Viikon top 5

Viikon top 5: Salibandyliigan alkukauden suurimmat yllättäjät

22.12.
2019
Viikon top 5

SPV:n Jukka-Pekka Pelto-Arvo on ehtinyt jo rikkoa oman piste-ennätyksensä. Kuva: Juha Käenmäki

Pääkallo listasi miesten Salibandyliigan suurimmat yllättäjät. Listalle on kelpuutettu viisi nimeä, jotka ovat nostaneet tasoaan selvästi ja sitä kautta ylittäneet ennakko-odotukset.

5. Eetu Nykänen, Indians

Jo kaudella 2013-14 Heimon kokoonpanossa debytoinyt Nykänen, 23, on tunnettu alempien kenttien rouheana työmiehenä. Oikea käsi alhaalla ampuvan fyysisen hyökkääjän aiempi piste-ennätys, seitsemän pistettä on toissa kaudelta. Täksi kaudeksi Nykänen sai ”ylennyksen” Indiansin kakkoskenttään Mikael Sieväsen ja Teppo Salon rinnalle. 12 otteluun pisteitä on syntynyt mukavat 12 (8+4) kappaletta. Nykänen on Heimon kolmanneksi paras pistemies alkukaudella. Tehojen lisäksi Nykänen on nostanut profiiliaan muutenkin hyökkäyspäässä. Nykänen voittaa kaksinkamppailuja ja pystyy uimaan pallon kanssa ahtaista väleistä tekopaikoille.

4. Yannick Lindroos, Tiikerit

Pakkassaldo -24 on ruma, mutta 16 otteluun syntyneet tehot 10+14 ovat kovaa valuuttaa liigan häntäpäässä. Oilersin A-pojat viime keväänä SM-kultaan kipparoinut Lindroos, 21, teki fiksun peliliikkeen vaihtaessaan Tapiolasta Tikkurilaan. Jo kaudella 2016-17 liigassa debytoinut hyökkääjä ei ollut Öljymiesten liigajoukkueen kokoonpanossa kertaakaan viime kaudella. Komea pistemäärä on yllättänyt siinäkin mielessä, että kaksi edellistä kautta A-junnuissa tuottivat 26 ja 17 pistettä. Lindroos on tullut tunnetuksi enemmänkin duunarihyökkääjänä ja arvokkaana joukkuepelaajana, ei niinkään pisteitä mättävänä kärkipelaajana.

3. Tatu Kanervisto, TPS

Kookas TPS-pakki on ollut aiemmilla kausilla kolmosparin ja seiskapakin välimaastossa. Tällä kaudella 23-vuotias Kanervisto on noussut ryminällä kohti liigan puolustajaeliittiä. Kahdeksan kertaa osunut Kanervisto on pakkien maalipörssissä jaetulla toisella sijalla. Viime kaudella syntynyt piste-ennätys, neljä pinnaa, on parantunut jo tässä vaiheessa kymmenellä pisteellä. Terävästi viivasta kanttaava Kanervisto on saanut luottoa myös turkulaisten ylivoimassa. TPS:n kuudenneksi paras pistemies.

2. Mikko Kirvesniemi, Indians

Aikanaan kovana lupauksena pidetty Kirvesniemi on ollut vuosia kelpotason liigatorjuja, mutta ei missään nimessä sarjan kärkivahteja. Tasaisuus on uupunut. Juuri maalivahtipeli arvioitiin Inkkareiden suurimmaksi heikkoudeksi kauden alla. 25-vuotias torjuja on näyttänyt epäilijöille pitkää nenää ja noussut uudelle tasolle. Tätä kuvastaa etenkin päästettyjen maalien keskiarvo: 3,77 ottelua kohden. Lukema on parempi kuin muun muassa Classic-vahti Lassi Torisevalla. Indiansin oman kasvatin torjuntaprosentti, 81,85, on sarjan paras. Kirvesniemen tililtä löytyy myös nollapeli.

1. Jukka-Pekka Pelto-Arvo, SPV

SPV:n monivuotinen luottopelaaja on tunnettu ennen kaikkea pallottomasta pelaamisestaan. Pelto-Arvo jaksaa ravata ja on sarjan parhaita kärkikarvaajia. Tehoja on syntynyt kohtalaisesti, mutta ennemminkin 26-vuotias laituri on ollut duunarihyökkääjän maineessa. Tällä kaudella Pelto-Arvo on yllättänyt ja noussut uudelle tasolle myös hyökkäyspelin saralla. Mies ei edelleenkään viihdy pallon kanssa, mutta on löytää maalipaikat aiempaa paremmin. 25 täysosumaa oikeuttaa maalipörssin viidenteen sijaan. Maalimäärä on suurempi kuin Pelto-Arvon aiempi piste-ennätys 24 paunaa. Yhdessä sarjan parhaista kentistä pelaava Pelto-Arvo on summannut komean +27 lukeman tehotilastoihin.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira