ja juuri sekin, mutta sveitsiläispuolustajan lavasta pallo kimpoaa selvemmin maalin sisäpuolelle ja siitä takaisin ulos.

Kyseinen tilanne on katsottavissa oheiselta videolta kansainvälisen salibandyliiton IFF:n Youtube-kanavalta.

Naisten MM-kisojen videotarkastukset tehtiin kyseisen striimin tarjoamaan kuvaan perustuen. Hallissa ei ollut ketään erillistä videotuomaria, vaan tilannetta katsoi ottelun erotuomari itse.

Juttu jatkuu alempana.

Hämmennys kotikatsomoissa olikin suuri, kun pitkähkön videotarkistuksen jälkeen erotuomarit levittivät kätensä, eikä maalia hyväksytty. Tämä ihmetys tuli ilmi myös kommentteina sosiaalisessa mediassa ja erilaisilla keskustelupalstoilla.

Myös syitä maalin hylkäämiseen yritettiin miettiä. Esillä olivat muun muassa spekulaatiot, että videolta olisi nähty hyökkääjän rike ennen maalin syntymistä tai peli olisi jo ehditty viheltää poikki.

Peli ei kuitenkaan ollut poikki, eikä rikettäkään ollut. Peliä jatkettiin videotarkistuksen jälkeen kiistapallolla Sveitsin puolustusalueelta.

Kansainvälisen salibandyliiton IFF:n videotarkistusta koskevat pykälät sanovat, että videolta voidaan tarkistaa, oliko pallo kokonaan yli maaliviivan vai eikö. Jos videolta ei pysty asiaa todentamaan, päätös on kentällä olevien erotuomarien käsissä.

IFF julkaisi tiistaina tiedonannon, joka perustui liiton mukaan erotuomarien antamaan raporttiin.

Raportin mukaan maalia lähinnä ollut erotuomari ei nähnyt pallon ylittävän maaliviivaa siinä vaiheessa, kun pallo oli lattiassa. Tilanne maalin edessä oli hektinen ja siellä oli paljon pelaajia. Erotuomari havaitsi maaliverkon liikahtavan, muttei tiennyt, mikä sen aiheutti. Erotuomarit sopivat tilanteessa kuulokkeiden kautta, että peli laitetaan poikki ja tilanne tarkistetaan videolta.

Kirjonen meni tarkistamaan tilannetta videolta. Tarkistuksessa hän keskittyi vain hetkeen, jossa pallo oli vielä lattiatasolla. Tarkistusta ei jatkettu sen jälkeiseen tilanteeseen, jossa pallo nousi ilmaan ja kävi maalissa.

IFF:n mukaan erotuomarien päätös käyttää videotarkastusta oli oikea, vaikka sen toteutus ei ollut aivan sellainen kuin olisi pitänyt. IFF kertoo käyvänsä jatkuvasti läpi videotarkastuksen säännöstöä ja kuinka prosessia voidaan kehittää.

Pääkallo.fi kysyi kansainvälisestä salibandyliitosta, millä tavalla prosessi ei IFF:n mielestä mennyt tässä kohtaa, kuten piti. Vastaukseksi tuli, että ”IFF:llä ei ole tässä asiassa lisättävää”.

Iiro-Pekka Airola
Toimittaja

Twitter: @ipairola