Ruotsi ratkaisi MM-kullan jatkoajalla – videotarkistuksessa hylätty maali puhutti

Ruotsi sai juhlia jälleen naisten MM-kisojen päätteeksi. Kuva: IFF

Ruotsi sai juhlia jälleen naisten MM-kisojen päätteeksi. Kuva: IFF

Neuchatelin MM-kisat päättyivät odotetusti Ruotsin mestaruusjuhliin. Maailmanmestaruus on Ruotsin naisille jo seitsemäs perättäinen ja kaikkiaan historian yhdeksäs.

Mutta tapa, jolla mestaruus tuli, ei ollut aivan odotettu. Ruotsi ei todellakaan kulkenut kultamitaleille mitään kevyen liikenteen väylää.

Lauantain välierässä Sveitsi esitti huikean nousun Tshekkiä vastaan ja voitti jatkoajalla, ja myös finaalissa käkikellomaan naiset esittivät venymiskykyään. Corin Rüttimann laukoi Sveitsin 2–2-tasoituksen vain kahdeksan (!) sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

Jatkoaikaa ehti kuitenkin kulua vain minuutti, kun Johanna Hultgren laukoi voitto-osuman Anna Wijkin syötöstä.

Myös ottelun suomalaiset erotuomarit Tom Kirjonen ja Jyrki Sirkka joutuivat kinkkisten tilanteiden eteen. Ainakin yhdestä tilanteesta puhutaan varmasti vielä finaalin jälkeenkin.

Sveitsi sai loppuunmyydyssä kotihallissaan unelma-alun, kun se iski jo reilun minuutin jälkeen. Sveitsi sahasi Ruotsin puolustuksen auki ja Margrit Scheidegger pääsi siirtämään takatolpalta emäntämaan johtoon.

Ruotsi tuli tasoihin ensimmäisen erän puolivälin jälkeen. Sveitsillä oli hieman epäonnea matkassa, kun pallo kimposi oman puolustajan kengästä maalivahti Lara Heinin jalkojen välistä sisään. Maali merkittiin Moa Gustafssonille.

Gustafsson siirsi Ruotsin johtoon toisen erän alussa. Sinikeltaiset pääsivät ylivoimahyökkäykseen ja Gustafsson sai Moa Tshopilta takakulmalle tarjoilun, josta hänellä oli helppo työ siirtää pallo verkkoon.

Ottelun hämmentävin hetki nähtiin toisen erän yhdeksännellä minuutilla Ruotsin johtaessa 2–1. Maalinedustilanteessa pallo lirui ensin Sveitsin maaliviivalla ja varsinkin hidatuskuvien perusteella näytti kimpoavan mailan varresta myös maalin sisään. Erotuomarit levittivät kätensä kentällä, mutta vihelsivät sitten pelin poikki ja menivät tarkistamaan tilanteen videolta. Hidastusten perusteella näytti, että maali syntyi ja samaa mieltä oli moni katsoja myös sosiaalisessa mediassa.

Virallista perustelua siihen, ettei maalia hyväksytty, ei kuitenkaan saatu ottelun aikana.

Myös kolmannen erän alussa nähtiin taas videotarkistus. Sveitsin maalivahti Heini torjui, mutta ruotsalaiset tuulettivat niin, että seurasi hämmennys ja erotuomarit kävivät tarkastamassa tilanteen nauhalta. Hidastus paljasti, että Heini pysäytti pallon jo kaukana maalistaan, eikä osumaa tietysti hyväksyttykään.

Ottelutilastot