Maajoukkueet

Suomen loistoesitys ei riittänyt – Ruotsi MM-finaaliin

14.12.
2019
Maajoukkueet

Kuva: Ville Vuorinen

Suomen ja Ruotsin naisten maajoukkueet kohtasivat lauantaina salibandyn naisten MM-kisojen välierissä Sveitsissä. Ruotsi eteni sunnuntain finaaliin loppulukemin 5-4.

Avauserässä Suomi pelasi turnauksen parasta puolustuspeliään siihen mennessä. Sinivalkoiset eivät antaneet Ruotsille paljoa tilaa omassa päässä, ja estivät matalalla prässitasolla Ruotsin nopeat vastaiskut. Pallollisen pelin osalta Suomi onnistui myös aiempia kamppailuita paremmin, vaikka varsinaisia maalipaikkoja ei syntynyt montaa.

Ruotsi kuitenkin osui kertaalleen erässä, kun Emelie Wibron viimeisteli hienon yksilösuoritteen kautta 1-0 ajassa 18.36. Osin avauserän tuloksesta sai kiittää myös Tiltu Siltasta, sillä Ruotsi oli niskan päällä. Siltanen pysäytti 10 laukausta avauserässä.

Toisen erän alku oli Ruotsin vahvaa mylläystä. Suomi kesti avauserän lopussa saadun jäähyn, mutta Stephanie Bobergin laukaus upposi etukulmaan ajassa 22.24. Pari minuuttia myöhemmin Suomi sai ylivoiman, pallo liikkui nopeasti ja ylivoima päättyi Suomen avausmaaliin ajassa 25.58 My Kippilän toimesta.

Erän puolivälin jälkeen Suomi möhli Ruotsin kahden maalin johtoon. Nopea avaus kimposi Moa Gustafssonille, ja kun Suomella oli vaihto kesken, niin hyökkäjä pääsi viimeistelemään läpiajosta. Pari minuuttia myöhemmin Suomi kuittasi Ruotsin osuman. Laura Manninen haastoi hienosti omalla alueellaan, ja pelasi Jenna Saariolle, jonka löysä kuti upposi helposti verkkoon.

Eikä siinä kaikki. Vain 14 sekuntia myöhemmin Kippilä murtautui hienosti Ruotsin alueelle ja pelasi poikittaissyötöllä paikan Oona Kaupille. Kaupin laadukas kuti upposi Ruotsin maalin yläkulmaan ja peli oli tasan pelikellon näyttäessä 33.05.

Ottelun loppuminuuteilla Suomi hölmöili omassa päässä ja sen seurauksena vieraille oli tulossa jäähy maassa pelaamisesta. Ruotsi käytti naisylivoimansa lopulta hyväksi ennen varsinaisen tuomion täytäntöönpanoa ja Amanda Delgado Johanssonin osuma vei Ruotsin 4-3-taukojohtoon.

Toisessa erässä Suomi käytti tilaisuutensa paremmin hyväkseen ja pääsi murtautumaan paremmin Ruotsin alueelle. Ruotsi kuitenkin pyöritti peliä ja käytti Suomen hölmöilyt hyväkseen.

Kolmoserän Suomi aloitti erinomaisesti ja hallitsi pelin rytmiä pitkään pallon kanssa sekä ilman. Ajassa 48.53 Sanni Nieminen hankki Ruotsille jo toisen jäähyn jäähyn ottelussa. Ylivoima pyöri jälleen mallikkaasti, ja Kippilä antoi huippusyötön Oona Kaupille, joka iski pelin tasoihin juuri ennen viimeistä kymppiä.

Peliaikaa oli jäljellä noin kuusi minuuttia, kun pallo pelattiin keskustaan Wibronille, joka tälläsi Ruotsin 5-4-johtoon. Suomi haki loppua kohden rohkeasti maalia ilman maalivahtia. Ruotsi kesti hyvän myllytyksen päätösvihellykseen asti.

Suomi pelasi erinomaisen ottelun, mutta Ruotsi vei lopulta voiton. Kaikkiaan Suomi onnistui purkamaan hienosti Ruotsin löysähköä prässiä ja pelasi pallollisesti turnauksen parasta peliä. Puolustuspelissä peli-ilme oli tähän asti nähdyistä otteluista selkeästi jämäkintä. Kolmoserä oli Suomelta ottelun parasta antia, ja peli kehittyi koko ottelun ajan parempaan suuntaan.

Ruotsi kohtaa sunnuntain MM-finaalissa Tshekin tai Sveitsin ja Suomen vastus pronssipelissä on jompi kumpi mainituista.

Ottelutilastot

Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen